Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
Autentificare

Sindroamele paraneoplazice (PNS) la caine si pisica si tumorile asociate

Cancerul afecteaza bolnavii in primul rand in locul in care se dezvolta o tumora sau, in formele diseminate, la nivelul aparatului sau sistemului in care prolifereaza celulele canceroase.

Cancerul modifica local forma, aspectul, calitatea biologica a tesutului tumorizat si a tesuturilor sau organelor invecinate - anatomic sau functional.

Diagnosticul de certitudine si principalele obiective terapeutice se stabilesc in relatie cu aceste efecte directe, locale, ale celulelor sau tesutului canceros. Dar exista si efecte ale cancerului asupra intregului organism. Homeostazia generala este uneori perturbata si pot aparea, chiar inainte de manifestarile locale sesizabile, tulburari cardiovasculare, metabolice, hormonale, neuromusculare, musculo-scheletale, dermatologice, renale sau gastrointestinale.

Efectele sistemice ale bolii canceroase sunt numite sindroame paraneoplazice (in limba engleza paraneoplastic syndromes - PNS). Principalele PNS raportate in literatura sunt sistematizate mai jos. PNS reprezinta o piatra de incercare, atat in diagnosticul cat si in tratamentul cancerului. in primul rand, ele nu sunt specifice bolii canceroase, tabloul lor se poate datora fie cancerului, fie altei afectiuni pre-existente, fie, in unele cazuri, terapiei antitumorale. Medicul confruntat cu un astfel de sindrom are deseori de facut un exercitiu delicat de investigatie clinica si paraclinica combinat cu tentative de terapie re-evaluate la intervale scurte.

 

Diminuarea sau chiar pierderea apetitului, instalarea si progresul inexorabil al cahexiei sunt exemple tipice in care instrumentele terapeutice sunt introduse, de regula progresiv, re-evaluate des, iar posibilitatea unor cauze concurente, independente de cancer, nu poate fi exclusa in niciun moment. In acelasi timp, PNS pot sa se manifeste cu o intensitate care pune mai mult in pericol viata paci entului decat efectul local al tumorii. Ca urmare, in terapia Sindroame paraneoplazice la caine si pisica

sindroame neoplazice1

sindroame neoplazice3

Cancerului, definirea si prioritizarea urgentelor trebuie sa nu piarda din vedere imaginea de ansamblu, care include PNS. Coagulopatiile, hipertensiunea ne-puse sub control pot, de exemplu, sa genereze accidente vasculare care sa aduca un deznodamant fatal mult inainte ca tumora sa afecteze direct o functie vitala.

Uneori, PNS pot interfera major cu modul in care boala canceroasa raspunde la terapie si cu modul in care pacientul suporta tratamentul sau chiar examinarile sau internarea. De pilda riscul complicatiilor anestezice in cazul tera piei chirurgicale anticanceroase poate fi marit major de PNS precum coagu lopatiile, anemia sau hipoglicemia.

De aici rezulta exigente suplimentare in pregatirea si desfasurarea actului chirurgical atunci cand pacientul este bolnav sau suspectat de cancer. in sfarsit, PNS au o dinamica care deseori se coreleaza cu fazele bolii canceroase. Cand sunt prezente, PNS pot fi folosite ca adevarate markere ale obtinerii remisiei si, eventual, ulterior, ca indicii premonitoare ale relapsului. Pe langa dificultatile medicale pe care le ridica, PNS ridica medicului veterinar si provocari suplimentare privind comunicarea cu insotitorii animalelor bolnave.

Tabloul polimorf al simptomelor, caracterul nespe cific al semnelor clinice, care unori sunt prezente si in afectiuni benigne, pot subrezi increderea oamenilor ca medicul stie ce spune si ce face. De fapt, lupta cu cancerul obliga de multe ori la asumarea unor decizii bazate pe informatii incomplete, cu deznodamant incert.

Ultima modificareMiercuri, 01 August 2018 20:01
Dr Liviu Gaita

medic veterinar

membru fondator HSVMA
membru AMVAC, PeTA

Website www.ortovet.ro