Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
Autentificare

DERMATOLOGIE - leziunile cutanate

Dragi colegi in cele ce urmeaza o sa va descriu examinarea dermatologica. Pentru a incepe o astfel de examinare trebuie sa existe o foaie de examinare dermatologica. Exista mai multe modele ale acesteia unele mai complexe ( foaia de examinare Alfort Franta care este foarte detailata), altele mai simple ( de ex. Foaia dematologica Virbac pe care am inceput sa o utilizez la caine). Pana acum nu am gasit o astfel de fisa si pentru pisica; dar se pot utiliza cu unele rezerve si cele pentru caine. Din punctul meu de vedere existenta unei foi de examinare este critica pentru succesul oricarui examen dermatologic si in plus confera proprietarului un plus de timp si meticulozitate in gandire.

Din punct de vedere al problemelor cutanate trebuie observat din start daca ele sunt localizate, sau generalizate; leziunile existente la nivelul tesutului cutanat sunt simetrice bilateral, sau nu; care este calitatea parului; este prezenta o cantitate crescuta de secretie sebacee( seboree uscata, grasa-oleosa). Toate aceste indicii ne conduc in emiterea unor diagnostice ipotetice, sau diferentiale, pe care apoi le confirmam sau infirmam cu ajutorul unor examene speciale (de exemplu: trichograma, raclatul cutanat etc).

Leziunile cutanate se impart in doua categorii mari: primare si secundare; existand cel putin dupa unii autori si o serie de leziuni intermediare. Intre cele doua scoli de dermatologie americana si europeana exista anumite diferente in catalogarea acestora in unul dintre aceste tipuri; dar din punctul meu de vedere acest aspect este mai putin important si mi se pare mult mai importanta diagnosticare corecta a lor. De aceea in cele ce urmeaza o sa prezinte aceste tipuri de leziuni cu unele caracteristici patogenetice lasand la latitudinea dumneavoastra clasificarea lor. Diagnosticul dermatologic este in special legat de identificarea morfologica a acestor leziuni (mai ales prin inspectie si in caz de dubiu prin examenul histopatologic).

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 21:23
Dr Cristian Popovici

Clinica veterinara Petlife