Autentificare
updated 9:53 AM UTC, Jan 20, 2020 Europe/Bucharest
Dr. Nita Monica

Dr. Nita Monica

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website URL: http://https://www.facebook.com/medicveterinarnitamonica/

Diagnosticarea tipului de tumora la animalele de companie

De indata ce este suspicionat un proces neoplazic, determinarea tipului de tumora serveste ca baza de plecare pentru urmatoarele etape ale gestionarii cazului oncologic. Tabelul 1 listeaza tipurile de tumori frecvent diagnosticate la caini, iar Tabelul 2 listeaza tipurile de tumori frecvent diagnosticate la pisici. Diagnosticul de certitudine nu se poate confirma doar pe baza palpatiei. Biopsia reprezinta metoda de baza care permite inlaturarea si examinarea celulelor provenite din corp pentru a se determina prezenta, cauza sau extinderea procesului morbid. Probele de tesut pot fi obtinute prin aspiratia cu ac fin in scopul examenului citologic sau prin biopsie tisulara in scopul interpretarii histopatologice. 

Transferul pacientilor si colaborarea cu specialistii in oncologie

Transferul catre un specialist in oncologie poate fi potrivit din mai multe motive. Acestea includ situatiile in care medicul veterinar generalist sau proprietarul doreste sa aiba acces la toate optiunile de tratament posibile sau atunci cand medicul veterinar initial nu poate asigura pacientului un tratament optim din diverse motive. 

Practicienii care trimit un pacient bolnav de cancer la un specialist oncolog trebuie sa aiba in vedere urmatoarele consideratii:

Indicatii oncologice pentru cazurile intalnite la caini si pisici - introducere

Toate clinicile veterinare specializate in animale de companie vor avea parte periodic de cazuri oncologice, ceea ce face din diagnosticul si tratamentul cancerului o componenta esentiala a masurilor de baza ale unei ingrijiri complete. Deoarece fiecare caz oncologic este unic din punct de vedere medical, aceste instructiuni recomanda o abordare adaptata la pacient, care sa cuprinda urmatoarele etape: diagnostic, stadializare, interventie terapeutica, dispozitii legate de siguranta pacientului si a personalului in ceea ce priveste manipularea substantelor chimioterapice, transferul catre o clinica specializata in oncologie atunci cand este cazul si o puternica sprijinire morala a clientului.

Informatii importante pentru medicul veterinar practician: pacientul exotic papagalul African Gri

Papagalii africani gri sunt printre papagalii cei mai familiari. Originari din Africa centrala, multe orase africane au acum populatii salbatice. Papagalul gri Timneh este localizat pe Coasta de Fildes si Sierra Leone. Habitatele pentru papagalii gri include savanele, vegetatia de coasta de la limita apelor, padurile si limitile padurilor. Africanii gri sunt enumerati in Apendixul II ai Conventiei Internationale pentru Speciile aflate in pericol (CITES), care inseamna ca aceste specii nu sunt in special amenintate cu extinctia, dar pot deveni daca nu este controlat strict comertul acestora.

Bolile cardiace la dihori

Alaturi de insulinom, bolile cardiace reprezinta un diagnostic diferential pentru starile de slabiciune generala si letargie la dihori. Cardiomiopatia dilatativa este cea mai frecventa afectiune cardiaca a dihorilor de varsta medie si inaintata. Diagnosticul de insuficienta cardiaca congestiva ar trebui sa fie folosit cu prudenta la dihorii cu efuziuni pleurale severe. Fluidul pleural poate masca prezenta unei mase mediastinale cauzata de limfom, mai ales la dihorii in varsta de doi ani sau mai putin. Gestionarea bolilor cardiace ale dihorilor urmeaza in general aceleasi repere terapeutice folosite pentru caini si pisici, insa dihorii sunt foarte sensibili la tratamentul cu enalapril si devin letargici datorita hipotensiunii secundare. Prognosticul pe termen lung al cardiopatiilor dihorilor este de la rezervat spre grav.

Top 5 ponturi colectarea sangelui in scop de diagnostic

Experienta in prelevarea sangelui este esentiala pentru ca medicul sau asistentul veterinar sa puna un diagnostic corect si sa monitorizeze in mod adecvat evolutia unui pacient. Colectarea nu incepe si nu se incheie cu venipunctia si aspiratia sangelui in seringa; probele de sange trebuie prelevate in conditii de siguranta si cu integritate, in timp ce se asigura o calitate maxima a serviciilor. 

Protocolul de anestezie la arici

Protocolul de anestezie la arici:Intubatia este foarte dificila si nu este recomandata decat daca procedurile chirurgicale pot compromite caile respiratorii sau pacientul este compromis semnificativ. Daca este necesara intubatia (in cazul sistemului respirator compromis, chirurgia care va compromite caile respiratorii, timpul de anestezie asteptat mai mare de 30 minute), trimiteti pacientul la un practician priceput pe animale exotice.

Protocolul de anestezie pentru porcusorul de Guinea si pentru Chinchilla

Potentialul pentru complicatiile anesteziei este mare la acesti pacienti care se streseaza usor, sunt dificil de intubat, sunt predispusi la complicatii postoperatorii si au un raspuns diferit la medicamente per individ.

Intubatia nu este recomandata decat in cazul in care procedurile chirurgicale pot compromite caile respiratorii sau pacientul este compromis semnificativ. Daca este necesara intubatia (in cazul sistemului respirator compromis, chirurgia care va compromite caile respiratorii, timpul de anestezie asteptat mai mare de 30 minute), trimiteti pacientul la un practician priceput pe animale exotice.

Abonează-te la acest feed RSS