banner abonamente

Autentificare
updated 2:14 PM UTC, Apr 19, 2019

Ce este Enciclopedia Veterinara

Ansamblu multilateral de cunostințe umane care trateaza sistematic termeni, noțiuni din domeniul veterinar, cu acces gratuit, dezvoltata in mod colaborativ de catre voluntari. Oricine poate sa trimita si sa editeze informatii in cadrul acestui proiect voluntar dezvoltat de catre noi. Unele articole sunt mai complete si altele mai puțin complete, dar cantitatea si calitatea informațiilor este in continua crestere. Modul de exprimare din articole nu este foarte unitar, deoarece articolele nu au un autor unic, ea fiind determinata de colaborarea mai multor autori. Ocazional in Enciclopedia Veterinara se pot gasi si articole sau informații contradictorii (care insa desigur ca trebuie corectate). Greselile sau inadvertențele pe care le observați in articolele despre subiecte care va sunt familiare vor continua sa existe atata vreme, pana cand un contribuitor (sau chiar dvs.) va decide sa le corecteze. Enciclopedia Veterinara este o enciclopedie libera.

Dr Attila Kondor

Dr Attila Kondor

Medic veterinar

Spitalul veterinar K2

Website URL:

Hipotiroidismul canin, endocrinopatie rar diagnosticata in cabinete veterinare -studiu de caz

Hipotiroidismul - boala endocrinologica frecvent intalnita la caini, caracterizata prin disfunctie metabolica complexa. Diagnosticarea ei pune in dificultate medicul veterinar clinician deoarece semnele clinice sunt variate, nu sunt patognomonice, iar aparatura pentru determinarea valorilor hormonale este foarte rar gasita in cabinetele veterinare din Romania. Dereglarea hormonala poate sa fie cauzata de o lista intreaga de boli, care pot sa conduca la sindromul bolii eutiroidiene (euthyroid sick syndrome) – hiperadrenocorticism, ceto-acidoza in diabet zaharat, insuficienta renala, hiperestrogenismul.

Pansament gipsat sau osteosinteza studiu de caz

Fracturile la animale de companie sunt frecvent intalnite, mai ales la specia canina. In urma accidentelor, rezistenta tesutul osos cedeaza si se produce fractura, ea putand imbraca diferite tipuri: fractura inchisa sau deschisa, completa sau incompleta, cu deplasarea capetelor osoase sau nu. Din punct de vedere al managementului fracturilor obiectivele sunt comune: repozitionarea capetelor osoase, obtinand continuitatea tesutului si fixarea acestuia pentru formarea calusului. In practica veterinara problema apare la diagnosticarea corecta a fracturii si alegerea metodei de remediere a acestuia. Prin acest studiu de caz dorim sa atragem atentia asupra importantei examenului radiologic in practica veterinara.

Importanta examenelor de laborator si a ecografiei in stabilirea unui diagnostic si prognostic corect in afectiunile renale la caine – studiu de caz

Importanta examenelor de laborator si a ecografiei in stabilirea unui diagnostic si prognostic corect in afectiunile renale la caine – studiu de caz

Insuficienta renala cronica evolueaza cu semne clinice nespecifice, care de multe ori mimeaza existenta unui alte afectiuni si foarte usor conduc clinicianul in eroare de diagnostic daca aceasta se bazeaza numai pe examenul clinic general fara sa apeleze la alte examene complementare: examen de laborator si examene paraclinice. IRC in faza I si faza II nu prezinta semne clinice specifice, ele devin specifice in faza a II-a si a III-a, iar cheia succesului rezida in diagnosticarea corecta a bolii in faze cat mai incipiente.

Studiu de caz: Pacientul Chivas, o femela sterilizata de Scotish Terrier in varsta de 12 ani, s-a prezentat la clinica veterinara la sfarsitul lunii octombrie. Conform anamnezei cateaua era abatuta, prezenta inapatenta, vomituritie si poliurie de cateva zile. In urma examenului clinic general s-a constatat stare de intretinere buna, constitutie robusta, facies abatut, limfonoduri fara modificari, normotermie, frecventa cardiaca si respiratorie normala, mucoasa conjunctivala si gingivala normala, tartru dentar si halena. Palparea abdomenului a relevat sensibilitate usor crescuta, balonare.

Abonează-te la acest feed RSS


cmvro logomic Revista Veterinarul Stiinta si Practica
este o revista acreditata de
Colegiul Medicilor Veterinari din Romania