Autentificare

Leptina si rolul ei in obezitatea la pisica

Studiile publicate abunda in statistici privind incidenta obezitatii la animalele de companie, in special caini si pisici; in egala masura, obezitatea a devenit in ultimii ani una dintre problemele grave de sanatate cu care se confrunta omul, mai ales prin prisma efectelor acesteia asupra organismului: hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip II, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale.

Dintre mijloacele de evaluare ale obezitatii - indicele de masa corporala, statusul corporal, greutatea relativa a corpului, estimarea cantitatii de tesut adipos - in practica veterinara, cel mai adesea conduita terapeutica se rezuma la aprecierea greutatii corporale a animalului si recomandarea fie a unei diete specifice, fie reducerea cantitatii de hrana administrata zilnic; de asemenea, exercitiile fizice sunt recomandate de catre multi colegi insa proprietarii, deseori si acestia avand un comportament sedentar, ignora aceste sfaturi sau nu le efectueaza corect.

Cercetarile efectuate de catre colectivul nostru au vizat evaluarea cantitativa a leptinei in organismul animal si corelarea acesteia cu obezitatea la pisica. Leptina (gr. leptos = subtire) este o peptida avand 16-kDa, compusa din 167 de aminoacizi, sintetizata si secretata in principal de adipocite (Friedman, 1994) si care se coreleaza cu cantitatea de tesut adipos din organism si cu metabolismul energetic. in afara de tesutul adipos, surse importante de leptina sunt si placenta, ovarele, muschii scheletici, stomacul, celulele epiteliale mamare, maduva osoasa, hipofiza si ficatul.

Nivelurile leptinei in organism sunt legate de cele ale insulinei. Eliberarea unor cantitati crescute de leptina din tesutul adipos si cresterea nivelului plasmatic al acesteia determina o crestere a rezistentei in tesuturile periferice, a insulinei. Pe langa insulina, sinteza si secretia leptinei este reglata si de catre alti factori neuroendocrini, precum glucocorticoizii si catecolaminele.

leptina la pisica1Foto 1. Structura leptinei (sursa: Wikipedia.org)

Actionand asupra receptorilor din hipotalamus, leptina contracareaza efectele neuropeptidei Y (NPY) si ale anandamidei (ambele stimulente puternice pentru nevoia de hranire) si promoveaza sinteza de alfa-MSH (Alpha-Melanocyte Stimulating Hormone) - hormon de stimulare a melanocitelor si mediator important de satietate, reducand pofta de mancare. Aceasta inhibitie se manifesta pe termen lung, in contrast cu inhibarea rapida a starii de a manca, provocata de colecistochinina.

Lipsa leptinei sau a receptorilor ei conduce la ingestia necontrolata de alimente si toate consecintele care deriva din aceasta. Numeroase studii au aratat ca o alimentatie scazuta in calorii, pe termen lung, scade nivelul leptinei, iar pe termen scurt acesta se manifesta doar ca un indicator de echilibru energetic. Sunt prezentate in continuare trei cazuri de evaluare a concentratiei serice de leptina, la pisici cu status corporal diferit. Animalele au fost prezentate la cabinet pentru consultatii si diferite interventii, fara legatura cu starea de obezitate. Totodata au fost notate informatii detaliate privind identificarea animalului (rasa, nume, varsta, sex), starea fiziologica, numarul de tainuri/zi si istoria medicala a pacientului.

Concentratia de leptina din sange a fost determinata prin tehnic a ELISA folosind kituri de diagnostic de uz uman . Esantioanele de plasma sanguina au fost colectate in doua etape (noiembrie 2010 si martie 2011) si analizate luand in calcul cercetarile anterioare privind cresterea concentratiei leptinei dupa 2-10 ore de la administrarea hranei si influenta insulinei asupra concentratiei leptinei.

Rezultatele prezentate in graficul anterior releva ocrestere concomitenta atat aconcentratiei de leptina cat si a greutatii anima lului , desi valorile sunt aproape la limita normala. Trebuiere marcat ca acest caz a fost o pisica avand status corporal normal, prin urmare si cantitatea de leptina plasmatica a inregistrat valori apropiate de valoarea de referinta (2 ng/ml). Cazul prezentat anterior este o pisica obeza si rezultatele prezentate in grafic releva o corelatie intre cresterea cantitatii de leptina plasmatica si cea a greut atii animalului precum si valori cu mult marite peste limita de referinta. in acest caz se observa asa cum sunt prezentate rezultatele in grafic ca se pastreaza corelatia intre concentratia de leptina si greutatea animalului, aceste valori crescand in paralel. Rezultatele obtinute la analizele efectuate atat la caini cat si la pisici au evidentiat pe parcursul celor trei luni de investigatie, o slaba dar pozitiva corelatie intre concentratia de leptina plasmatica si varsta animalelor, cele tinere avand o cantitate mai redusa de tesut adipos.

Totodata, corelatia intre greutatea animalului si cocentratia leptinei a fost evidenta la toate cazurile analizate. In plus, nu au fost constatate diferente intre masculi si femele sau intre subiecti castrati sau nu, valorile leptinei depinzand doar de incadrarea in statusul corporal si nefiind influentate de ovariohisterectomie la pisica, de exemplu. In urma cercetarii efectuate consideram leptina un marker de incredere in aprecierea tesutului adipos, indiferent de varsta, sex sau rasa si astfel, de o utilitate maxima ca test biochimic sanguin in evaluarea si tratamentul obezitatii la animale.

leptina la pisica4 tabel

Concentratia leptinei plasmatice la 01.11.2010 a fost de 2.9 ng/ml (3.8 kg) in timp ce la 01.02.2011 a crescut la 3.1 ng/ml

leptina la pisica5 tabel

Concentratia leptinei plasmatice la 01.11.2010 a fost de 13 ng/ml (7,25 kg) in timp ce la 01.02.2011 a crescut la 12,8 ng/ml.

leptina la pisica6 tabel

Concentratia leptinei plasmatice la 01.11.2010 a fost de 8,7 ng/ml (5,8 kg) in timp ce la 01.02.2011 a crescut la 9 ng/ml.

 leptina la pisica2 leptina la pisica3

Cazul 1 - Felina, femela, castrata, 6 luni, Albastru de Rusia, 4 kg GV, analize biochimice in parametrii normali, status corporal 3 

 leptina la pisica8 1 leptina la pisica8 2

Cazul 2 - Felina, femela, Rasa europeana, 5 ani, castrata, 7 kg GV, analize biochimice in parametrii normali, status corporal 5

leptina la pisica9 1 leptina la pisica9 2

Cazul 3 - Felina, mascul, castrat, Rasa birmaneza, 5 ani, 6 kg GV, analize biochimice in parametrii normali, status corporal 4

Ultima modificareMiercuri, 01 August 2018 19:34