Autentificare
NovaGroup Investment

NovaGroup Investment

Nu mai este promovat de echipa veterinarul.ro

Website URL: http://www.vetlab.ro

Hipotiroidismul la caine

Bolile tiroidiene sunt frecvent intalnite atat la caine cat si pisica. La caine, majoritatea afecţiunilor tiroidiene se datoreaza hipofuncţiei declansandu-se hipotiroidismul. Aceasta afecţiune este prevalenta la cainii de varsta mijlocie si nefiind o predispoziţie de sex. Studiile arata ca un caine din 100 prezinta hipotiroidism, iar rasele cel mai predispuse sunt Pincher-ul si Golden Retriver.

Borelioza - Boala LYME boli transmise prin vectori

Borelioza - Boala Lyme este produsa de un spirochet Borrelia burgdorferi ce se transmite prin capuse din genul Ixodes - atat la animale cat si la om .

Este cunoscuta ca boala cu 1000 de fete, deoarece afecteaza tot organismul, neputandu-se vorbi de un organ tinta, iar simptomatologia atat la om cat si la animale mimeaza pe cea intalnita si in alte entitati morbide.

Aspecte clinice si de laborator in infectia Borrelia burgdorferi la animalele de companie.

Cel mai frecvent simptom este artrita acuta manifestata prin deplasare dificila si intoleranta la efort. Artrita va afecta una sau mai multe artriculatii, acestea fiind inflamate si foarte dureroase. Cainii afectati refuza deplasarea, au spatele arcuit si sensibil la palpare. Artritele sunt de obicei insotite si de febra, anorexie si depresie.

De asemenea, se constata inflamatia ganglionilor limfatici superficiali cervicali si/sau poplitei.

Diagnosticul BIOCHIMIC la bovine - semnificatia clinica a unor parametri biochimici serici

Eroarea majora care se poate face in investigarea si mai ales interpretarea valorilor obtinute la dozarea proteinelor este aceea de a folosi plasma in loc de ser. In ultimul deceniu, utilizarea unor parametri biochimici sanguini ca indicatori ai statusului fiziologic, nutritional, metabolic si clinic al animalelor de ferma se aplica pe scara din ce in ce mai larga si in tara noastra.

Dirofilarioza - Boli transmise prin vectori

Este bine cunoscut faptul, ca odata cu inceperea sezonului cald, apar si bolile transmise prin diversi vectori, tantarii si capusele. Cele mai importante boli transmise prin acesti vectori la caini sunt: Dirofilarioza, Anaplasmoza, Borelioza, Ehrichioza. In acest material vor fi prezentate aspecte legate de simptomatologia, diagnosticul si tratamentul Dirofilariozei.

Etiologie

Dirofilarioza - este o parazitoza   cu  afectarea in principal a arterelor  pulmonare  (determinand  hipertensiune pulmonara, embolii, reactii alergice  pulmonare, granuloame eozinofilice), a cordului  (hipertrofie cardiaca, insuficienta cardiaca congestiva  ca urmare a  supraincarcarii  ventriculului drept)  si uneori  afectare renala datorita depunerii complexelor imune la  acest nivel.

Dirofilaria  immitis - parazitul adultul  masoara pana la 30 cm  (femela)  si  se localizeaza   in   arterele  pulmonare   determinand  leziuni endoteliale si profilerare miointimala. Severitatea  bolii  este direct proportionala cu numarul de  paraziti, durata  infectiei si nu in ultimul rand raspunsul gazdei fata de agresiunea  parazitara.
Femelele adulte elibereaza  larve L1  - microfilariile  in circulatie   unde pot supravietui  pana la   2 ani. L1  pot  fi preluate   de tantari  cand  acestia  inteapa  cainele. Stadiul  larvar  L3 se dezvolta in  gazda intermediara - tantarul  si este inoculat cand este intepat  animalul. Perioada prepatenta  este de  6 - 7  luni.

Abonează-te la acest feed RSS