Autentificare

Preturile strategice - rol, importanta, motivatii

Recomandat Preturile strategice - rol, importanta, motivatii

“Nu putem rezolva problemele noastre folosind acelasi tip de gandire pe care l-am folosit atunci cand le-am creat.”——AlbertEinstein.

In cadrul cursului pregatit de echipa Veterinarul denumit "Managementul veterinar - politicile de pret", pe baza observatiilor si studiilor noastre din piata veterinara din Romania am creionat unele ipoteze pe care dorim sa le verificam cu ajutorul dvs. De acea va rugam sa ne sprijiniti prin a raspunde la un set scurt de intrebari cu referire la modul in care stabiliti preturile serviciilor veterinare in cadrul cabinetului dvs. La final, puteti sa evaluati si singuri cum au raspuns colegii dvs. Daca doriti sa vedeti analizele si recomandarile noastre cu privire la subiectul in cauza, veti putea accesa cursul pe platforma de cursuri online: www.cursuri.veterinarul.ro

Dintre toate deciziile de afaceri pe care trebuie sa le ia un patronul unui cabinet veterinar, cele care implica stabilirea preturilor pentru produse si servicii sau schimbarea preturilor produselor si serviciilor existente sunt printre cele mai importante si de impact. Nicio alta decizie nu afecteaza veniturile sau profiturile cabinetului la fel de direct sau semnificativ ca o decizie de stabilire a preturilor. Modificarile de pret au un efect direct, imediat si masurabil asupra veniturilor si profiturilor unei practici veterinare. 

Paradoxal, stabilirea sau modificarea pretului unui serviciu este unul dintre cele mai usoare lucruri pe care le poate face un proprietar sau un manager de cabinet veterinar pentru a modifica profiturile realizate. Dar, deciziile de stabilire a preturilor necesita atentia deplina a proprietarului si a managerului de practica intr-o maniera sustinuta si strategica pentru a avea succesul scontat.

Preturile strategice nu inseamna doar sa castigi mai multi bani sau sa castigi profituri mai mari. Dincolo de importanta economica pentru bugetul practicii veterinare, preturile strategice au potentialul de a aborda problemele importante, pe termen mediu si lung ale cabinetului in ansamblu sau, pentru a realiza un fundament stabil al afacerii. Din pacate acest aspect este endemic la nivelul medicinii veterinare si esecul acestui demers duce la conturarea celor mai importante probleme de care se izbesc cabinetele veterinare: personalul si clientii.

In aceste conditii, stabilirea preturilor strategice implica posibilitatea de a plati salarii membrilor personalului care depasesc salariul minim si care astfel isi pot permite un stil de viata mai mai bun, durabil si fara stres. Atunci dispar si problemele privind capacitatea de a atrage si pastra membri calificati si motivati. 

La fel de importante in ecuatia stabilirii preturilor strategice sunt bunastarea animalelor si a proprietarilor acestor animale. De exemplu, proprietarii de animale in loc sa considere ca serviciile de ingrijire preventiva sunt oneroase pentru ei, deoarece trebuie sa plateasca mai multi bani, ei trebuie ajutati sa inteleaga ca valoarea reala a serviciilor veterinare constau in oferirea animalelor lor a unei vieti mai lungi, mai fericite si mai sanatoase. Pentru un cabinet veterinar nu este importanta valoarea unica ridicata a unui serviciu de lux oferit, cat mai degraba faptul ca, “clopotelul de la usa suna regulat ora de ora”, clientii revenind frecvent la cabinet pentru orice problema oricat de minora, pentru care primesc satisfactie.

De aceste aspecte ne vom ocupa in acest curs.

 

Ultima modificareMarți, 24 Noiembrie 2020 19:19
Dr. Iulian Vieru

Medic primar veterinar, Fondator Revista Veterinarul

In activitatea de medic veterinar am trecut prin toate stadiile si formele de exercitare a activitatii de medic veterinar: la circumscriptie de stat, la circumscriptie concesionata, la firma cu specific de activitate medicina veterinara, in institutia de control a activitatii medicale veterinare prin toate serviciile (polita sanitara veterinara, sarviciul de sanatate animala, igiena si siguranta alimentelor). Astfel am castigat o bogata experienta in domeniul sanitar veterinar. Astfel am avut ocazia sa invat multe din tainele profesiei de practician, sa experimentez idei si inovatii in domeniul sanitar veterinar. In activitatea de inspectie am avut ocazia sa inteleg in profunzime mecanismele si modul de functionare al medicinii veterinare.

In activitatea extraprofesionala, pasiunea pentru idei si inovatie m-a impins sa invat si sa experimentez cele mai noi idei in domeniile care m-au pasionat. Astfel am avut ocazia sa experimentez in peste 30 de proiecte penbtru care am primit finantare in diversele domenii in care am activat. In domeniul ONG, al administratiei publice si chiar al Medicinii Veterinare. Incununarea succesului a venit o data cu infiintarea Patronatului Medicilor Veterinari privati din Romania si al Revistei Veterinarul. In cadrul Patronatului, a carui infiintare am realizat-o, am activat ca voluntar si am avut satisfactia la finalul colaborarii sa pot sa ma mandresc ca am pus umarul la realizarea primului patronat real din Romania al medicilor veterinari, membru al Federatiei Veterinarilor Europeni, cu proiecte de dezvoltare castigate pentru membrii sai si cu negocieri (mai aprinse) castigate cu autoritatile veterinare. Revista Veterinarul, este si astazi cel mai frumos si amplu proiect de promovare al medicinii veterinare si a medicilor veterinari romani cu care ma mandresc.

Website www.veterinarul.ro

Articole înrudite

 • EMA: Clasificarea antibioticelor folosite la animale pentru o utilizare prudenta si responsabila

  Utilizarea prudenta si responsabila a antibioticelor la animale si la oameni poate reduce riscul ca bacteriile sa devina rezistente. Acest lucru este deosebit de important in cazul antibioticelor folosite deopotriva pentru tratarea oamenilor si a animalelor, precum si in cazul antibioticelor din ultima linie de tratament pentru infectii critice la oameni.

 • Mesaj din partea Federatiei Veterinarilor din Europa (FVE) privind medicamentele veterinare
  Medicul veterinar Viorel Andronie, presedintele CMVRo a publicat un mesaj din partea Federatiei Veterinarilor din Europa (FVE).
 • Un nou studiu pe cai arata ca deparazitarea traditionala in mod frecvent nu este necesara

  Rezultatele unui nou studiu efectuat de medicul veterinar parazitolog Dr. Martin Nielsen au furnizat mai multe dovezi care sa demonstreze ca reducerea intensitatii programelor de deparazitare nu prezinta riscuri negative pentru sanatatea cailor. Lucrarea confirma faptul ca abordarea traditionala a deparazitarii frecvente de rutina, la intervale pre-determinate- fara utilizarea unor teste de diagnostic nu este necesara. Pentru a ajuta la partajarea rezultatelor acestui studiu importanta, Dr. Nielsen a filmat doua videoclipuri explicative, unul pentru medicii veterinari si unul pentru proprietarii de cai. Filmele sunt partajate de catre BEVA pentru ca informatia sa ajunga la cat mai multi proprietari de animale prin intermediul medicilor veterinari. 

 • Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 117/2020 a fost semnat

  Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a semnat marti, 15 decembrie decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 117/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor si pentru abrogarea art. IV alin. (2) si art. V din Legea nr. 236/2019 pentru modificarea si completarea art. 15 din Ordonanta Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si pentru modificarea unor acte normative (PL-x 505/08.09.2020).

 • Descoperirea unei gene la pisica poate ajuta la prevenirea pierderii dintilor la acestea

  “Daca oprim activitatea genei MMP(, am putea preveni aparitia afectiunii” - Seungmee Lee de la Universitatea din Ediburgh Royal School of Veterinary Studies. Cercetarile efectuate de Universitatea Edinburgh Royal School of Veterinary Studies legate de resorbtia dintilor la pisici au aratat ca blocarea actiunii unei anumite gene previne procesele celulare care duc la boli. Constatarile ar putea ajuta dezvoltarea de terapii pentru resorbtia dintilor, pentru care nu exista alte tratament decat extragerea dintilor afectati.