Higroma genunchiului (carpului) la cai

Contents[Hide]

Higroma genunchiului este o afectiune mai rar intalnita decat higroma cotului insa necesita mai multa atentie in ceea ce priveste tratamentul, diagnosticul si diagnosticul diferential. Higroma este o umflatura pe partea dorsala a articulatiei carpului si in multe cazuri, sub piele, se formeaza o bursa in urma unor traume repetate in aceasta regiune.

Cauzele aparitiei higromei sunt traumatice si sunt afectati caii (in special cei din rasele grele) care se ridica sau se aseaza pe suprafete dure, fara asternut abundent sau caii cu temperament vioi tinuti la iesle si nescosi suficient la miscare.

1. Simptome

Higroma se observa printr-o umflatura de diferite forme la nivelul carpului. Palparea zonei si flexarea genunchiului de obicei nu sunt dureroase iar calul nu schioapata.

2. Diagnostic

Acesta se face prin punctie cu acul si examinarea lichidului extras. Lichidul trebuie sa aiba aspect seros. Daca higroma este cronica sau este complicata si cu o ruptura a sinoviei articulatiei carpale atunci lichidul este mai vascos si lipicios. in situatia in care banuim ca este vorba si de lichid articular, se injecteaza o solutie de contrast pentru a identifica exact posibila fistula a sinoviei articulare (evident, urmata de o radiografie).

Examinarea ecografica cu o frecventa de 7,5 Mhz poate evidentia o zona mare anecogena, ceea ce ne poate semnala implicarea lichidului sinovial si o eventuala fistula .

3. Tratament

Punctie cu un ac de 18G si extractia lichidului, apoi administrare locala de corticosteroid, urmata de un bandaj elastic compresiv pentru a grabi aderenta pielii in aceasta zona. Injectia se poate repeta la 5-7 zile, dar nu in toate cazurile acest tratament da rezultate. Cazurile cronice care nu au raspuns la tratamentul descris anterior se pot aborda astfel: Daca suntem siguri ca sinovia articulatiei nu este plesnita si articulatia nu comunica cu higroma, vom efectua sub anestezie, pe calul in picioare, o incizie verticala de 4 cm. Dupa ce drenajul este complet, curatam fibrina ramasa in bursa higromei si introducem apoi o solutie de Povidon Iodine 10% diluata pana la 5% cu ser fiziologic.

Daca se doreste o vindecare mai rapida si mai estetica, se poate sutura doar 2,5 cm din incizie cu o fixare de dren Penrose (care se mentine 5-7 zile). Apoi se va bandaja zona care va fi protejata si ingrijita pentru o cat mai buna igiena locala. Atentie insa, prezinta risc mare de infectie. in cazul in care estetica nu este foarte importanta, incizia nu se sutureaza si chiar se poate introduce in cavitate Eteriodoformat cateva zile. Astfel, higroma se va drena mai bine, insa vindecarea va fi mai lenta.

Tratamentul chirurgical in cazul higromei complicata cu o fistula sinoviala, se va elimina higroma chirurgical. Sub anestezie generala si cu zona pregatita pentru o interventie aseptica se face o incizie eliptica si se elimina bursa higromei folosind foarfeci curba Mayo. in majoritatea cazurilor, bursa se poate elimina prin disectie fara o punctie prealabila. Dupa ce am eliminat bursa, inchidem si fistula sinoviei articulare prin sutura cu fir resorbabil sintetic monofilament. in final, suturam in puncte separate si pielea. Zona carpului se va pastra cat mai curata si sterila pentru inca 7 zile. De asemenea, risc mare de infectie.

4. Prognostic

In toate situatiile amintite anterior, prognosticul este rezervat spre favorabil. Medicul veterinar prin anamneza si discutii ulterioare cu proprietarul si ingrijitorul trebuie sa descopere si sa elimine posibilele cauze traumatice care au dus la aparitia higromei genunchiului

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 22:27