Dermatofitozele la Pisici si Oameni

Ce sunt dermatofitozele ? Dermatofitozele constituie infectii fungice ale structurilor de tesut ce contin keratina, cum ar fi pielea, parul si tesuturile cornoase (ghearele, unghiile). Pentru producerea infectiei sporii germinativi si hifele mucegaiurilor penetreaza stratul keratinos din derm si foliculii pilosi, dupa care vor migra in profunzime, de-a lungul firului de par. Acest proces este facilitat de productia de enzime keratolitice. De obicei, invazia se opreste in zona de keratinizare. Hifele sunt apoi directionate catre suprafata prin distrugerea parului in crestere. in acest stagiu, de cele mai multe ori parul se uzeaza si se rupe, avand ca rezultat aparitia unor zone circulare de alopecie, cu aspect solzos.

Pentru producerea infectiei sporii germinativi si hifele mucegaiurilor penetreaza stratul keratinos din derm si foliculii pilosi, dupa care vor migra in profunzime, de-a lungul firului de par. Acest proces este facilitat de productia de enzime keratolitice. De obicei, invazia se opreste in zona de keratinizare. Hifele sunt apoi directionate catre suprafata prin distrugerea parului in crestere. in acest stagiu, de cele mai multe ori parul se uzeaza si se rupe, avand ca rezultat aparitia unor zone circulare de alopecie, cu aspect solzos.

Cateva specii de dermatofiti sunt responsabile de infectia ce apare la pisici (denumite literar ” iubitoare de piele”). in majoritatea cazurilor (> 95%), agentul patogen izolat este Microsporum canis.

Alti dermatofiti cum ar fi Trichophyton mentagrophytes, T. verrucosum, M. gypseum si M. persicolor au o frecventa mult mai scazuta. Prevalenta dermatofitozei si semnele clinice la pisici Un studiu pan-European a relevat faptul ca prevalenta dermatofitilor la pisicile de companie, cu leziuni dermatologice suspecte, este de circa 30%, cu o frecventa mai mare in timpul perioadelor de toamna si iarna. in general, orice pisica poate dezvolta o infectie cu dermatofiti.

dermatofiloze1Totusi, animalele slabite sau cu imunitate scazuta (imunosupresate), sunt mult mai susceptibile la dezvoltarea de leziuni.

Ca o consecinta, infectia este mult mai des intalnita la:

 • Pisici cu varsta mai mica de 1 an. Pisicutele (de la varsta de 10 - 14 zile) sunt in mod particular predispuse la infectie.
 • Pisicile in perioada de gestatie sau in lactatie.
 • Pisicile batrane sau bolnave. Pisicile imunosupresate (FIV si FELV pozitive) pot fi mult mai susceptibile la leziuni. Infestatiile cu pureci sau acarieni pot de asemenea crea predispozitie pentru infectie.
 • Pisicile din colonii de crestere si crescatorii.
 • Pisicile din rasele cu par lung (ex. Persana, Agora).

Semnele clinice de dermatofitoza la pisici pot fi foarte variabile

 • Leziunile tipice sunt caracterizate prin zone de alopecie, cu eritem periferic, aspect solzos si prezenta de cruste, precum si par rupt sau fragil si uzat, care poate fi indepartat cu usurinta.
 • Alte posibile semne includ: formarea de pustule, prurit, dermatita miliara, foliculita si alopecie localizata sub forma de pete sau gene-ralizata.
 • Cu o frecventa mai slaba pot fi observate infectia pernutelor, furunculoza in zona barbiei, eritrodermoza intinsa si noduli (la pisicile din rasa Persana).
 • Imaginea foarte bine cunoscuta a petelor in forma de inel este destul de rara si nu este foarte specifica pentru dermatita de natura fungica. dermatofiloze2
 • Leziunile pot afecta intreg corpul, dar cel mai adesea se intalnesc pe cap, urechi, coada si partea anterioara a labutelor.

La pisicute pot aparea reactii inflamatorii severe si boala poate deveni foarte periculoasa, putand ameninta chiar si viata animalului. Dermatofitoza pisicilor ca zoonoza M. canis este cel mai comun dermatofit cu caracter zoonotic izolat la oameni. Datorita relatiilor foarte stranse dintre pisici si stapanii lor, pisicile au fost identificate ca fiind sursa primara de infectie zoonotica pentru oameni.

S-a stabilit ca in circa 50% din familiile cu animale infectate, membrii familiei manifesta leziuni. Nu este deloc un fapt surprinzator ca un purtator asimptomatic poate de asemenea sa transmita boala, infectia putand fi contractata prin contact direct cu o pisica sau prin contact indirect cu un mediu infectat.

dermatofiloze3dermatofiloze4Pisicile fara adapost pot constitui de asemenea o sursa de infectie, dar transmiterea la om ca infectie zoonotica este rara. La oameni, leziunile sunt observate mai ales la copii.

Aceste leziuni sunt denumite medical ” Tineae ” si pot fi prezente pe diferite zone ale corpului.

Scalpul (Tinea capitis), precum si bratele si mainile (palmele / Tinea corporis) se pare ca sunt cel mai frecvent afectate. Imaginea clinica este variabila, dar adesea cu un tablou usor inflamatoriu si dermatofiloze6supurativ. Infectia unghiilor (Tinea unguium) este foarte rara.

Aplicarea unor tratamente eficace atat la pisicile infectate, dar si in mediul lor de crestere, fac ca transmiterea bolii la oameni sa fie prevenita, asigurandu-se astfel o legatura sanatoasa om - animal.

 

 

 

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 21:47
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista indepententa, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu se SMS Alert;  - fiind singurii care promovam intens  medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicații acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

 • Revistei Veterinarul Stiinta si Practica - online si tipărită
 • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
 • Revista Veterinarul FEMĂ - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv pentru medicii veterinari

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul