Autentificare

Cainii sunt stresati si tematori cand nu sunt cu proprietarii, in timpul consultatiilor  

Clinicile ar trebui sa ia in considerare posibilitatea de a permite proprietarilor sa ramana in salile de examinare la o distanta sigura. Cainii experimenteaza niveluri mai ridicate de stres atunci cand sunt separati de proprietarii lor in timpul consultatiilor, arata cercetatorii de la Universitatea din Guelph, Ontario Veterinary College (OVC). Acestia au constatat ca patrupezii au prezentat niveluri cerscute de semne fiziologice si comportamentale de frica si stres atunci cand au fost examinati singuri, in comparatie cu situatia in care au fost examinati cu proprietarii lor in camera. 

Aceste descoperiri, spun cercetatorii, sunt extrem de importante mai ales acum in perioada pandemiei, 

deoarece multe clinici cer proprietarilor sa astepte in afara salilor de examinare, in timpul programarilor. 

„Am inceput aceasta cercetare inainte de pandemie pentru ca am vrut sa vedem impactul separarii cainilor de stapanii lor, ceea ce stim ca se intampla adesea in timpul procedurilor veterinare”, spune coautorul studiului dr. Lee Niel. Dar aceste descoperiri sunt deosebit de relevante acum, avand in vedere cate clinici cer proprietarilor sa astepte afara pentru vizita”. Studiul a analizat un esantion de 32 de caini, care au fost supusi unor controale standard de sanatate care au fost efectuate cu sau fara proprietarii lor in camera si inregistrate. Cercetatorii au descoperit ca acei caini din grupul fara proprietar au prezentat niveluri mai ridicate de modificari fiziologice asociate cu stresul (de exemplu ritm cardiac si temperatura crescute, tremuraturi, frisoane) si mai multe vocalizari (marait, scheunat, latrat) in comparatie cu cei care au avut proprietarul in sala. In plus, cainii fara stapani in camera au aratat mai multe schimbari de comportament, relateaza OVC, incluzand capul cazut, urechile lasate pe spate sau coada intre picioare. Aceste raspunsuri la stres, noteaza Colegiul, au fost cele mai mari in timpul aspectelor practice ale examinarilor fizice. Cercetatorii spun ca clinicile ar trebui sa ia in considerare aceste descoperiri cand pun in aplicare protcoalele actualizate in mijlocul „noului normal” deoarece provocarile asociate cu manipularea cainilor stresati sau tematori pot impiedica evaluareaa corespunzatoare a acestor animale in timpul unui examen. mai mult, unii caini pot deveni agresivi atunci cand sunt speriati, ceea ce ar putea pune in pericol membrii personalului. „Experientele negative din timpul unei vizite pot face cainii mai stresati la urmatoarea vizita, iar problema se poate agrava”, spune autorul principal al studiului, dr. Anastasia Stellato. „Vrem sa incercam sa ne indepartam de ciclul respectiv inainte de a ajunge la punctul in care cainele ar pute adeveni agresiv”. 

Pentru a ajuta la reducerea nivelului de stres, echipele de medici veterinari ar putea dori sa ia in considerare organizarea unor intalniri in afara, atunci cand conditiile permit acest lucru. Daca o clinica are camere mari, bine ventilate, proprietarilor li se poate permite sa ramana in camera in timp ce cainele lor este examinat, chiar si la distanta”, arata cercetatorii OVC. 

„Gandind in afara cutiei pentru a gasi solutii, folosind tehnici minimale de contentionare, oferind cainilor o multime de gustari si facand consultatia cat mai pozitiva cu putinta - toate acestea sunt modalitati bune de reducere a stresului pentru cainii nostri”, spune dr. Niel. „In mod ideal, medicii veterinari ar trebui sa utilizeze aceste tehnici pentru a reduce stresul cainilor in mod regulat, dar aceste eforturi sunt deosebit de importante atunci cand proprietarul este absent”. 

Cercetarea, care a fost efectuata la Centrul de asistenta medicala primara Hill’s Pet Nutrition din OVC, cu finantare de la Consiliul de Cercetări în stiinte Naturale si Inginerie (NSERC), a fost publicată în Jurnalul Asociatiei Medicale Veterinare Americane. Intregul articol poate fi citit aici. 

Ultima modificareMiercuri, 26 Mai 2021 17:22
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

 • Petitie CMVRO: Solicitarea Consiliului Concurentei de modificare a legislatiei privind infiintarea cabinetelor veterinare este contrara evaluarii Comisiei Europene si hotararilor CJUE

  Colegiul Medicilor Veterinari a realizat o petitie pe care a publicat-o astazi cu privire la solicitarea Consiliului Concurentei de schimbare a legislatiei privind infiintarea cabinetelor veterinare, aparuta public in urma cu 2 zile in presa nationala. Consiliul Concurentei a solicitat public eliminarea cerintei ca un medic veterinar sa fie asociat in firma care detine unitatea medical-veterinara. 

 • Comercializarea online a produselor medicinale veterinare este un pericol pentru sanatatea publica

  Viorel Andronie, presedintele CMVRo atrage atentia autoritatilor asupra pericolului reprezentat de comertul online cu produse medicinale veterinare. In afara de pericolul real reprezentat de administrarea gresita a unor astfel de substante de catre oameni pentru tratamentele animalelor fara consultarea medicului veterinar in prealabil, medicamentele de uz veterinar sunt un pericol si din punctul de vedere al remanentei acestora in produsele de origine animala consumate mai apoi de populatie. Comercializarea online a produselor medicinale veterinare este un risc la adresa sanatatii populatiei din toate punctele de vedere, fie ca sunt folosite necorespunzator pentru tratarea animalelor, fie ca sunt folosite pentru tratamentul oamenilor.

 • Trei copii intoxicati cu un antiparazitar extern folosit la ovine. Toti trei au murit

  Trei copii, toate fetite, au murit sambata trecuta dupa ce au fost intoxicate cu un antiparazitar extern, folosit la deparazitarea oilor. Fetitele provin dintr-o familie nevoiasa din comuna Ungra si au avut nevoie de interventia unor echipaje SMURD dupa ce mama acestora le-a uns pe par cu o carpa inmuiata in antiparazitarul extern, pentru a scapa de paduchi. Articolul este in actualizare.

 • Scrisori deschise ale medicilor veterinari romani catre presedintele ANSVSA

  Mai multi medici veterinari practicieni romani i-au scris in ultimele zile presedintelui ANSVSA, domnului Robert Chioveanu. Acestia ii solicita presedintelui ANSVSA sa urgenteze licitatiile pentru circumscriptiile sanitar-veterinare si sa se asigure ca respectivele contracte sunt respectate. 

 • Hranirea bovinelor cu alge marine reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 82%

  Un nou studiu arata ca adaugarea algelor marine la dieta vacilor le-ar putea reduce semnificativ impactul asupra schimbarilor climatice. Vacile au un sistem digestiv neobisnuit prin faptul ca, atunci cand mananca, regurgiteaza unele alimente pentru a mesteca in plus. Aceasta regurgitare produce metan, un puternic gaz cu efect de sera.