Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
Autentificare

Sindromul de ulna scurta: descriere si tratament

Sindromul de ulna scurta (short ulna syndrome), prescurtat SUS, este, statistic, cea mai des intalnita deformare majora a scheletului la cainii tineri. Cauzele externe sunt (in ordinea frecventei) deficiente nutritionale, traumatisme, solicitari intrauterine, la nastere sau imediat dupa nastere, uneori chiar fixatori interni folositi in ortopedie.

Cazurile de fracturi distale de radius si ulna sunt numeroase intre puii de caine, si, cum majoritatea tehnicilor ortopedice clasice interfera cu placile de crestere, inchiderea prematura iatrogena a placii de crestere distale a ulnei este o complicatie comuna. Multe dintre situatiile de caini cu sindrom de ulna scurta nu sunt trasabile la un traumatism si sunt considerate anormalitati de crestere.

Astfel de cazuri sunt mai frecvente intre cainii de talie mare, mai ales Great Danes si Irish Wolfhounds. inchiderea prematura a placilor de crestere ale ulnei, insotita de continuarea cresterii radiusului, are trei consecinte, care se instaleaza la fiecare pacient in grade diferite: Radiusul se curbeaza, prin efectul de"coarda de arc" (bow string effect) indus de ulna relativ scurta. Aceasta curbare, numita radius curvus, intervine initial in directie craniala si ulterior in directie mediala. Segmentului de picior distal fata de ulna scurta se roteste accentuat spre exterior, rotire numita carpal valgus. Subluxatia se instaleaza la nivelul articulatiei humero-radio-ulnare, datorita denivelarii pronuntate intre platoul articular al ulnei si, respectiv, al radiusului.

Unul din pacientii ORTOVET ilustreaza edificator cum arata un caine cu SUS si cum se poate interveni pentru a-l ajuta sa duca o viata normala. Blacky, in varsta de aproximativ 10 luni, a fost prezentat la ORTOVET cu afectarea majora a membrului anterior drept si o deformare incipienta, similara, la membrul anterior stang (figura 1).

Mersul era din ce in ce mai dificil, de la saptamana la saptamana, cainele indreptandu- se evident catre o stare de ne-utilizare permanenta a membrului anterior drept.

Radiografia (figura 2) a relevat prezenta simultana a tuturor componentelor sindromului de ulna scurta:

  • Curbarea radiusului (radius curvus), sub forma unui"arc" intins de ulna anormal de scurta drept"coarda"
  • Rotirea spre exterior a intregii articulatii carpiene (C) (carpal valgus) l subluxatia cotului, datorata denivelarii intervenite intre platoul articular al radiusului (R1) si cel al ulnei (U1)

Interventia chirurgicala prezentata in continuare a fost proiectata si realizata la ORTOVET de Iustin Girea, student anul VI FMVUSAMV Bucuresti, dr. Miruna Berzuc si dr. Liviu Gaita. S-a urmarit corectarea, in cat mai mare masura, a tuturor dezechilibrelor morfologice care se exprima in SUS (figurile 3-7). Interventia a necesitat utilizarea, intre altele a unui fierastrau oscilant special pentru ortopedie, care realizeaza sectiuni fine foarte putin traumatizante pentru os si deloc traumatizante pentru tesuturile moi inconjuratoare a unor fixatori externi a unei placi cu suruburi, placa modelata prin incovoiere si rasucire pentru a obtine re-orientarea dorita a segmentelor fixate.

Controlul radiologic efectuat la 14 zile dupa interventie a stabilit urmatoarele rezultate (figura 8 a, b): dezalinierea ulnei la nivelul articulatiei cu humerusul este aproape rezolvata, curbura humerusului este bine rezolvata iar rasucirea spre exterior a acropodiului este partial rezolvata. Placa de crestere distala a radiusului, suspectata ca este inca activa, a fost blocata 14 zile cu o agrafa, pentru inchidere definitiva. Agrafa nu a fost amplasata optim, interferand cu articulatia radio-carpala. Agrafa si fixatorii externi au fost indepartati la acest moment. Functional, inca la 30 de minute de la incheierea operatiei se putea constata o revenire a piciorului la o pozitie aproape normala (figura 9). Dupa 14 zile pacientul foloseste piciorul fara durere, inregistrand un progres constant in distribuirea greutatii corpului pe ambele picioare din fata (figura 10a, b). Urmeaza extragerea placii cu suruburi la 8 saptamani de la operatie si evaluarea functionala, dupa inca aproximativ 3 luni, pentru a stabili necesitatea/oportunitatea inca unei interventii de corectare a celor 3 manifestari ale SUS (subluxatia cotului, radius curvus si carpal valgus).

Figura 2: Aspect radiologic caracteristic SUS

Figura 3: Ulna este sectionata cu ajutorul unui fierastrau oscilant special care realizeaza o sectiune fina in os dar nu lezeaza tesuturile moi inconjuratoare.

Figura 4: Fragmentul dinspre cot al ulnei, eliberat din tensiune, se deplaseaza spontan catre nivelul normal in articulatie

Figura 5: O a doua sectiune se realizeaza atat prin radius cat si prin ulna in apropierea articulatiei carpale, tot cu ajutorul fierastraului oscilant, care traumatizeaza minim osul, favorizand procesele de reconstructie si vindecare ulterioare

Figura 6: O placa rasucita si curbata adecvat fixeaza cu suruburi cele doua fragmente de radius in pozitia corectata. Un fragment in forma de prisma triunghiulara a fost indepartat intre cele doua fragmente de radius pentru a permite alinierea acestuia (open wedge)

Figura 7: Fixatorii externi permit solidarizarea fragmentului dinspre cot al ulnei in pozitia anatomic normala, fara sa blocheze articulatia. Ajustarea pozitiei relative a fragmentului este posibila ulterior, pe parcursul vindecarii, fara sa mai fie necesara interventia chirurgicala

Figura 8a: Control radiologic la 14 zile

Figura 8b: Control radiologic la 14 zile

Figura 9: la 30 de minute dupa operatie

Figura 10: la 14 zile de la operatie

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 19:59
Dr Liviu Gaita

medic veterinar

membru fondator HSVMA
membru AMVAC, PeTA

Website www.ortovet.ro