Autentificare

Diagnosticul si terapia corecta a afectiunilor corneene.

1. Importanta testului cu fluoresceina in diagnosticul si terapia corecta a afectiunilor corneene.

Corneea este un univers de structura histologica, fara vascularizatie proprie dar cu inervatie foarte bine reprezentata. Este alcatuita din 5 straturi reprezentate de: epiteliul anterior al corneei, membrana bazala, stroma corneeana, membrana Descemet si epiteliul posterior corneean.

Este alcatuita din 5 straturi reprezentate de: epiteliul anterior al corneei, membrana bazala, stroma corneeana, membrana Descemet si epiteliul posterior corneean

Foarte important de mentionat este faptul ca epiteliul posterior al corneei se continua cu epiteliul anterior al irisului facandu-se astfel legatura dintre o componenta avasculara (corneea) si tunica vasculara a ochiului (tractusul uveal sau uveea) ce va contribui la vindecarea leziunilor corneene prin vasele sanguine din structura uveei. Ca pozitie, corneea este expusa in permanenta traumatismelor, afectiunile acestei fiind frecvent intalnite.

In examinarea corneei foarte important este testul cu fluoresceina (solutie hidrofila colorata in verde intens). Corneea sanatoasa nu fixeaza fluoresceina (figura 1).

Acest articol prezintă informații medicale detaliate, cu impact emoțional crescut și din acest motiv este destinat exclusiv medicilor veterinari.

Dacă doriți să aveți acces la conținutul complet al acestui articol, sunteți medic veterinar și sunteți deja abonat vă rugăm să vă autentificați în formularul de mai jos cu userul si parola primită la abonare. Daca nu ați primit emailul de activare al contului, il puteti cere pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la0733.969.091 . Dacă nu aveți încă un abonament citiți condițiile în care aveți acces la informațiile din aceast articol urmând linkul: DETALII PRIVIND ACCESUL

Autentificare

Logare

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 21:27
Dr Iuliana Ionascu

Sef Lucrari FMV Bucuresti