Autentificare

Organizatiile mondiale in domeniul sanatatii: Nu s-a detectat COVID19 la caini si pisici

Expertii in boli infectioase, precum Centrul pentru controlul bolilor (CDC), Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Asociatia Medicala Veterinara Americana (AVMA) indica ca nu exista dovezi care sa sugereze ca, cainii sau pisicile, sau alte animale de companie pot fi o sursa de infectie cu virusul SARS-CoV-2, sau implicate in raspandirea COVID-19 la oameni.

„Nu exista dovezi ca un caine, o pisica sau orice animal de companie poate transmite COVID-19 oamenilor", transmite OMS prin comunicatele oficiale: „COVID-19 este raspandit in principal prin microparticulele produse atunci cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste.”

OMS continua sa monitorizeze ultimele cercetari asupra acestui subiect si a altor subiecte COVID-19 si va actualiza informatiile pe masura ce vor fi disponibile noi descoperiri.

Antech Diagnostics, parte din Mars Petcare, a anuntat ca datele sale confirma concluziile organizatiilor de sanatate, umana si animala. Programul activ de supraveghere al Antech este destinat sa detecteze orice posibila aparitie a virusului in randul animalelor de companie. Compania va raporta imediat orice descoperire de SARS-CoV-2 catre autoritatile medicale.

Programul de supraveghere al Antech implica testarea esantioanelor de la caini si pisici, care sunt supuse unei analizei PCR. Cainii si pisicile pot prezenta semne de boala asemanatoare gripei, care sunt asociate cu multe infectii virale si bacteriene comune, care in general nu sunt transmise oamenilor. Atunci cand un caine sau o pisica se prezinta cu tuse, stranut sau letargie, medicii veterinari efectueaza teste respiratorii PCR pentru a ajuta la identificarea cauzei. Antech valideaza mostrele pentru a se asigura ca nu exista dovezi ale virusului SARS-CoV-2 la animalele de companie testate.

„Monitorizam activ situatia si comunicam regulat cu partenerii nostri academici, clientii veterinari, organizatiile de sanatate veterinara si agentiile guvernamentale la nivel international”, a spus Jennifer Ogeer, BSc., DVM, MSc., MBA, MA, VP Afaceri medicale si marketing comercial. „Suntem recunoscatori sa fim angrenati intr-o misiune comuna pentru a proteja sanatatea si siguranta atat a animalelor de companie, cat si a oamenilor si sa fim pregatiti sa impartasim date din programul nostru de supraveghere pentru a elimina dezinformarea, a proteja sanatatea publica si a sprijini clientii nostri veterinari pe masura ce nevoile evolueaza.“

IDEXX Laboratories, Inc. a anuntat, de asemenea, ca in companie nu s-au identificat inca rezultate pozitive la animale de companie la SARS-CoV-2. IDEXX a evaluat mii de exemplare canine si feline in timpul validarii unui nou tip test veterinar pentru virusul COVID-19. Probele utilizate pentru dezvoltarea si validarea testului au fost obtinute din esantioane depuse la laboratoarele de referinta IDEXX pentru testarea PCR.

„In cazul in care autoritatile din domeniul sanatatii considera ca este relevant din punct de vedere clinic testarea animalelor de companie pentru virusul COVID-19, IDEXX va fi gata sa faca testul IDEXX SARS-CoV-2 (COVID-19) RealPCR ™”, a declarat Jay Mazelsky, presedinte si Director executiv al laboratoarelor IDEXX. „Animalele de companie sunt membri importanti ai familiei noastre si dorim sa ii pastram sanatosi si in siguranta. Vom continua sa monitorizam COVID-19 si sanatatea animalelor de companie in reteaua noastra globala de laboratoare de referinta IDEXX pe masura ce aceasta situatie evolueaza. "

Resurse

Urmatoarele organizatii furnizeaza informatii corecte si in timp util cu privire la evolutiile actuale legate de COVID-19 si animalele insotitoare:

Asociatia Medicala Veterinara Americana (AVMA)

Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE)

Asociatia Mondiala a Medicilor Veterinari de Animale Mici (WSAVA)

Colegiul Medicilor Veterinari din Romania (CMVRO)

Vieru Iulian

Medic Veterinar Primar

Fondator Revista Veterinarul

Website www.veterinarul.ro