Autentificare
Dr Daniel Spiru

Dr Daniel Spiru

SMF Veterinary Services SRL

Website URL:

Enterita proliferativa porcina (sau ileita)

Cuprinde un grup de afectiuni acute si cronice cu manifestari clinice in sfera enterica intalnite pe scara larga in special in cresterea industriala, afectiuni caracterizate prin hiperplazierea mucoasei intestinului subtire si a colonului.
Leziunea primara necomplicata poarta denumirea de Adenomatoza Intestinala Porcina (PIA) de obicei cu evolutie cronica, leziunea primara PIA putandu-se complica si transforma in Enterita necrozanta, Enterita regionala sau Enterita hemoragica proliferativa.

In cadrul cresterii industriale a porcinelor la nivel mondial, estimarile indica in jur de 96 la suta din ferme ca fiind infectate, unde in jurul valorii de 30 la suta din porcii cuprinsi in categoriile intarcare finisare prezinta leziuni detectabile la un moment dat, cauzand pierderi economice clare. Pierderile economice datorate ileitei au fost evaluate raportat la efectele sale negative asupra greutatii la sacrificare, la conversia furajului, utilizarea spatiului, probleme de reproductie si cresterea morbiditatii si mortalitatii efective, in valori cuprinse intre 1 US $ pana la 5 USD per porc gras.

Diagnosticul prin metode serologice in efectivele de porcine

Prin durata scurta de la obtinerea rezultatelor de doar cateva ore de la receptionarea probelor, examenul serologic impreuna cu examenul clinic si cel necropsic reprezinta primele si cele mai rapide unelte in obtinerea unui diagnostic rapid in efectivele de porcine.

Examenul serologic in efectivele de porcine este folosit pentru :

1. Detectia de agenti infectiosi, toxine sau paraziti care sunt responsabili pentru aparitia de boli sau realizarea unor productii suboptime.

2. Evaluarea gradului de infectie sau de expunere a unui efectiv la anumiti agenti infectiosi.

3. Estimarea numarului de animale din cadrul unei populatii si depistarea celei mai afectate categorii de animale din cadrul populatiei.

4. Monitorizarea raspunsului imun dupa efectuarea de vaccinari.

5. Monitorizarea raspunsului imun in cadrul programelor de eradicare a diferitelor boli.

6. Retestari efectuate pentru confirmarea sau infirmarea unor rezultate obtinute prin alte metode de diagnostic.

Examenul serologic trebuie neaparat completat si trebuie sa fie in concordanta cu starea clinica a animalelor. Pot aparea situatii paradoxale cand rezultatele serologice nu sunt in concordanta cu simptomele clinice ale animalelor si in aceste cazuri trebuie efectuate retestari pentru confimarea sau infirmarea diagnosticului, folosind aceleasi teste serologice sau teste mai specifice in functie de obiectivul dorit. Rezultate fals positive si/sau fals negative in cadrul testelor serologice apar cu siguranta, intrebarile in acest caz fiind legate de frecventa si de actiunile ce trebuie intreprinse in acest caz.

Abonează-te la acest feed RSS