Autentificare

Comercializarea online a produselor medicinale veterinare este un pericol pentru sanatatea publica

Recomandat Comercializarea online a produselor medicinale veterinare este un pericol pentru sanatatea publica

Viorel Andronie, presedintele CMVRo atrage atentia autoritatilor asupra pericolului reprezentat de comertul online cu produse medicinale veterinare. In afara de pericolul real reprezentat de administrarea gresita a unor astfel de substante de catre oameni pentru tratamentele animalelor fara consultarea medicului veterinar in prealabil, medicamentele de uz veterinar sunt un pericol si din punctul de vedere al remanentei acestora in produsele de origine animala consumate mai apoi de populatie. Comercializarea online a produselor medicinale veterinare este un risc la adresa sanatatii populatiei din toate punctele de vedere, fie ca sunt folosite necorespunzator pentru tratarea animalelor, fie ca sunt folosite pentru tratamentul oamenilor.

Cazul celor trei fetite care au murit intoxicate cu un produs insecticid pentru imbaierea oilor ridica legimitatea comertului nesupravegheat al produselor medicinale veterinare, online si in farmaciile veterinare, fara un consult al medicului veterinar si fara o prescriptie a unui medic uman. Sa nu uitam in acelasi context de nebunia cu ivermectina, care ar fi fost folosita in spitale pentru tratarea infectiilor cu SARS-CoV-2, care a creat o isterie in randul populatiei care o cerea in cabinetele si farmaciile veterinare pentru administrare proprie. 

Iata ce spune dr. Viorel Andronie: 

1. Prejuducii materiale si de imagine ale medicilor veterinari

„Faptul ca ANSVSA permite comercializarea online a produselor medicinale veterinare creeaza prejudicii materiale unitatilor medical-veterinare in care se desfasoara asistenta medical- veterinara, creeza prejudicii de imagine a profesiei de medic veterinar in conditiile in care proprietarii animalelor isi cumpara si administreaza dupa ureche produse medicinale veterinare."

2. Pericol pentru sanatatea publica 


„Totodata achizitionarea online de produse medicinale veterinare destinate animalelor de renta si administrarea lor animalelor fara un consult, un diagnostic, fara a se respecta perioada de asteptare pentru eliminarea reziduurilor, pune in pericol sanatatea publica si prin urmare stoparea acestor practici trebuie sa reprezinte un obiectiv de interes general pentru toti consumatorii."

3. Pericol pentru mediu


„Proprietarii care achizitioneaza antiparazitare externe care contin insecticide si in urma aruncarii in mediul inconjurator a ambalajul primar care contine inca urme de substanta, creeaza un real pericol pentru insecte, in special pentru albine care ajung sa consume substantele in cauza. Confom prevederilor din litera i) a art. 6^3 din OG 42/2004 ANSVSA are atributia de a "contribui la realizarea unui nivel ridicat de protectie a vietii si sanatatii umane, tinand seama de sanatatea si bunastarea animalelor, sanatatea plantelor si protectia mediului”.

Iulia Cretu

Director executiv Revista Veterinarul

Articole înrudite

 • Trei copii intoxicati cu un antiparazitar extern folosit la ovine. Toti trei au murit

  Trei copii, toate fetite, au murit sambata trecuta dupa ce au fost intoxicate cu un antiparazitar extern, folosit la deparazitarea oilor. Fetitele provin dintr-o familie nevoiasa din comuna Ungra si au avut nevoie de interventia unor echipaje SMURD dupa ce mama acestora le-a uns pe par cu o carpa inmuiata in antiparazitarul extern, pentru a scapa de paduchi. Articolul este in actualizare.

 • Scrisori deschise ale medicilor veterinari romani catre presedintele ANSVSA

  Mai multi medici veterinari practicieni romani i-au scris in ultimele zile presedintelui ANSVSA, domnului Robert Chioveanu. Acestia ii solicita presedintelui ANSVSA sa urgenteze licitatiile pentru circumscriptiile sanitar-veterinare si sa se asigure ca respectivele contracte sunt respectate. 

 • Cainii sunt stresati si tematori cand nu sunt cu proprietarii, in timpul consultatiilor  

  Clinicile ar trebui sa ia in considerare posibilitatea de a permite proprietarilor sa ramana in salile de examinare la o distanta sigura. Cainii experimenteaza niveluri mai ridicate de stres atunci cand sunt separati de proprietarii lor in timpul consultatiilor, arata cercetatorii de la Universitatea din Guelph, Ontario Veterinary College (OVC). Acestia au constatat ca patrupezii au prezentat niveluri cerscute de semne fiziologice si comportamentale de frica si stres atunci cand au fost examinati singuri, in comparatie cu situatia in care au fost examinati cu proprietarii lor in camera. 

 • Hranirea bovinelor cu alge marine reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 82%

  Un nou studiu arata ca adaugarea algelor marine la dieta vacilor le-ar putea reduce semnificativ impactul asupra schimbarilor climatice. Vacile au un sistem digestiv neobisnuit prin faptul ca, atunci cand mananca, regurgiteaza unele alimente pentru a mesteca in plus. Aceasta regurgitare produce metan, un puternic gaz cu efect de sera. 

 • Un nou tratament pentru inducerea varsaturilor la caini in UK

  Un nou tratament pentru inducerea varsaturilor la cainii care au ingerat produse toxice sau otrava a fost lansat in Marea Britanie. Apovomin, o apomorfina injectabila este eficienta dupa o singura injectie si se spune ca ofera un ajutor important medicilor veterinari atunci cand este vitala inducerea rapida a emezei.