Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 66
Autentificare

Afectiunile tractusului urinar inferior la pisici

Fie ca este vorba despre cistite infectioase, idiopatice, calculi vezicali sau doar nisip, semnele clinice imbraca aceeasi forma: polakisurie, strangurie, hematurie, tenesme vezicale sau chiar retentie urinara. Bineinteles ca toate aceste simptome vor determina o afectare profunda a bunastarii animalului, ce se manifesta prin apatie, inapetenta precum si alte semne generale.

La pisici, vezica urinara este captusita cu un strat de glicoz-aminoglicani, care la indivizii diagnosticati cu cistita idiopatica apare subtiat.

Astfel, vezica devine permeabila pentru diversi compusi cu actiune nociva prezenti in mod normal in urina. La nivelul vezicii apare o inflamatie care va determina toata simptomatologia amintita mai sus, insotita bineinteles de durere.

In cazul nisipului sau al calculilor vezicali, actiunea mecanica are un rol determinant; apare inflamatia, ingrosarea peretelui vezical, si chiar obstructia uretrei in cazul masculilor. Suprasaturatia relativa (RSS) este o metoda prin care se pot dezvolta solutii terapeutice pentru pacientii cu urolitiaza; pentru a masura parametrii urinari folosind aceasta metoda este necesara colectarea urinei timp de 2-5 zile. Prin determinarea concentratiei anumitor elemente (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, amoniu, fosfat, citrat, oxalat si acid uric) precum si a pH-ului urinar se determina gradul de "activitate" din mediul urinar, cu alte cuvinte probabilitatea formarii cristalelor. Acesta se raporteaza apoi la gradul de activitate la care urolitul este stabil, obtinandu-se valoarea RSS (unica pentru fiecare tip de cristal).

Cu cat RSS este mai mare, cu atat mai mare este probabilitatea formarii cristalelor. Daca RSS<1, urina este nesaturata, iar cristalele nu se vor forma; avand in vedere complexitatea mediului urinar, exista totusi posibilitatea ca si pentru o valoare peste 1 cristalele sa nu se formeze (suprasaturatie metastabila) dar nici nu se vor dizolva. in cazul unor valori mai mari, cristalele se vor forma spontan.(Encyclopedia of Feline Clinical Nutrition (2008) - Pibot P., Biourge V., Elliot D.- Royal Canin France, ISBN: 2-7476-0084-X) Cresterea volumului de urina si a diurezei determina o diluare a urinei, astfel incat factorii iritanti vor avea un impact diminuat asupra vezicii, iar concentratia cristaloidelor va scadea.

Profilaxie, tratament, prevenirea recidivelor...avand in vedere rolul aparatului urinar, si anume de a elimina produsii de excretie rezultati din procesele metabolice, este evidenta influenta dietei si a modului de viata. Acestea determina proprietatile fizico-chimice ale urinei; prin urmare, mediul urinar poate sa fie favorabil sau nefavorabil dezvoltarii bacteriilor sau a diferitelor tipuri de calculi.

Recomandarile nutritionale se fac in functie de natura urolitelor. Valoarea pH-ului influenteaza in mod diferit diversele tipuri de cristale.

Atunci cand nu se cunoaste natura acestora, prima optiune o reprezinta crearea unui mediu urinar nesaturat - se poate opta pentru o dieta cu mentiunea"S/O index", care asigura o valoare a RSS sigura!

Obiectivul principal este ajutarea animalului, alinarea suferintei acestuia, iar dietele sustin medicul in demersul de a implementa metode terapeutice eficiente si cat mai putin invazive.

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 21:34