Autentificare

Lege asteptata de medicii veterinari: modificarile aduse Legii 160/1998 pe masa presedintelui Romaniei

Recomandat Lege asteptata de medicii veterinari: modificarile aduse Legii 160/1998 pe masa presedintelui Romaniei

Legea de modificarea Legii 160/1998 privind exercitarea profesiei de medic veterinar se afla pe masa presedintelui Romaniei pentru promulgare. Potrivit legii, promulgarea legii se face in termen de cel mult 20 de zile de la primire, deci pana la finalul lunii octombrie ar trebui sa fie trimisa promulgata si apoi trimisa spre publicare in Monitorul Oficial. Modificarile aduse legii sunt de natura s transpuna in legislatia romaneasca preveri ale legislatiei europene in materie si corecteaza unele masuri in vigoare, cu impact negativ asupra sanatatii publice. Prin modificarile ei, legea readuce in primul plan al protejarii sanatatii publice pe medicul veterinar, fiind cel mai in masura sa ofere si sa administreze tratamente si retete de medicamente de uz veterinar in urma consultatiilor de specialitate avute in cabinet sau pe teren. Circulatia medicamentului veterinar isi reia astfel fagasul normal, cel care asigura o buna trasabilitate si scade riscul populatiei de a consuma alimente cu reziduuri de antibiotice si antiparazitare. 

"Parte din prevederile legii corecteaza unele masuri cu impact negativ si major asupra sanatatii publice, introduse prin OUG 70/2017, act normativ emis fara avizul de legalitate din partea Ministerului Justitiei, care a dat posibilitatea infiintarii unei farmacii veterinare de catre orice persoana, indiferent de calificarea sa profesionala, punand interesul financiar al agentilor economici pe primul plan, in detrimentul protectiei sanatatii populatiei. Mai mult decat atat, acest act normativ, a dat posibilitatea vanzarii medicamentelor veterinare, in cadrul farmaciilor veterinare, de catre orice persoana, indiferent de pregatirea profesionala si a eliminat prevederea privind desfasurarea activitacii farmaciei veterinare doar in prezenta unui medic veterinari", a aratat Viorel Andronie intr-un comunicat de presa dupa adoptarea legii in majoritate de catre Camera Deputatilor.  

Noua lege care reglementeaza comercializarea medicamentelor administrate animalelor are rolul de a asigura protectia sanatatii populatiei si de a contribui la reducerea rezistentei la antibiotice, in conditiile in care acest aspect este unul dramatic in Romania, sustin reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari (CMV). 

Farmaciile veterinare aveau pana acum posibilitatea de a comercializa produse biologice nocive, dar si produse interzise prin legislatia europeana, cum ar fi hormonii, direct catre proprietarii de animale, pentru administrarea pe cont propriu.

Noua lege prevede masuri mult mai clare pentru a asigura o protectie mai buna a sanatatii publice, astfel infiintarea si functionarea farmaciilor veterinare se face doar prin intermediul medicilor veterinari, care cunosc modul corect de utilizare si administrare a produselor, si are ca scop preventia alterarii starii de sanatate a animalelor, dar si a omului. Legislatia prevede, de asemenea, si sanctiuni drastice in cazul incalcarii legislatiei privind comercializarea si utilizarea produselor medicinale veterinare.

Totodata, comercializarea si administrarea medicamentelor veterinare se va face doar in prezenta si sub supravegherea medicului veterinar. Potrivit CMV, proprietarii animalelor pot administra anumite categorii de produse care au fost prescrise de catre un medic veterinar si care nu necesita administrarea exclusiva de catre acesta sau de catre personalul de specialitate.

Se stabilesc prin noile modificari si atributiile si competentele tehnicienilor si asistentilor veterinari in cadrul actului medical veterinar. Astfel, exploatatiile comerciale vor putea angaja personal de specialitate cu studii medii care sa efectueze activitatile veterinare de baza, sub responsabilitatea sau supraveghere medicului veterinar cu care are exploatatia contract.

CMV mai subliniaza ca legea nu se aplica retroactiv, deci nu afecteaza farmaciile veterinare existente, ci produce efecte doar pentru viitor. De asemenea, legea vine in sprijinul fermierilor si nu ii afecteaza negativ in niciun fel, mai mult, vine in ajutorul lor prin asigurarea trasabilitatii medicamentului veterinar, dandu-le posibilitatea sa faca dovada certa a modului de utilizare a medicamentelor veterinare si sa garanteze vanzarea de produse alimentare sigure catre populatie

"Populatia trebuie sa fie informata corect si sa stie ca in acest moment viata a milioane de oameni este pusa in pericol pentru ca proprietarii animalelor cumpara din farmaciile veterinare, fara reteta, antibiotice, hormoni, antiinflamatorii, etc., aceste medicamente sunt administrate de persoane necalificate, dupa bunul lor plac, iar apoi carnea, laptele, ouale, sunt comercializate fara a se respecta timpii de asteptare pentru a fi eliminate reziduurile de medicamente. Legea are rolul de a asigura protectia sanatatii populatiei si va contribui la reducerea rezistentei la antibiotice, in conditiile in care acest aspect este unul dramatic in Romania". 

Forma trimisa spre pomulgare poate fi rasfoita mai jos. 

Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

 • Descoperirea unei gene la pisica poate ajuta la prevenirea pierderii dintilor la acestea

  “Daca oprim activitatea genei MMP(, am putea preveni aparitia afectiunii” - Seungmee Lee de la Universitatea din Ediburgh Royal School of Veterinary Studies. Cercetarile efectuate de Universitatea Edinburgh Royal School of Veterinary Studies legate de resorbtia dintilor la pisici au aratat ca blocarea actiunii unei anumite gene previne procesele celulare care duc la boli. Constatarile ar putea ajuta dezvoltarea de terapii pentru resorbtia dintilor, pentru care nu exista alte tratament decat extragerea dintilor afectati. 

 • Preturile strategice - rol, importanta, motivatii

  “Nu putem rezolva problemele noastre folosind acelasi tip de gandire pe care l-am folosit atunci cand le-am creat.”——AlbertEinstein.

  In cadrul cursului pregatit de echipa Veterinarul denumit "Managementul veterinar - politicile de pret", pe baza observatiilor si studiilor noastre din piata veterinara din Romania am creionat unele ipoteze pe care dorim sa le verificam cu ajutorul dvs. De acea va rugam sa ne sprijiniti prin a raspunde la un set scurt de intrebari cu referire la modul in care stabiliti preturile serviciilor veterinare in cadrul cabinetului dvs. La final, puteti sa evaluati si singuri cum au raspuns colegii dvs. Daca doriti sa vedeti analizele si recomandarile noastre cu privire la subiectul in cauza, veti putea accesa cursul pe platforma de cursuri online: www.cursuri.veterinarul.ro

 • Proteste ale medicilor veterinari in toata tara

  Medici veterinari de libera practica din toata tara au suspendat incepand de ieri activitatea si au pichetat sediile Directiilor Sanitare Veterinare Judetene. Acestia sunt nemultumiti de faptul ca nu sunt respectate prevederile legale conform carora medicii veterinari cu contracte de concesiune si contracte de acord cadru ar fi trebuit sa primeasca 10.000 lei lunar pentru o serie de activitati specifice profesiei incepand cu luna august a acestui an. Desi au intrat in vigoare normele de aplicare ale legii, aceasta nu este repectata iar plata facturilor depuse de medicii veterinari nu a fost efectuata. Mai mult, plata deconturilor aferente actiunilor contractate cu DSVSA-urile judetene este in intarziere in unele judete, fara a mai pune la socoteala faptul ca tarifele pentru acestea nu au mai fost majorate din 2013. 

 • O colega medic veterinar are nevoie de ajutorul nostru

  Un medic veterinar are nevoie de ajutorul nostru. Daniela Oprea, medic veterinar din Bucuresti, diagnosticata cu carcinom ovarian se lupta pentru viata ei si are nevoie de ajutorul nostru, al colegilor pentru a acoperi costul interventiei chirugicale si al spitalizarii. 

   Apelul de ajutor al Danielei Oprea a fost publicat pe pagina sa de Facebook si a fost distribuit pe mai multe grupuri apartinand medicilor veterinari din Romania si iubitorilor de animale de companie. mai jos il puteti citi in integralitate. 
 • Stomatologia Veterinara a mai bifat un eveniment de succes la Cluj-Napoca!

  Maratonul workshop-urilor de stomatologie veterinara organizate de Asociatia Romanian Society of Orofacial Surgery and Veterinary Dentistry (RSVD) a avut loc pe parcursul a doua zile, pe 10 si 11 octombrie 2020, in orasul Cluj-Napoca
  Au participat medici veterinari si studenti dornici sa afle totul despre sanatatea dentara a animalelor de companie.