Autentificare
Dr. Dana Cristian

Dr. Dana Cristian

Medic veterinar cu vasta experienta in practica veterinara, in continua perfectionare si devotat meseriei pe care o practica. 

Website URL: http://www.vetmedical.ro/

Hipertiroidismul la feline

La feline, intre endocrinopatii, hipertiroidismul ocupa un loc prioritar, fiind considerata cea mai frecventa endocrinopatie. Hipertiroidismul este reprezentat de cresterea concentratiei sanguine a hormonilor tiroidieni: T3 si T4, insotita de o multitudine de alterari metabolice si tisulare consecutive.

Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub denumirea de tireotoxicoza.

Etiologie

Hipertiroidismul este considerat o afectiune plurifactoriala. Printre cele mai frecvente cauze (peste 95% din cazuri) se numara adenomul tiroidian (unilobar aproximativ 30% din cazuri si 70% cu prinderea ambilor lobi tiroidieni), responsabil de cresterea secretiei de TSH si implicit de T4 si T3. Carcinomul tiroidian este citat ca si cauza a hipertiroidismului, dar cu un determinism limitat, intalnit la aproximativ 2% din cazuri. Concentratia de iod din hrana, sub forma de conserva umeda este de 8-10 ori mai mare decat necesarul zilnic, de aceea animalele pot inregistra astfel de dezechilibre.

Concentratia crescuta de seleniu din hrana poate fi un factor de risc crescut in inducerea sau intretinerea hipertiroidismului (seleniul, prin intreferente si implicatiile metabolice complexe, intervine in reglarea functiilor tiroidiene), chiar un factor declansator al hiperfunctiei tiroidiene. Desi nu exista o veritabila predispozitie de rasa, sex sau varsta, sunt date in literatura de specialitate care arata ca la rasele siameza si himalayana incidenta este mai redusa. Obisnuit, varsta pisicilor cu hipertiroidism variaza intre 4- 20 ani (mai putin de 5% manifesta semne clinice sub varsta de 10 ani).

Abonează-te la acest feed RSS