Autentificare
Dr Elena Violeta Simion

Dr Elena Violeta Simion

Website URL:

Microbiologia Rumenului si valoarea nutritiva a acestuia

Temperatura corporala a bovinelor variaza intre 37,8 si 40ºC, in functie de suprafata corporala, perioada din zi, stadiul fiziologic; la nivel ruminal temperatura este in jur de 40ºC ceea ce favorizeaza o fermentatie corespunzatoare, aspect de care va trebui sa se tina seama la momentul recoltarii si transportului probelor de lichid ruminal in vederea analizarii acestora.

Alimentatia la perusi. Necesarul de substante nutritive si particularitati

Cu siguranta, orice medic veterinar practician a fost cel putin o data in situatia de a fi intrebat despre alimentatia la pasarile de colivie, cel mai adesea acestea fiind perusi, canari sau papagali. Uzual, termenul folosit pentru a raspunde la aceasta intrebare a fost acela de a recomanda un „amestec de seminte”. Suficient? Care este necesarul de substante nutritive pentru perusi si cum il putem asigura prin hrana administrata?

In captivitate, pasarile de colivie primesc in alimentatie furaje diferite de ceea ce au consumat in mediul natural, dar si ca urmare a transformarilor vegetatiei de-a lungul anilor. Astfel, multe specii de plante au disparut complet si in locul lor au fost cultivate furaje noi precum: sorgul, ovazul, lucerna, caracterizate printr-o valoare nutritiva mai ridicata comparativ cu cele din flora spontana. Pasarile s-au adaptat la acest nou tip de hrana insa exista o stransa corelatie intre cantitatea administrata (de regula ad libitum), accesul la miscare (zbor), alte suplimente primite ca hrana care conduc in final la o supraalimentatie.

Desi granivore in mare parte, hrana multor specii de pasari de colivie include si o mare varietate de insecte care au o existenta periodica, sezoniera, cu precadere vara.

Metode de analiza micotoxicologica a unor matrice biologice

Evaluarea starii de sanatate a animalelor de companie se bazeaza in mare masura, cu precadere in etapa initiala de investigatii, pe analizarea valorilor parametrilor biochimici sangvini si ai urinei. Aceasta conduita este cu atat mai mult justificata in situatia in care semnele clinice nu sunt patognomonice unei boli sau sunt insuficiente pentru a pune un diagnostic cert.

Prin implementarea si validarea metodelor de analiza a ochratoxinei A din matrice biologice precum serul si urina s-a urmarit aprofundarea cunostintelor in sanogeneza, din perspectiva alimentatiei.

Micotoxinele – cat de mult afecteaza sanatatea animalelor de companie? Micotoxinele sunt metaboliti secundari ai fungilor micotoxigeni care afecteaza atat sanatatea umana cat si pe cea animala, producerea acestora in plante fiind extrem de imprevizibila si dependenta de o varietate de factori atat in stadiul de cultura cat si in perioada de transport, depozitare si prelucrare a materiilor prime.

Datorita structurii chimice diverse si conditiilor variate in care fungii le produc, aceste toxine sunt capabile sa provoace o mare varietate de simptome acute, in egala masura, la animale si om. in mediul natural acestea se gasesc ca si contaminanti intr-o gama foarte variata de furaje, alimente si subproduse ale acestora.

Conditii climatice – temperatura, umiditate, precipitatii, sau de microclimat, actiuni de mecanizare, fertilizare, chimizare a culturilor sunt tot atatia factori de stres pentru plante si favorizanti pentru producerea fungilor si elaborarea micotoxinelor de catre acestia. Trebuie remarcat ca se pot intalni situatii in care in furajele sau alimentele analizate se gasesc fie doar fungii, fungii si micotoxina sau micotoxinele produse de catre acestia, sau se gasesc doar micotoxinele. Ochratoxina A (OTA) este una dintre micotoxinele cu toxicitate foarte ridicata, produsa de fungi din genurile Aspergillus (A. ochraceus) si Penicillium (P. verrucosum).

Leptina si rolul ei in obezitatea la pisica

Studiile publicate abunda in statistici privind incidenta obezitatii la animalele de companie, in special caini si pisici; in egala masura, obezitatea a devenit in ultimii ani una dintre problemele grave de sanatate cu care se confrunta omul, mai ales prin prisma efectelor acesteia asupra organismului: hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip II, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale.

Alimentatia la caine in conditii de efort fizic

Alimentatia joaca un rol mult mai complex in viata de zi cu zi decat ca simpla cerinta pentru supravietuire (Michel, 2006). Alimentatia la animalele de companie, in speta caine si pisica trebuie sa asigure atat necesarul de substante nutritive conditionat de stilul de viata si etapa fiziologica de dezvoltare cat si sa ofere placere animalului prin caracteristicile de palatabilitate.

Prin urmare, o hrana a carei com pozitie in substante nutritive este corespunzatoare animalului respectiv insa nu este consumata de acesta, devine inutila din punct de vedere nutritiv. Este recunoscut in prezent ca o alimentatie corespunzatoare influenteaza pozitiv sanatatea, longevitatea si calitatea vietii animalului.

Este posibil sa se obtina acelasi echilibru nutritional cu un aliment menajer ca si cu unul comercial in masura in care veterinarul sau nutritionistul formuleaza corespunzator ratia sau reteta alimentara. in plus, prepararea unui aliment menajer necesita cunoastere, motivatie, resurse financiare si observarea stricta a detaliilor retetei pentru asigurarea unui aport nutritional echilibrat.

Abonează-te la acest feed RSS