Autentificare

Deformarea ongloanelor

Descriere deformarea ongloanelor este conditionata de o multime de factori, dintre care iritarea membranei cheratogene si stabulatia prelungita par a fi cei mai importanti. Fiziopatologia variaza dupa cum este vorba de deformare insotita de o congestie activa sau cronica a membranei cheratogene sau de o crestere exagerata a cornului, cu lipsa de tocire prin inutilizarea onglonului.

In cazul ca deformarea apare in urma unei afectiuni congestive podale ( in special chelodermatite congestive sau deformante), productia de corn la nivelul matricei este accelerata periodic. Datorita periodicitatii de crestere, peretele prezinta zone neregulate cu grosimi de corn variate, incercuite etc.

In cazul ca deformarea este provocata numai de stabulatie, cresterea cornului, cel putin in perioada initiala, se face in mod regulat. Congestia ulterioara a membranei cheratogene si aparitia unei chelodermatite congestive secundare nu sunt totusi prea rare.

Din punct de vedere clinic ongloanele apar deformate, modificate ca forma si configuratie, putand lua aspecte extrem de variate, de corn de vanator, corn de berbec, opinca etc. Afectiune intanita in sistemul gospodaresc de crestere.

Controlul acestor afectiuni poate fi realizat doar printr-o buna colaborare intre proprietarul de animale care nu considera astfel de afectiuni o stare de boala cu implicatii economice, in medilul rural specialistul fiind chemat doar in situatii disperate . De asemenea acolo unde este posibil miscarea animalelor reduce frecventa aparitiei unor asfel de afectiuni prin tocirea ongloanelor in mod natural. Periodic este necesara toaletarea ongloanelor. Realizarea acestor deziderate sunt deficil de realizat in sistemul traditional de crestere, datorita lipsei de informatie al proprietarilor de bovine, a costurilor, lipsa pasunilor care ii obliga pe prorietari sa creasca aceste animale in stabulatie permanenta , in spatii mici in care cu dificultate se poate asigura o igiena corespunzatoare. De asemenea factorii nutritionali si climaterici sunt importanti, favorzand aparitia unor afectiuni

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 18:54
Dr Dan Eugen Gisca

Medic veterinar CMVI dr. Dan Gasca, jud Galati