Autentificare

Un nou studiu pe cai arata ca deparazitarea traditionala in mod frecvent nu este necesara

Rezultatele unui nou studiu efectuat de medicul veterinar parazitolog Dr. Martin Nielsen au furnizat mai multe dovezi care sa demonstreze ca reducerea intensitatii programelor de deparazitare nu prezinta riscuri negative pentru sanatatea cailor. Lucrarea confirma faptul ca abordarea traditionala a deparazitarii frecvente de rutina, la intervale pre-determinate- fara utilizarea unor teste de diagnostic nu este necesara. Pentru a ajuta la partajarea rezultatelor acestui studiu importanta, Dr. Nielsen a filmat doua videoclipuri explicative, unul pentru medicii veterinari si unul pentru proprietarii de cai. Filmele sunt partajate de catre BEVA pentru ca informatia sa ajunga la cat mai multi proprietari de animale prin intermediul medicilor veterinari. 

“Parazitii interni, in special strongilii si ascarizii sunt omniprezenti in curtile cu cai”, a spus dr. Nielsen. “Insa o rezistenta persistenta la antihelminticii pe care ii avem la dispozitie ne provoaca sa gasim programe mai durabile si mai eficiente de control al parazitilor. Deparazitarea la fiecare sase-opt saptamani si rotatia produselor sunt foarte comune in jurul lumii dar aceasta bombardare cu antiparazitare este complet inutila iar rotatia medicamentelor nu impiedica dezvoltarea rezistentei la medicamente”, a mai continuat dr. Nielsen. “Multi oameni nu se simt confortabil cu deparazitarea mai rara, considerand ca va compromite sanatatea calului, dar studiul nostru arata ca nu este cazul; nu s-au observat efecte adverse asupra sanatatii care ar putea fi atribuite reducerii intensitatii deparazitarii.”

Studiul, care a implicat 99 de iepe si 93 de mazi din cadrul a patru herghelii din Noua Zeelanda a evaluat nivelurile numarului de oua de viermi, greutatea corporala si sanatatea unor grupuri de iepe si manzi aflati in cadrul unor protocoale diferite de control al parazitilor. 

Acestea au inclus abordari traditionale cu deparazitare frecventa si rotatie a medicamentelor, precum si protocoale recomandate in prezent care implica mai putin deparazitare si mai multa supraveghere si control al numarului de oua de viermi. 

David Rendle, presedintele Comitetului pentru sanatate si medicamente BEVA a declarat: “Acest studiu ofera dovezi suplimentare pentru a arata ca nu exista nici o justificare pentru abordarea traditionala a tratamentului de rutina bazat pe calendar si ofera o asigurare suplimentara ca frecventa tratamentului poate fi redusa fara a aduce atingere sanatatii cailor sau dezvoltarii manzilor”. 

"Raspandirea acestor informatii va incuraja, speram toti proprietarii de cai care nu au facut-o deja, sa treaca de la obiceiurile de moda veche de deparazitare frecventa, la un test de diagnosticare, sau cel putin o abordare mai strategica, cu teste de rutina de rezistenta la medicamente. Procedand astfel putem contribui la evitarea unei potentiale crize a bunastarii ecvine, cu care suntem toti de acord ca se va produce in mod inevitabil, daca industria ecvina continua cu utilizarea nediscriminatorie a antihelminticilor. As indemna pe oricine care nu a discutat despre deparazitare cu medicul veterinar, sa o faca inainte de primavara”. 

Lucrarea completa de cercetare a fost publicata pentru prima data in Jurnalul Veterinar Ecvin si poate fi citit aici

 

Media

Ultima modificareMiercuri, 13 Ianuarie 2021 18:16
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

 • EMA: Clasificarea antibioticelor folosite la animale pentru o utilizare prudenta si responsabila

  Utilizarea prudenta si responsabila a antibioticelor la animale si la oameni poate reduce riscul ca bacteriile sa devina rezistente. Acest lucru este deosebit de important in cazul antibioticelor folosite deopotriva pentru tratarea oamenilor si a animalelor, precum si in cazul antibioticelor din ultima linie de tratament pentru infectii critice la oameni.

 • Mesaj din partea Federatiei Veterinarilor din Europa (FVE) privind medicamentele veterinare
  Medicul veterinar Viorel Andronie, presedintele CMVRo a publicat un mesaj din partea Federatiei Veterinarilor din Europa (FVE).
 • Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 117/2020 a fost semnat

  Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a semnat marti, 15 decembrie decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 117/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor si pentru abrogarea art. IV alin. (2) si art. V din Legea nr. 236/2019 pentru modificarea si completarea art. 15 din Ordonanta Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si pentru modificarea unor acte normative (PL-x 505/08.09.2020).

 • Descoperirea unei gene la pisica poate ajuta la prevenirea pierderii dintilor la acestea

  “Daca oprim activitatea genei MMP(, am putea preveni aparitia afectiunii” - Seungmee Lee de la Universitatea din Ediburgh Royal School of Veterinary Studies. Cercetarile efectuate de Universitatea Edinburgh Royal School of Veterinary Studies legate de resorbtia dintilor la pisici au aratat ca blocarea actiunii unei anumite gene previne procesele celulare care duc la boli. Constatarile ar putea ajuta dezvoltarea de terapii pentru resorbtia dintilor, pentru care nu exista alte tratament decat extragerea dintilor afectati. 

 • Preturile strategice - rol, importanta, motivatii

  “Nu putem rezolva problemele noastre folosind acelasi tip de gandire pe care l-am folosit atunci cand le-am creat.”——AlbertEinstein.

  In cadrul cursului pregatit de echipa Veterinarul denumit "Managementul veterinar - politicile de pret", pe baza observatiilor si studiilor noastre din piata veterinara din Romania am creionat unele ipoteze pe care dorim sa le verificam cu ajutorul dvs. De acea va rugam sa ne sprijiniti prin a raspunde la un set scurt de intrebari cu referire la modul in care stabiliti preturile serviciilor veterinare in cadrul cabinetului dvs. La final, puteti sa evaluati si singuri cum au raspuns colegii dvs. Daca doriti sa vedeti analizele si recomandarile noastre cu privire la subiectul in cauza, veti putea accesa cursul pe platforma de cursuri online: www.cursuri.veterinarul.ro