Autentificare

Petitie CMVRO: Solicitarea Consiliului Concurentei de modificare a legislatiei privind infiintarea cabinetelor veterinare este contrara evaluarii Comisiei Europene si hotararilor CJUE

Recomandat Petitie CMVRO: Solicitarea Consiliului Concurentei de modificare a legislatiei privind infiintarea cabinetelor veterinare este contrara evaluarii Comisiei Europene si hotararilor CJUE

Colegiul Medicilor Veterinari a realizat o petitie pe care a publicat-o astazi cu privire la solicitarea Consiliului Concurentei de schimbare a legislatiei privind infiintarea cabinetelor veterinare, aparuta public in urma cu 2 zile in presa nationala. Consiliul Concurentei a solicitat public eliminarea cerintei ca un medic veterinar sa fie asociat in firma care detine unitatea medical-veterinara. 

Iata mai jos punctul de vedere al CMVRo: 

"Colegiul Medicilor Veterinari este consternat si dezaproba public solicitarea Consiliului Concurentei, aparuta in mediul public in data de 25 august 2021, de modificare a legislatiei privind infiintarea cabinetelor medical-veterinare, in sensul eliminarii cerintei ca un medic veterinar sa fie asociat in firma care detine unitatea medical-veterinara.

Este important de remarcat  faptul ca, desi legislatia actuala prevede ca, medicul veterinar care detine o parte din capitalul unei entitati care infiinteaza un cabinet veterinar trebuie  sa aiba și calitatea de reprezentant legal, doar in relatia cu Colegiul Medicilor Veterinari, fapt care se justifica prin aceea ca doar medicul veterinar cunoaste procedurile medicale veterinare si legislatia medicala veterinara si este firesc ca el sa fie interlocutorul forului profesional, Consiliul Concurentei solicita eliminarea acestor conditii, omitand in mod voit, atat in cadrul informarii de presa, cat și in studiul preliminar, sa faca aceste precizari deosebit de importante si concluzionand, in mod vadit neintemeiat, ca aceste cerinte reprezinta ,,bariere,, pe piata serviciilor medical-veterinare.            

Informam opinia publica ca, legislatia privind infiintarea cabinetelor medical-veterinare a fost analizata in detaliu, atat de catre Comisia Europeana cat si de catre institutiile statului cu atributii in verificarea transpunerii si implementarii legislatiei europene, iar cerintele pe care Consiliul Concurentei le considera restrictive, bariere in calea liberei concurente pe piata serviciilor medicale veterinare, au fost appreciate ca fiind  in deplina conformitate cu legislatia europeana de catre celelalte institutii mentionate.

Astfel:

În anul 2010, autoritatile romane au analizat prevederile legislatiei nationale privind exercitarea profesiei de medic veterinar, in raport cu cea europeana, și singura neconformitate constatata a fost cea privind stabilirea unor tarife minime, acesta prevedere fiind eliminata prin Legea nr. 213/2010. În anul 2012, Comisia Europeana a analizat legislatia nationala a statelor membre pentru anumite profesii, inclusiv pentru cea de medic veterinar și nu au fost identificate bariere in legislatia romaneasca, așa cum au fost identificate in cazul altor state membre, spre exemplu Austria, impotriva acestui stat Comisia declansand proces la CJUE sau Franta.  În anul 2014, pe durata intalnirii dintre reprezentantii Comisiei Europene și experti din Romania, respectiv experti din Ministerul Afacerilor Europene, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Colegiul Medicilor Veterinari, avand ca tematica anumite prevederi legislative din domeniul medical-veterinar, s-a apreciat ca Romania are una dintre cele mai bune legi privind infiintarea și functionarea cabinetelor veterinare.

Subliniem faptul ca, legislatia actuala permite oricarei persoane care nu detine calificarea de medic veterinar sa poata sa infiinteze un cabinet veterinar, dar in asociere cu un medic veterinar, fara ca in legislatie sa se mentioneaze un procent minim sau maxim al capitalului social pe care acesta trebuie sa-l detina.

Comparatia pe care Consiliul Concurentei o face intre serviciile medical-veterinare și serviciile medicale umane este din start gresita, cadrul legislativ european care reglementeaza piata celor doua tipuri de servicii fiind diferit, fapt mentionat inclusiv in hotarari ale CJUE de care, chiar daca nu vrea Consiliul Concurentei trebuie sa tina cont.

Ne exprimam ingrijorarea si cu privire la faptul ca, vor creste semnificativ tarifele pentru serviciile veterinare, intrucat pentru o firma detinuta, in mod exclusiv de neprofesionisti in domeniu veterinar, o sa primeze profitul in detrimentul calitatii serviciilor medicale veterinare.

Invitam toate persoanele care nu sunt de acord cu solicitarea Consiliului Concurentei de a elimina prezenta obligatorie a medicului veterinar in calitate de asociat in cadrul entitatilor care infiinteaza cabinete veterinare sa semneze aceasta petitie."

Va multumim.

Petitia poate fi semnata aici.

 

Ultima modificareVineri, 27 August 2021 17:14
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

 • Noul model de prescriptie medical-veterinara valabil din 28 ianuarie

  Noul model de prescriptie medical-veterinara care va fi utilizat incepand cu 28 ianuarie pentru prescrierea oricarui produs medicinal veterinar care se elibereaza pe baza de prescriptie si pentru produse medicinale de uz uman pentru situatia in care nu exista un produs veterinar autorizat cu substanta activa necesara poate fi vizualizat mai jos.

 • Chestionar online privind antibiorezistenta

  In cadrul proiectului european ENOVAT (European Network for Optimization of Veterinary Antimicrobial Treatment) suntem solicitati sa completam (cati mai multi si mai ales practicienii din Romania) formularul privind antibiorezistenta accesand link-ul de mai jos.

 • Comercializarea online a produselor medicinale veterinare este un pericol pentru sanatatea publica

  Viorel Andronie, presedintele CMVRo atrage atentia autoritatilor asupra pericolului reprezentat de comertul online cu produse medicinale veterinare. In afara de pericolul real reprezentat de administrarea gresita a unor astfel de substante de catre oameni pentru tratamentele animalelor fara consultarea medicului veterinar in prealabil, medicamentele de uz veterinar sunt un pericol si din punctul de vedere al remanentei acestora in produsele de origine animala consumate mai apoi de populatie. Comercializarea online a produselor medicinale veterinare este un risc la adresa sanatatii populatiei din toate punctele de vedere, fie ca sunt folosite necorespunzator pentru tratarea animalelor, fie ca sunt folosite pentru tratamentul oamenilor.

 • Trei copii intoxicati cu un antiparazitar extern folosit la ovine. Toti trei au murit

  Trei copii, toate fetite, au murit sambata trecuta dupa ce au fost intoxicate cu un antiparazitar extern, folosit la deparazitarea oilor. Fetitele provin dintr-o familie nevoiasa din comuna Ungra si au avut nevoie de interventia unor echipaje SMURD dupa ce mama acestora le-a uns pe par cu o carpa inmuiata in antiparazitarul extern, pentru a scapa de paduchi. Articolul este in actualizare.

 • Scrisori deschise ale medicilor veterinari romani catre presedintele ANSVSA

  Mai multi medici veterinari practicieni romani i-au scris in ultimele zile presedintelui ANSVSA, domnului Robert Chioveanu. Acestia ii solicita presedintelui ANSVSA sa urgenteze licitatiile pentru circumscriptiile sanitar-veterinare si sa se asigure ca respectivele contracte sunt respectate.