Autentificare
Prof Dr Gheorghe Solcan

Prof Dr Gheorghe Solcan

Website URL:

Intoxicatii cu plante care contin oxalati

Acidul oxalic si oxalatii se gasesc in macrisuri din genurile: Oxalis, Rumex, in Amaranthus spp. (stiruri), Beta vulgaris (sfecla de zahar) si unele plante ornamentale: Dieffenbachia spp., Philodendron spp. In tara noastra, sursa toxica cea mai importanta o constituie sfecla, in care oxalatii se gasesc in colete si frunze. Dezvolatarea micetului Aspergillus niger pe fibroasele si paiele depozitate necorespunzator determina producerea de oxalat. Actiunea toxica principala a acidului oxalic si a oxalatilor solubili (de K) consta in cuplarea cu ionii de Ca2+ si transformarea in oxalat de Ca, insolubil, care formeaza cristale aciculare, cu efect iritant mecanic, atat asupra mucoaselor digestive, cat si asupra epiteliului tubilor uriniferi, ducand la blocaj renal.

Intoxicatia cu lichid antigel (etilenglicol)

Lichidul antigel (etilenglicolul)  este utilizat ca anticongelant in radiatoarele autovehiculelor si in rotile tractoarelor de mare putere, care se umplu cu apasi uneori in instalatii de incalzire a locuintelor. Mai intrain compozitia unor solutii ale revelatorului fotografic, a unor produse comerciale utilizate pentru spalarea geamurilor, a parbrizelor pe timp de iarna sau pentru asigurarea supletei textilelor. Se prezinta ca un lichid siropos cu gust dulce- arzator (de spirt dulce). Solutia comerciala are o concentratie de 95%.

Insuficienta renala - diagnostic si tratament

Insuficienta renala (I.R.) este un sindrom clinic, umoral si urinar care apare consecutiv incapacitatii rinichilor de a-si indeplini functiile in asigurarea homeostaziei organismului. Mai este denumita: uremie, retentie azotata sau insuficienta urinara. In functie de sediul procesului patologic se distinge I.R. prerenala, renala si postrenala. Uremia prerenala (functionala) este cauzata de toate starile care reduc debitul circulator la nivel renal: insuficienta cardiaca congestiva, stari de soc, deshidratari consecutive diareilor sau vomitarilor incoercibile, excesul de proteine preformate din hrana. Uremia renala (organica) se instituie in cazul in care 75% din tesutul renal este scos din functie. Este consecinta unor boli renale: angiospasm, nefroze, nefrite, hidronefroza, neoplazii, traumatisme. Uremia postrenala (obstructiva) se datoreaza unor cauze care stanjenesc sau chiar opresc fluxul de urina secretata normal de rinichi: obstructii ale cailor urinare prin calculi, tumori, cristale de sulfamide, unii paraziti, coaguli de fibrina si sange.

Aplicatii clinice ale studiului potentialelor evocate ale trunchiului cerebral Testarea BAER

Metoda potentialelor evocate auditive precoce (BAER brainstem auditory evoked responses) se bazeaza pe inregistrarea influxului nervos indus de o stimulare auditiva, de la urechea interna pana la structurile din trunchiul cerebral.

Noi am utilizat sistemul de electrodiagnostic Neuropack S, MEB 9400K (NIHON KOHDEN), incluzand un electromiograf si electroencefalograf, cu programul ABR. Practic, aplicarea unui stimul sonor la nivelul urechii este urmata de tranformarea lui in potentiale electrice ce vor fi con duse ulterior prin intermediul neuronilor catre cortexul auditiv (pornind prin nervul vestibulocohlear, traversand rostral trunchiul cerebral si proiectandu-se ulterior in maniera difuza pe aria autidiva a cortexului cererbral). Respectand sinaptizarea, trecerea impulsului electric prin fiecare structura nucleara determina aparitia unui potential evocat, emis de catre aceasta si recoltat la nivelul scalpului cu ajutorul electrozilor. Traseele obtinute, la un individ sanatos, trebuie sa contina 4-5 unde.

Abonează-te la acest feed RSS