Autentificare

Diferenta intre a fi medic veterinar si a conduce un cabinet sau o clinica veterinara .

Atunci cand cineva trece de la situatia de medic veterinar angajat la cea de proprietaral unui cabinet sau a unei clinici veterinare, are loc o modificare importanta cu implicatii pe care cei mai multi refuza sa o accepte.

 

In timp ce angajatul veterinar isi concentreaza atentia asupra satisfacerii necesitatilor pacientilor si ale stapanilor acestora, obligatiile unui proprietar al unei firme veterinare sunt cu mult mai mari.

Omul de afaceri are responsabilitati etice, legale si profesionale aditionale: fata de ceilalti actionari (daca exista), fata de furnizorii comerciali, fata de stat si fata de angajatii sai. In multe firme mari, proprietatea afacerii este despartita de administrare.

Proprietarul unei clinici veterinare nu este obligat sa fie si administrator, insa este obligat sa se asigure ca o persoana ii administreaza firma. Exista diferite modele si solutii pentru problema administrarii clinicii veterinare, si voi incerca de-a lungul mai multor articole si prelegeri sustinute in cadrul simpozioanelor si Congresului AMVAC 2010 si in cuprinsul acestei reviste, sa aduc in fata dumneavoastra cateva solutii aplicabile in activitatea noastra.

 

 

 

1. Este nevoie de management in firmele care au ca obiect de activitate activitatile veterinare ?

Multe clinici veterinare sunt firme de dimensiuni mici sau medii care nu-si pot permite angajarea profesionistilor foarte calificati. Dar, administrarea acestor firme nu este un lucru usor: trebuie motivata si supravegheata o echipa de oameni, trebuie oferite servicii de calitate clientilor, e nevoie de o comunicare eficienta in cadrul firmei si in afara ei, trebuie sa existe un control bun al inventariilor...

Lista este interminabila si uneori coplesitoare. Marii majoritati a proprietarilor acestor clinici veterinare, pentru a face problema si mai dificila, nu li s a predat cursuri de management in timp ce urmau studiile in facultatile de medicina veterinara. Si, in plus, este evident ca vocatia lor nu este de a administra o firma, ci de a practica medicina veterinara. Adica, multi veterinari ajung la management mai mult din obligatie decat din convingere. In timp ce eficacitatea unui veterinar poate fi evaluata prin ceea ce face, eficacitatea managerului este evaluata prin ceea ce face sa functioneze.

Un director sau un manager bun trebuie sa planifice, sa organizeze, sa conduca si sa supravegheze utilizarea resurselor umane si a materialelor centrului veterinar pentru ca acesta sa isi atinga obiectivele. Aceasta inseamna ca trebuie sa dedice timp si anagajament pentru a-si conduce echipa sa de personal.

Dupa mine, directorul unui centru veterinar ar trebui sa isi imparta timpul aproximativ in felul urmator:

  • Sarcini administrative 10-15 %.
  • Administrare comerciala 5-10%.
  • Relatii cu clientii 15-20%.
  • Activitate clinica 15-20%

Antrenarea, motivarea, supravegherea, evaluarea echipei sale (veterinare si neveterinare): restul timpului, adica 35-55%.

Daca proprietarul centrului nu se simte capabil sau ii lipseste motivarea necesara pentru a-si dedica o parte importanta din timpul sau conducerii oamenilor, atunci obligatia sa in calitate de proprietar este de a delega aceasta responsabilitate unui manager profesional.

Rezumand seria de articole si seminarii care urmeaza sa se ocupe de multe dintre aspectele legate de managementul clinicii veterinare as spune ca :

Exista diverse formule pentru a administra clinica: implicarea partiala sau totala a unuia dintre asociati; promovarea interna a unei persoane de incredere, recrutarea unui profesionist extern. Cea mai buna solutie va depinde de marimea centrului si de momentul de dezvoltare in care se gaseste.

  • A petrece multe ore lucrand la clinic nu inseamna a o administra. Sarcinile de administrare cer o daruire si competente specifice. Daca proprietarul centrului nu doreste sau nu poate sa o administreze, obligatia sa este aceea de a angaja pe cineva sa o faca.
  • Trebuie invatat sa fie aleasa si analizata informatia cea mai importanta. Indicatorii-cheie de gestiune si rapoartele de conducere sunt doua mijloace care, bine utilizate, vor ajuta centrul veterinar sa controleze mai bine starea firmei.
  • Cifrele nu sunt responsabile de succesul unei firme, dar persoanele, da. Exista niste reguli de baza ale jocului pe care trebuie sa le intelegem si sa le respectam daca dorim sa conducem cu succes o echipa.

Despre aceste probleme si despre multe alte notiuni legate de managementul clinicilor veterinare vom discuta in urmatoarele numere ale revistei si in cadrul seminariilor pe care le voi sustine in perioada urmatoare.

Ultima modificareDuminică, 12 August 2012 18:22
Mai multe din această categorie: « CONTRACTUL - inima unei afaceri Sfaturi, sfaturi »