Autentificare

Vaccin impotriva PPA in cercetare la Institutul Pirbright

La sfarsitul lunii mai, Institutul Pirbright a anuntat ca sunt cu un pas mai aproape pentru a dezvolta un vaccin care protejeaza 100% porcii de aceasta boala severa. Intr-un studiu publicat in Vaccines, cercetatorii de la institut au aratat ca 100% din porcii imunizati cu noul vaccin au supravietuit unei doze letale de virus PPA. 

Pesta porcina africana provoaca febra, pierderea poftei de mancare, varstauri si diaree sangeroasa la porci si mistreti, rata mortalitatii cazurilor ajungand la 100%. Boala continua sa se raspandeasca in Europa de Est si Asia, soldand cu moratea a peste sapte milioane de porci in intreaga lume in 2019 si perturband sistemele comerciale care se impletesc cu industria carnii de porc. Neexistand un vaccin comercial disponibil, masurile stricte de biosecuritate si sacrificarea animalelor susceptibile de boala sunt singurele metode disponibile pentru a controla PPA. 

Echipa Pirbright a dezvoltat un vaccin vectorat care foloseste un virus non-daunator (vectorul) pentru a livra opt gene selectate din genomul virusului PPA in celulele porcine. Odata ajunse in celule, genele produc proteine virale care determina celulele imune ale procilor sa raspunda la o infectie PPA. Toti porcii care au fost imunizati cu vaccinul au fost protejati de boala severa dupa confruntarea cu o tulpina de altfel fatala a PPA, desi unele semne clinice de boala s-au dezvoltat. 

Dr. Chris Netherton, seful ASF Vaccinology Group din cadrul Institutului Pirbright a declarat: „Este foarte incurajator sa vedem ca genele pe care le-am selectat sunt capabile sa protejeze porcii impotriva PPA. Desi porcii au prezentat semne clinice de infectie dupa inocularea viruslui, studiul nostru a aratat pentru prima data ca un vaccin vectorat impotriva PPA este o posibilitate realista”. 

Acest tip de vaccin va permite de asemenea, diferentierea animalelor infectate de cele care au primit un vaccin (DIVA). Aceasta este o caracteristica importanta deoarece permite stabilirea programelor de vaccinare fara a renunta la capacitatea de a face comert.

„Urmatorul pas va fi descoperirea mecanismelor din spatele modului in care proteinele produse de genele virusului stimuleaza sistemul imunitar, astfel incat sa putem perfectiona si adauga la cele incluse in vaccin pentru a imbunatati eficacitatea”, a adaugat dr. Netherton. 

Christine Middlemiss,  Chief Veterinary Officer in Guvernul Marii Britanii a declarat: „Acesta este un progres extrem de incurajator si inseamna ca suntem cu un pas mai aproape de a proteja sanatatea porcilor nostri si rolul mai larg al industriei de aprovizionare cu alimente la nivel mondial impotriva pestei porcina africane. Desi nu a existat niciodata un focar de pesta porcina africana in Marea Britanie, nu suntem impasibili si deja avem masuri solide pentru a proteja impotriva focarelor de boli la animale”. 

Aceasta cercetare a fost finantata de Departamentul pentru Mediu, Alimente si Afaceri Rurale (DEFRA) si Consiliul de Cercetare in Biotehnologie si Stiinte Biologice (BBSRC), parte a Cercetarii si Inovarii din Marea Britanie (UKRI). 

Mai multe informatii despre pesta porcina africana puteti citi aici. 

{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/item/4802-vaccin-impotriva-ppa-in-cercetare-la-institutul-pirbright.html layout=button_count image=https://www.veterinarul.ro/media/k2/items/cache/85fe60102d31d677a386909e1cdda4e1_XL.jpg desc=La sfarsitul lunii mai, Institutul Pirbright a anuntat ca sunt cu un pas mai aproape pentru a dezvolta un vaccin... size=small}
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

 • Stomatologia, o specializare vizata de tot mai multi medici veterinari

  Seria Workshopurilor de Stomatologie Veterinara, organizate de Asociatia Romanian Society of Orofacial Surgery and Veterinary Dentistry (RSVD) a devenit deja traditie. Ultimul eveniment dedicat profesionistilor din domeniul medicinei veterinare a avut loc, zilele trecute  (11-12.09.2020 ), in Capitala, a adunat cateva zeci de medici veterinari si studenti dornici sa afle, direct de la specialisti, totul despre sanatatea dentara a animalelor de companie.

 • Document consiliere proprietari animale exploatatii nonprofesionale biosecuritate si bunastare

  Documentul de consiliere al proprietarilor de animale din exploatatiile nonprofesionale privind conditiile de biosecuritate si bunastarea animalelor poate fi descarcat de pe website si completat de catre medicul veterinar concesionar. 

 • Vets for Babies Romania

   Un grup de 4 mamici, medici veterinari au initiat o campanie menita sa stranga fonduri pentru copii diagnosticati cu SMA1 (Amiotrofia spinala musculara). Au adus langa ele medici veterinari dornici sa tina webinarii, a caror taxa de participare va merge integral catre patru cazuri de astfel de copii. Primele trei webinarii care vor incepe de saptamana aceasta au fost deja anuntate si isi asteapta participantii. 

 • Modele pentru decontul si documentele justificative pentru medicii veterinari

  Informatiile utile si modele pentru decontul si documentele justificative care trebuie depuse pentru obtinerea sumei de 10000 de lei conform Legii 236/2019 si OUG 117/2020 au fost transmise de catre CMVRO la fililale judetene.

 • Legea 236/2019 si OUG 117/2020 in raport cu contractele aflate in derulare si atribuirea de noi contracte

  Medicul veterinar Viorel Andronie, presedintele CMVRo a publicat saptamana trecuta un ghid cu aspecte privind decontul si atribuirea contractelor conform Legii 236/2019 si OUG 117/2020. Il puteti consulta mai jos.