Hranirea bovinelor cu alge marine reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 82%

Un nou studiu arata ca adaugarea algelor marine la dieta vacilor le-ar putea reduce semnificativ impactul asupra schimbarilor climatice. Vacile au un sistem digestiv neobisnuit prin faptul ca, atunci cand mananca, regurgiteaza unele alimente pentru a mesteca in plus. Aceasta regurgitare produce metan, un puternic gaz cu efect de sera. 

Cercetatorii de la UC Davis au descoperit ca, atunci cand bovinele de carne mananca cate un pic de alge in fiecare zi, ele produc cu 82% mai putin metan. Ei si-au publicat concluziile in revista stiintifica PLOS ONE in luna martie a acestui an. 

Metanul digestiv al vacilor reprezinta mai putin de 4% din emisiile totale de gaze cu efect de sera din SUA. Chiar si asa, Breanna Roque, doctoranda, spune ca fiecare bit conteaza. 

„Fiecare industrie trebuie sa isi faca partea pentru a reduce emisiile globale si pentru a asigura practici mai durabile”, spune Roque. „Cred ca hranirea cu alge ofera acest lucru fermierilor: sa gaseasca o modalitate de a reduce amprenta lor globala de carbon”. 

Roque si profesorul Ermias Kebreab au inceput initial cercetarile in 2018, cand au reusit sa reduce metanul de la vacile de lapte cu aproximativ 50% pe o perioada de doua saptamani. Ei au hranit vacile cu un pic de alge marine numite asparagopsis armata, o alga rosie care inhiba o enzima din sistemul digestiv al vacii care contribuie la producerea de metan. Studiul lor mai recent a analizat daca ar putea sustine aceasta reducere pe o perioada de cinci luni. De aceasta data au hranit vite cu alge marine numite asparagopsis taxiformis, un alt tip de alge rosii. 

Roque spune ca aceasta alga poate fi gasita in intreaga lume. Totusi, ar putea fi nevoie de un pic de efort pentru a o recolta din partea crescatorilor de vite si pentru a-l transporta la ei intr-un mod durabiol. Kebread si Roque spera sa abordeze aceste provocari in studiile viitoare. 

Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite