Autentificare

Recomandari CMVRo pentru unitatile medicale veterinare din zonele urbane

Recomandat Recomandari CMVRo pentru unitatile medicale veterinare din zonele urbane

Cateva recomandari suplimentare, in contextul pandemiei COVID – 19 si a decretarii starii de urgenta in Romania pentru unitatile medicale veterinare din zonele urbane, care desfasoara activitati clinice in spatii inchise.

 1. Medicul veterinar activeaza competente epidemiologice in perioada pandemiei.
 2. La cabinet se afiseaza numarul maxim de persoane care pot intra in sala de asteptare – de regula maximum 2 cazuri. Pentru fiecare animal de companie se accepta o sigura persoana.
 3. In aceasta faza a epidemiei medicii veterinari pot solicita detinatorilor animalelor de companie sa precizeze daca au fost contacti, izolati, suspecti sau pozitivi pentru COVID-19.
 4. Medicul veterinar verifica dupa fiecare caz in sala de asteptare si se asigura ca proprietarii animalelor de companie respecta disciplina in sala si in curtea cabinetului – distanta sociala, fiind de minimum 1,5 m intre fiecare persoana.
 5. La intrarea in sala de consultatii proprietarii isi dezinfecteaza mainile timp de minimum 10 secunde. Cabinetele asigura in sala de asteptare flacoanele cu dezinfectant.
 6. Medicul clinician poarta masca faciala de tip chirurgical – care sa acopere gura si nasul, ochelari de protectie, precum si halat care se schimba in fiecare zi, dupa program. (* Desi masca chirurgicala clasica nu protejeaza impotriva noului coronavirus, este indicat totusi sa fie purtata in timpul anamnezei – de catre fiecare medic veterinar clinician, decizie care se respecta in acest moment si de catre medicii umani).
 7. In timpul discutiei cu proprietarul medicul pastreaza o distanta de minimum 1,5 metri in permanenta si limiteaza cat de mult posibil stationarea clientului in cabinet, in sala de consultatii.
 8. Dupa stabilirea diagnosticului, medicul poate invita proprietarul in sala de asteptare, timp in care acesta se ocupa de diferite proceduri – analize, interpretari, stabilirea medicatiei, pregatirea terapiei, etc. Apoi detinatorul este rechemat in sala de consultatii, aceasta procedura fiind posibila nelimitat in functie de situatie. Principiul este acela de limitare permanenta a contactului dintre medic si detinatorul animalului de companie. In cazul in care medicul este asistat de un asistent, acestia se pot ocupa de caz, timp in care proprietarul este invitat sa ramana in sala de asteptare.
 9. Proprietarii animalelor de companie nu au acces in sala de chirurgie si nici in alte sali speciale ale cabinetului.
 10. In cazul in care medicul observa ca proprietarul tuseste, sau stranuta, se intrerupe brusc comunicarea, se elibereaza sala de consultatii si pentru cateva minute se trece la realizarea unei dezinfectii, ce cuprinde neaparat si activarea lampii cu ultraviolete.
 11. Dupa fiecare caz, medicul isi asigura dezinfectia spatiilor de lucru.
 12. Daca proprietarii au utilizat toaleta, dupa fiecare situatie se realizeaza o minima dezinfectie – capac toaleta, manere usi, robinete apa, etc.
 13. Dupa un interval de trei ore de activitate, sau de cate ori se considera necesar, se realizeaza o dezinfectie a aerului si suprafetelor, activand lampa cu UV, precum si generatorul de umiditate cu functie de ionizare. In acelasi timp medicul urmareste aerisirea corespunzatoare a salilor utilizate.
 14. La incheierea programului, sau la schimbarea turelor, se realizeaza exercitiul unei dezinfectii totale, urmarindu-se cativa pasi esentiali: se activeaza lampa cu UV minimum 10 minute, apoi se intra cu aspiratorul, se evacueaza sacii pentru deseuri, se aplica dezinfectii pe suprafetele utilizate, se dezinfecteaza pardoselile, se aerisesc incaperile si apoi se inchide cabinetul sau intra tura urmatoare, dupa caz.
 15. In perioada pandemiei, precum si in etapa starii de urgenta, medicii veterinari vor putea sa asigure cazuistica ce se prezinta, cu respectarea conditiilor minime de protectie. * Si in situatia acutizarii masurilor restrictive, exista posibilitatea ca medicii sa ofere totusi asistenta doar pentru urgente, pentru cazurile speciale, cu respectarea unor masuri decise ulterior.
Ultima modificareMarți, 24 Martie 2020 11:25
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul