Autentificare
CRISTINA  ROXANA  GABRIELA

CRISTINA ROXANA GABRIELA

Medic veterinar animale de companie

Cursuri de specialitate

  • cresterea animalelor de companie
  • biologia si patologia animalelor de laborator
  • radioterapie veterinara
  • biotehnologii in reproductie
  • patologie exotica
  • psihopedagogie-curs de 3 ani
Website URL:

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o boala produsa de un parazit unicelular numit Toxoplasma gondii ce se intalneste la aproape toate animalele cu sange cald, insa gazda primara este reprezentata doar de familia felidelor. In ciuda raspandirii ubicvitare si a seroprevalentelei mari (pana la 30% in populatia umana si pana la 40% in populatia de pisici), acesta produce rar boala evidenta clinic la pisica sau la om.

Bartoneloza

Numeroasele studii realizate la nivel mondial subliniaza caracteristicile deosebite ale speciilor de Bartonella, care se numara printre cele mai eficiente bacterii patogene greu detectabile analizate pana in prezent. Patogenitatea ridicata, caracterul ocult al infectiei si transmiterea la om ar trebui sa situeze bartoneloza pe un loc important in patologia pisicilor. In acest sens testarea pisicilor pentru bartoneloza ar trebui efectuata in cabinetele si clinicile veterinare ori de cate ori situatia clinica o impune.

Biologia si morfologia bartonelelor

Bacteria > Proteobacteria > Alphaproteobacteria > Rhizobiales > Bartonellaceae > Bartonella

Bartonella face parte din genul bacteriilor gram negative, parazit intracelular facultativ, extrem de adaptabila mamiferelor gazda, carora le induce o bacteriemie intraeritocitara durabila. Inainte de anul 1990 erau puse in evidenta doar 2 specii de Bartonella, iar actualmente au fost descrise 22 de specii, necalculand si speciile ce sunt inca in stadiu de cercetare.

Epidemiologia infectiei cu Bartonella spp.

Abonează-te la acest feed RSS