Autentificare
updated 3:45 PM UTC, Feb 20, 2020 Europe/Bucharest
Dr Liviu Gaita

Dr Liviu Gaita

medic veterinar

membru fondator HSVMA
membru AMVAC, PeTA

Website URL: http://www.ortovet.ro

Medicina bazata pe dovezi si formularea predictiilor in oncologia animalelor de companie

Cancerul la caine si pisica a fost de mult timp identificat drept un bun model pentru boala similara la om, din punct de vedere al cautarii de metode de tratament. Morrison consemneaza [1] ca prima utilizare a chimioterapiei la un pacient veterinar a fost raportata in 1946 in The Veterinary Journal din Marea Britanie, respectiv tratamentul cu uretan al unui caine diagnosticat cu limfom si leucemie limfocitica. Tratamentul a indus o scurta perioada de remisie clinica si o perioada de supravietuire de 82 de zile de la debutul tratamentului. Semnificativ este ca tot 1946 este si anul in care s-a consfintit in lumea medicala introducerea chimioterapiei, a tratamentului bazat pe citostatice pentru cancerul la oameni, medicamentele fiind din clasa agentilor alchilanti (ciclofosfamida, ifosfamida, clorambucil, melfalan) derivati din compusii studiati in laboratoarele militare de dezvoltare a armelor chimice.

Terapia cancerului - Cum folosim antinflamatoarele nesteroidiene -partea aII-a

Am expus in prima parte efectele generale ale NSAID (NonSteroid Anti-Inflamatory Drugs), cateva elemente de farmacodinamica a acestor substante la caine si pisica, precum si efectele anti-tumorale raportate pentru aceste medicamente, la om, caine si pisica.

In continuare, vom prezenta succint cateva aspecte practice privind utilizarea NSAID in preventia si tratamentul bolii canceroase la caine si pisica.
Studii repetate au confirmat efectul antitumoral al piroxicamului asupra carcinomului de mucoasa a vezicii urinare (TCC – Transitional Cell Carcinoma), numit si carcinom urotelial, atat la om cat si la caine [2], [3]. intr-unul din studii [4], de pilda, din 62 de caini diagnosticati cu TCC (tumori spontane), prin tratament cu piroxicam s-au obtinut 2 remisii complete, 9 remisii partiale (reducere in volum a tumorii cu peste 50%), 35 de cazuri stabilizate (reducere sub 50%) iar in 16 cazuri boala a continuat sa avanseze.

Timpul median de supravietuire sub tratament a fost de 195 zile. Dupa aceste cercetari, piroxicamul a fost considerat un medicament cu potential antitumoral demn de a fi evaluat si sau facut incercari repetate de includere a lui si in terapia altor tipuri de cancere. Recent, mai multi oncologi au remarcat faptul ca nu exista o baza logica sau empirica pentru a acorda un rol privilegiat piroxicamului, intre toate NSAID, ca avand un efect antitumoral aparte; alte medicamente din aceeasi clasa pot avea efecte similare sau chiar superioare. Se pare ca e vorba doar de o intamplare ca primele studii s-au facut, la Purdue Comparative Oncology Program (Purdue University) prin folosirea piroxicamului, in urma observarii accidentale a unor remisii spontane a tumorilor la pacienti carora li se administrase piroxicam pentru atenuarea durerilor.

Putem folosi analiza fractala in diagnosticarea cancerului?

Ce este analiza fractala?
Cuvantul fractal (din latinescul fractus, insemnand rupt, fragmentat) a fost introdus in terminologia stiintifica si profana de Benoit Mandelbrot1 abia in 1975, pentru a desemna obiecte sau fenomene continue dar nediferentiabile (in sensul analizei matematice). Prin impartirea unui fractal in doua sau mai multe parti se obtin fragmente a caror structura nu e cu nimic mai simpla decat a intregului.

Sindromul de ulna scurta: descriere si tratament

Sindromul de ulna scurta (short ulna syndrome), prescurtat SUS, este, statistic, cea mai des intalnita deformare majora a scheletului la cainii tineri. Cauzele externe sunt (in ordinea frecventei) deficiente nutritionale, traumatisme, solicitari intrauterine, la nastere sau imediat dupa nastere, uneori chiar fixatori interni folositi in ortopedie.

Abonează-te la acest feed RSS