Autentificare
Dr. Ciprian Radu

Dr. Ciprian Radu

Website URL:

Dermatita digitala la bovine

Dermatita digitala (DD) la bovine este o dermatita infectioasa, contagioasa si dureroasa  a tesutului digital. Este in primul rand o boala a vacilor de lapte tinute in adapost si a fost pentru prima data descrisa in anul 1974, in Italia. Dermatita digitala a fost descoperita de asemenea si in loturile de hranire a unitatilor de lapte, dar si a celor bazate pe pasune.  Dermatita digitala  papilomatoasa a fost raportata in Statele Unite si in prezent este considerata forma cea mai cronica a dermatitei digitale(DD). Primul caz cercetat in U. S de DD a avut loc in anul 1980, in New York. Pe parcursul anilor 1990, cazurile raportate de DD in Statele Unite au crescut dramatic, iar aceasta boala este o cauza majora a schiopaturii la vacile de lapte in multe tari. Costul  mediu al unui caz de schiopatura este estimat la $378 USD, sacrificarea prematura fiind cea mai mare parte din cost. Este dificil sa poti determina costul unei anumite boli dar DD presupune costuri mai mici decat ulcerul plantar sau pododermatita. În orice caz prevalenta dermatitei digitale poate fi mult  mai ridicata fata de alte boli, deci costul total este mare.

cuvinte cheie: (Dermatita digitala papilomatosa, Dermatita digitala la bovine, papiloamele plantare, papiloamele calcai, papiloamele membrelor cu par, Boala Mortellaro, papiloamele conopidiforme).

Bolile respiratorii la porci partea I

Bolile respiratorii pot provoca un stres imens pentru animale. Ele au de asemenea un efect grav asupra performantelor si productiei in efectivele de porci afectate. Bolile respiratorii sunt o mare problema pentru industria porcului si costul potential al focarelor de boli respiratorii este ridicat. Un numar mare de porci poate muri si poate exista o reducere a eficientei conversiei hranei si o scadere a calitatii carnii la cei care supravietuiesc. Porcii care supravietuiesc dar raman cu leziuni patologice, pot fi trimisi cu usurinta la sacrificare.

Niveluri ridicate de acizi biliari si amoniac diagnostic diferential

Nivelurile ridicate de acizi biliari si amoniac serici sunt folosite in primul rand pentru diagnosticarea convulsiilor de la sunturile portosistemice vasculare. La animalele tinere ce au convulsii, dar care nu sufera de o boala hepatica evidenta, acizii biliari sunt folositi pentru a verifica de sunturi vasculare congenitale macroscopice si microscopice. Diagrama de diagnostic poate fi descarcata din sectiunea de atasamente. 

Hiponatremia - diagnostic diferential

Hiponatremia este definita ca nivel seric al concentratiei de sodiu sub 140 mEq/L. Multe afectiuni pot scadea sodiul seric. Conditiile care cresc aportul, cresc excretia si cauzeaza suprahidratarea scad concentratia sodiului seric. Testul cheie pentru diagnostic este raportul Na:K. Aldosteronul din cortexul suprarenal controleaza resorbtia sodiului si excretia potasiului in tubulii renali. Deficientele cauzeaza un raport scazut Na:K si sugereaza insuficienta suprarenala. Diagrama poate fi descarcata la rezolutie mare din sectiunea Atasamente a articolului. 

Inseminarea artificiala la Porci - partea 2

Inseminarea artificiala (IA) la scroafe poate fi o sursa de venituri importanta pentru medicul veterinar practician. Vom continua articolul din numerele anterioare cu noi informații utile in practica

DEPOZITAREA MATERIALULUI SEMINAL LICHID

Depozitarea prin congelare amaterialului seminal de vier scade randamentul de fertilitate din cauza pierderii integritații membranei in timpul congelariisi decongelarii. In schimb materialul seminal proaspat diluat este utilizat pescara larga pentru IA in ziua de colectare sau in zilele imediat urmatoare. Pentru depozitarea lichidului seminal diluat, doi factori sunt foarte importanți: temperaturade colectare si depozitare, precum si compozitia mediul de stocare.

Temperatura de colectare,transport si depozitare

Compozitia diferita a fosfolipidelor din membrana spermatozoizilor de vier fata de spermatozoizi de taur, cu un raports cazut de colesterol/fosfolipide si oasimetrica distribuire a colesterolului ininteriorul membranei spermatozoizilor de vier, ii face foarte sensibili la temperaturi scazute, avand ca rezultat cresterea permeabilitații si pierderea de membrana. Prin urmare, racirea rapida a ejaculatului la 15 ° C sau de racirea sub 15 °C duce la pierderea viabilitații sau soc rece. Pentru a evita acest soc rece, ejaculatul se predilueaza si trebuie lasat latemperaturi de peste 15 ° C timp de cateva ore pentru a induce rezistența larece. In practica, materialul seminal este colectat in cutii izolate pentru a evita contactul cu suprafetele reci iar diluarea ulterioara se face intr-un mod in care temperatura este diminuata treptat. Doua protocoale diferite sunt folosite in mod normal pentru acesta:

1) Un pas,cand diluția este preancalzita un timp (~33 ° C) sau este folosit diluant la temperatura camerei sau

2) cu doi pasi de diluare:se incepe cu o dilutie de 1:1 cudiluant preancalzit usor (~ 33 ° C), urmata de o a doua diluare fie intr-un diluant preancalzit sau un diluant pastrat la temperatura camerei.

Dupa dilutia finala, se iancarca dozele si apoi materialul seminal este lasat sa se raceasca treptat la17 ° C. Atunci cand dozele de material seminal urmeaza sa fie transportate, trebuie luate masuri de precautie pentru a evita fluctuatiile de temperatura. Mai departe depozitarea materialului seminal diluat se face la 17 ° C, la care metabolismul spermatozoizilor este redus, aceasta fiind o conditie necesara pentru a prelungi perioada de stocare.

Inseminarea artificiala la Porci - partea 1

 Inseminarea artificiala (IA) de porcine este practicata pe scara larga in tarile cu o crestere intensiva a porcilor. In Europa de Vest, mai mult de 90% din scroafe sunt inseminate IA de mai mult de doua decenii.

Introducere

Comparativ cu imperecherea naturala, IA-ul este un instrument foarte util de a introduce gene superioare in efectivele de porci, cu un risc minim de boala. Rezultatul IA in mare masura depinde de calitatea materialului seminal si procedura de inseminare. In practica, materialul seminal proaspat, diluat pentru inseminare intracervicala este cel mai des folosit la porci. Materialul seminal se obtine de la vieri in ferme specializate sau de la Centre IA, prea puțin prezente in Romania. in vest, acesta din urma ofera o diversitate de rase si linii genetice si distribuie materialul seminal gata de utilizare.

Poate o soluție viabila de a relansa cresterea porcilor in Romania ar fi si implicarea medicului veterinar in realizarea unor astfel de centre locale sau regionale, dar aceasta este o alta discuție. in IA trei aspecte importante ar trebui sa fie luate in considerare. In primul rand, ar trebui sa fie utilizat numai materialul seminal de la vierii sanatosi.

Vierii bolnavi pot sa ejaculeze sperma, care poate fi contaminata cu germeni patogeni. Materialul seminal contaminat ar putea conduce, prin urmare, la o transmisie rapida a agentilor patogeni si a focarelor de boli in efectivele de scroafe. in aceste condiții trebuie sa adoptam reguli foarte stricte de control al bolilor la vieri si mai ales a celor cu transmitere sexuala. Cel de-al doilea aspect este capacitatea de fertilizare a dozelor de material seminal produs.

Abonează-te la acest feed RSS