banner abonamente

Autentificare
updated 2:14 PM UTC, Apr 19, 2019

Ce este Enciclopedia Veterinara

Ansamblu multilateral de cunostințe umane care trateaza sistematic termeni, noțiuni din domeniul veterinar, cu acces gratuit, dezvoltata in mod colaborativ de catre voluntari. Oricine poate sa trimita si sa editeze informatii in cadrul acestui proiect voluntar dezvoltat de catre noi. Unele articole sunt mai complete si altele mai puțin complete, dar cantitatea si calitatea informațiilor este in continua crestere. Modul de exprimare din articole nu este foarte unitar, deoarece articolele nu au un autor unic, ea fiind determinata de colaborarea mai multor autori. Ocazional in Enciclopedia Veterinara se pot gasi si articole sau informații contradictorii (care insa desigur ca trebuie corectate). Greselile sau inadvertențele pe care le observați in articolele despre subiecte care va sunt familiare vor continua sa existe atata vreme, pana cand un contribuitor (sau chiar dvs.) va decide sa le corecteze. Enciclopedia Veterinara este o enciclopedie libera.

Dr. Ciprian Radu

Dr. Ciprian Radu

Website URL:

Niveluri ridicate de acizi biliari si amoniac diagnostic diferential

Nivelurile ridicate de acizi biliari si amoniac serici sunt folosite in primul rand pentru diagnosticarea convulsiilor de la sunturile portosistemice vasculare. La animalele tinere ce au convulsii, dar care nu sufera de o boala hepatica evidenta, acizii biliari sunt folositi pentru a verifica de sunturi vasculare congenitale macroscopice si microscopice. Diagrama de diagnostic poate fi descarcata din sectiunea de atasamente. 

Hiponatremia - diagnostic diferential

Hiponatremia este definita ca nivel seric al concentratiei de sodiu sub 140 mEq/L. Multe afectiuni pot scadea sodiul seric. Conditiile care cresc aportul, cresc excretia si cauzeaza suprahidratarea scad concentratia sodiului seric. Testul cheie pentru diagnostic este raportul Na:K. Aldosteronul din cortexul suprarenal controleaza resorbtia sodiului si excretia potasiului in tubulii renali. Deficientele cauzeaza un raport scazut Na:K si sugereaza insuficienta suprarenala. Diagrama poate fi descarcata la rezolutie mare din sectiunea Atasamente a articolului. 

Inseminarea artificiala la Porci - partea 2

Inseminarea artificiala (IA) la scroafe poate fi o sursa de venituri importanta pentru medicul veterinar practician. Vom continua articolul din numerele anterioare cu noi informații utile in practica

DEPOZITAREA MATERIALULUI SEMINAL LICHID

Depozitarea prin congelare amaterialului seminal de vier scade randamentul de fertilitate din cauza pierderii integritații membranei in timpul congelariisi decongelarii. In schimb materialul seminal proaspat diluat este utilizat pescara larga pentru IA in ziua de colectare sau in zilele imediat urmatoare. Pentru depozitarea lichidului seminal diluat, doi factori sunt foarte importanți: temperaturade colectare si depozitare, precum si compozitia mediul de stocare.

Temperatura de colectare,transport si depozitare

Compozitia diferita a fosfolipidelor din membrana spermatozoizilor de vier fata de spermatozoizi de taur, cu un raports cazut de colesterol/fosfolipide si oasimetrica distribuire a colesterolului ininteriorul membranei spermatozoizilor de vier, ii face foarte sensibili la temperaturi scazute, avand ca rezultat cresterea permeabilitații si pierderea de membrana. Prin urmare, racirea rapida a ejaculatului la 15 ° C sau de racirea sub 15 °C duce la pierderea viabilitații sau soc rece. Pentru a evita acest soc rece, ejaculatul se predilueaza si trebuie lasat latemperaturi de peste 15 ° C timp de cateva ore pentru a induce rezistența larece. In practica, materialul seminal este colectat in cutii izolate pentru a evita contactul cu suprafetele reci iar diluarea ulterioara se face intr-un mod in care temperatura este diminuata treptat. Doua protocoale diferite sunt folosite in mod normal pentru acesta:

1) Un pas,cand diluția este preancalzita un timp (~33 ° C) sau este folosit diluant la temperatura camerei sau

2) cu doi pasi de diluare:se incepe cu o dilutie de 1:1 cudiluant preancalzit usor (~ 33 ° C), urmata de o a doua diluare fie intr-un diluant preancalzit sau un diluant pastrat la temperatura camerei.

Dupa dilutia finala, se iancarca dozele si apoi materialul seminal este lasat sa se raceasca treptat la17 ° C. Atunci cand dozele de material seminal urmeaza sa fie transportate, trebuie luate masuri de precautie pentru a evita fluctuatiile de temperatura. Mai departe depozitarea materialului seminal diluat se face la 17 ° C, la care metabolismul spermatozoizilor este redus, aceasta fiind o conditie necesara pentru a prelungi perioada de stocare.

Inseminarea artificiala la Porci - partea 1

 Inseminarea artificiala (IA) de porcine este practicata pe scara larga in tarile cu o crestere intensiva a porcilor. In Europa de Vest, mai mult de 90% din scroafe sunt inseminate IA de mai mult de doua decenii.

Introducere

Comparativ cu imperecherea naturala, IA-ul este un instrument foarte util de a introduce gene superioare in efectivele de porci, cu un risc minim de boala. Rezultatul IA in mare masura depinde de calitatea materialului seminal si procedura de inseminare. In practica, materialul seminal proaspat, diluat pentru inseminare intracervicala este cel mai des folosit la porci. Materialul seminal se obtine de la vieri in ferme specializate sau de la Centre IA, prea puțin prezente in Romania. in vest, acesta din urma ofera o diversitate de rase si linii genetice si distribuie materialul seminal gata de utilizare.

Poate o soluție viabila de a relansa cresterea porcilor in Romania ar fi si implicarea medicului veterinar in realizarea unor astfel de centre locale sau regionale, dar aceasta este o alta discuție. in IA trei aspecte importante ar trebui sa fie luate in considerare. In primul rand, ar trebui sa fie utilizat numai materialul seminal de la vierii sanatosi.

Vierii bolnavi pot sa ejaculeze sperma, care poate fi contaminata cu germeni patogeni. Materialul seminal contaminat ar putea conduce, prin urmare, la o transmisie rapida a agentilor patogeni si a focarelor de boli in efectivele de scroafe. in aceste condiții trebuie sa adoptam reguli foarte stricte de control al bolilor la vieri si mai ales a celor cu transmitere sexuala. Cel de-al doilea aspect este capacitatea de fertilizare a dozelor de material seminal produs.

Abonează-te la acest feed RSS


cmvro logomic Revista Veterinarul Stiinta si Practica
este o revista acreditata de
Colegiul Medicilor Veterinari din Romania