Autentificare

Colica la cabaline

Colica la cabaline este un fenomen des intalnit si de cele mai multe ori, gresit abordata.Esential, dupa parerea mea, este diagnosticarea corecta a cauzei care a provocat colica si adoptarea unei conduite corecte de tratament, astfel incat sa obtinem rezultate imediate si sa inlaturam cauza.

Am intalnit numeroase cazuri in care pentru o indigestie gazoasa simpla se intervenea cu sedative sau analgezice foarte puternice, iar in cazuri grave de volvulus intestinal spre exemplu se intervenea cu o simpla venisectie. Calul cu sindrom de colici este unul din cazurile intalnite cel mai frecvent in practica medicala, in special in mediul rural. Manifestarea dramatica poate panica chiar si unii medici mai experimentati, nemaivorbind de medicii aflati la inceputurile meseriei. Marturisesc ca si eu am fost de multe ori "furat" de manifestarea dramatica si nu am examinat corect toate aspectele. Peste aceste fenomene se mai suprapun si informatiile eronate sau chiar false furnizate de proprietar cu privire la debutul colicilor, natura furajelor ingerate, despre adapare, etc.

Pentru a intelege cat mai bine colica trebuie sa tinem seama de urmatoarele aspecte ale tractusului intestinal la cabaline:

  • topografia partilor tractusului intestinal este extrem de complexa, numeroase parti ale intestinelor avand posibilitatea de a se deplasa in zone unde nu ar trebui sa fie. Acest lucru face ca incidenta interventiilor chirurgicale in colica la cai sa fie mult mai mare decat la alte specii.
  • intestinul gros la cal functioneaza ca o vana imensa unde se gasesc un numar mare de bacterii si protozoare. Acestea, prin enzimele pe care le produc, asigura digestia fibrelor din plante, lucru extrem de important deoarece calul nu are capacitatea de a produce aceste enzime. Rezultatul acestei digestii a fibrelor se numesc acizii grasi volatili care sunt absorbiti si folositi de cai ca sursa de energie
  • un alt rol deosebit de important al intestinului gros este acela de a absorbi apa. Consistenta bolului de fecale ne da indicii despre cat de eficienta este digestia si daca segmentele tubului digestiv functioneaza corect. Spre deosebire de rumegatoare unde majoritatea proceselor digestive au loc in rumen, la cabaline digestia are loc cu precadere in tractusul intestinal descendent, cecum si intestinul gros.
  • intestinul subtire are aproximativ 22 de metri lungime. Acesta este sustinut de mezenter, care se prinde de prima si a doua vertebra toracala. Mobilitatea crescuta a mezenterului confera intestinului posibilitatea de a fluctua in toata cavitatea abdominala.
  • topografia complexa a intestinului gros care are numeroase flexuri si schimbari de orientare bruste, determina principalele cauze ale colicilor. in plus, diametrul intestinului gros este foarte variabil, incepand cu aproximativ cinci cm in zona orificiului ileocecal, ajungand la 20 cm in zona planseului abdominal, ca apoi sa revina la aproximativ opt cm in zona terminala

Am vazut asadar cat de complex este tubul digestiv la cabaline. Asa cum am spus anterior, intelegerea topografiei acestuia este primul pas spre abordarea corecta a colicilor la cai.
Va urma!

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 21:10
Dr Bogdan Novenschi

2008 - 2009 Presedinte PATRONATUL MEDICILOR VETERINARI PRIVATI DIN ROMÂNIA
2003 – 2009 Medic veterinar – sef circumscriptie Cabinetul Medical Veterinar Independent Ciortesti
2007 - 2009 Director general Spitalul Veterinar SRL
2003 - 2005 Director zonal retea distributie
2008 - 2009 - 2010 Presedinte PATRONATUL MEDICILOR VETERINARI PRIVATI DIN ROMÂNIA
2003 – 2009 Medic veterinar – sef circumscriptie Cabinetul Medical Veterinar Independent Ciortesti
2007 - 2009 Director general Spitalul Veterinar SRL
2003 - 2005 Director zonal retea distributie

Mai multe din această categorie: « Hernia la Muflon Radiatiile LASER in dermatologie »