Autentificare

Masuri fiscale de protectie sociala pentru medicii veterinari si angajatii acestora

Recomandat Masuri fiscale de protectie sociala pentru medicii veterinari si angajatii acestora

Informatii privind unele masuri fiscale pentru protectia sociala, de care pot sa beneficize entitatile detinute de catre medicii veterinari, in baza prevederilor OUG 30/2020 trimise de catre CMVRo catre Colegiile judetene. 

 In data de 21 martie a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2. 

In baza acestui act normativ si unitatile medical veterinare beneficiaza de aceste masuri, doar pe durata starii de urgenta, cu urmatoarele precizari:

1. Masuri pentru cabinetele veterinare individuale care detin contract cu statul pentru realizarea unor actiuni sanitare veterinare care vor beneficia de:

A. O indemnizatie lunara din bugetul general consolidat, egala cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 20202 (adica suma de 2230 lei) in baza art. XV, alin (!) din OUG 30/2020. daca nu au calitatea de angajatori (nu au angajati cu contracte individuale de munca) si care si-au suspendat partial activitatea privind efectuarea unor actiuni sanitar veterinare conform Notei de serviciu nr. 25749/16.03.2020 a ANSVSA.

Suma se solicitade la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Judeteana in primele zile ale lunii, pentru luna anterioara. Momentan nu exista model tip de solicitare, dar vom intreba la minister si va vom comunica ulterior. 

B. Indemnizatii de somaj tehnic pentru angajatii in cauza, daca CMVI are calitatea de angajator (are angajati cu contract individual de munca). Indemnizatia de somaj este de maxim 75% din salariul brut al angajatului, dar nu poate depasi 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea Bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020. 

Indemnizatia de somaj se acorda in baza Art. XI, alin.1 si alin (2) litera a) care si-au suspendat partial activitatea privind efectuarea unor actiuni sanitar-veterinare conform Notei de serviciu nr.25749/16.03.2020 a ANSVSA. 

Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj tehnic fiecare CMVI trebuie sa:

  1. suspende contractele individuale de munca ale angajatilor in cauza si sa inregistreze suspendarea in REVISAL.
  2. obtina certificatul pentru situatii de urgenta trimis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prevzaut la art. 12 din anexa 1 la Decretul 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei. 
  3. depuna la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Judeteana in primele zile ale lunii, pentru luna anterioara cererea prevazuta in Anexa nr. 1 si Lista persoanelor care beneficiaza de somaj tehnic prevazuta in Anxea nr. 3 a OUG30/2020. 

2. Masuri pentru cabinetele veterinare care sunt organizate ca societati comerciale, care detin contract cu statul pentru realizarea unor actiuni sanitare veterinare care vor benefciia de:

Indemnizatii de somaj tehnic pentru angajatii in cauza, daca societatea comerciala are caliattea de angajator (are angajati cu contract individual de munca). Indemnizatia de somaj este de maxim 75% din salariul brut al angajatului, dar nu poate depasi 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr 6/2020. Indemnizatia de somaj se acorda in baza ART XI alin 1 si alin 2 litera a) care si-au suspendat activitatea privind efectuarea unor actiuni sanitar veterinare conform Notei de serviciu 25749/2020 a ANSVSA. Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj tehnic fiecare societatea comerciala trebuie sa: 

  1. sa suspende contractele individuale de munca ale angajatilor in cauza si sa inregistreze suspendarea in REVISAL.
  2. sa obtina certificatul pentru situatii de urgenta trimis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prevzaut la art. 12 din anexa 1 la Decretul 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.
  3. sa depuna la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Judeteana in primele zile ale lunii, pentru luna anterioara cererea prevazuta in Anexa nr. 1 si Lista persoanelor care beneficiaza de somaj tehnic prevazuta in Anexa nr. 3 a OUG30/2020. 

 3. Masuri pentru toate societatile comerciale detinute de medicii veterinari care vor beneficia de:

Indemnizatii de somaj tehnic pentru angajatii in cauza, daca societatea comerciala are calitatea de angajator (are angajati cu contract individual de munca). Indemnizatia de somaj este de maxim 75% din salariul brut al angajatului dar nu poate depasi 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr 6/2020.  Indemnizatia de somaj se acorda in baza ART XI alin 1 si alin 2 litera b) si alin 3) pentru angajatorii care inregistreaza o diminuare a incasarilor din luna anterioara depunerii declaratiei pe propria raspundere, cu un procent de minimum 25% fata de media incasarilor din perioada ianuarie-februarie 2020 si ca nu are capacitate financiara pentru a plati toti salariatii. 

Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj tehnic fiecare societatea comerciala trebuie sa: 

a) sa suspende contractele individuale de munca ale angajatilor in cauza si sa inregistreze suspendarea in REVISAL.

b) sa depuna la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Judeteana in primele zile ale lunii, pentru luna anterioara cererea prevazuta in Anexa nr. 1 si Lista persoanelor care beneficiaza de somaj tehnic prevazuta in Anexa nr. 3 a OUG30/2020. 

c. sa depuna o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa faptul ca angajatorul inregistreaza o diminuare a incasarilor din luna anterioara depunerii declaratiei pe proria raspundere, cu un procent de minimum 25% fata de media incasarilor din perioada ianuarie-februarie 20202 si ca nu are capacitate financiara pentru a plati toti salariatii. 

Depunerea documentelor la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Judeteana se face prin posta electronica. Modalitatea de obtinere a certificatului pentru situatii de urgenta a fost stabilita prin Hotarare de Guvern, dar mai trebuie emis si ordin al Ministerului Economiei. 

Ultima modificareMarți, 24 Martie 2020 11:25
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul