Autentificare
Dr. Nita Monica

Dr. Nita Monica

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website URL: http://https://www.facebook.com/medicveterinarnitamonica/

Mijloace terapeutice: terapia adjuvanta in oncologia animalelor de companie

Terapia adjuvanta a fost folosita de mult timp ca si mijloc de imbunatatire a calitatii vietii pacientilor cu cancer, fiind in prezent acceptata ca si parte a protocolului de gestionare a cazurilor oncologice. Deoarece calitatea vietii pacientului reprezinta de obicei prima grija a proprietarului acestuia, deciziile legate de terapia primara si adjuvanta nu trebuie sa ia in calcul numai factorii determinanti ai bolii, ci si dorintele, preferintele si limitarile proprietarului.

Metode terapeutice: chimioterapia si imunoterapia la animalele de companie

Chimioterapia este in prezent o modalitate de tratament frecvent folosita in cadrul medicinei oncologice veterinare. Chimioterapia conventionala, chimioterapia metronomica si chimioterapia tintita realizata cu ajutorul inhibitorilor tirozin-kinazici (ITK) reprezinta metode disponibile practicienilor specializati pe animale mici si difera in functie de indicatii si de obiective. De aceea, pentru a fi folosite cu succes in practica, clinicianul trebuie sa fie constient de cateva principii de baza specifice fiecarei metode. Cunoasterea tehnicilor adecvate de administrare si a efectelor adverse secundare ale medicamentelor este esentiala.

Stopul cardiorespirator si resuscitarea la animalele de talie mica 

Definitia stopului cardiorespirator si lista celor trei faze ale resuscitarii: Stopul cardiorespirator este definit ca incetarea brusca si neasteptata a ventilatiei si circulatiei sistemice spontane si normale. Resuscitarea cardiopulmonara (RCP) asigura ventilatie si perfuzie sistemica temporara pana in momentul in care se pot pune in functiune mijloace mai performante de sustinere a vietii si pana cand circulatia si ventilatia spontana pot fi restabilite. RCP este alcatuita din trei etape:

Diagnosticarea tipului de tumora la animalele de companie

De indata ce este suspicionat un proces neoplazic, determinarea tipului de tumora serveste ca baza de plecare pentru urmatoarele etape ale gestionarii cazului oncologic. Tabelul 1 listeaza tipurile de tumori frecvent diagnosticate la caini, iar Tabelul 2 listeaza tipurile de tumori frecvent diagnosticate la pisici. Diagnosticul de certitudine nu se poate confirma doar pe baza palpatiei. Biopsia reprezinta metoda de baza care permite inlaturarea si examinarea celulelor provenite din corp pentru a se determina prezenta, cauza sau extinderea procesului morbid. Probele de tesut pot fi obtinute prin aspiratia cu ac fin in scopul examenului citologic sau prin biopsie tisulara in scopul interpretarii histopatologice. 

Transferul pacientilor si colaborarea cu specialistii in oncologie

Transferul catre un specialist in oncologie poate fi potrivit din mai multe motive. Acestea includ situatiile in care medicul veterinar generalist sau proprietarul doreste sa aiba acces la toate optiunile de tratament posibile sau atunci cand medicul veterinar initial nu poate asigura pacientului un tratament optim din diverse motive. 

Practicienii care trimit un pacient bolnav de cancer la un specialist oncolog trebuie sa aiba in vedere urmatoarele consideratii:

Indicatii oncologice pentru cazurile intalnite la caini si pisici - introducere

Toate clinicile veterinare specializate in animale de companie vor avea parte periodic de cazuri oncologice, ceea ce face din diagnosticul si tratamentul cancerului o componenta esentiala a masurilor de baza ale unei ingrijiri complete. Deoarece fiecare caz oncologic este unic din punct de vedere medical, aceste instructiuni recomanda o abordare adaptata la pacient, care sa cuprinda urmatoarele etape: diagnostic, stadializare, interventie terapeutica, dispozitii legate de siguranta pacientului si a personalului in ceea ce priveste manipularea substantelor chimioterapice, transferul catre o clinica specializata in oncologie atunci cand este cazul si o puternica sprijinire morala a clientului.

Informatii importante pentru medicul veterinar practician: pacientul exotic papagalul African Gri

Papagalii africani gri sunt printre papagalii cei mai familiari. Originari din Africa centrala, multe orase africane au acum populatii salbatice. Papagalul gri Timneh este localizat pe Coasta de Fildes si Sierra Leone. Habitatele pentru papagalii gri include savanele, vegetatia de coasta de la limita apelor, padurile si limitile padurilor. Africanii gri sunt enumerati in Apendixul II ai Conventiei Internationale pentru Speciile aflate in pericol (CITES), care inseamna ca aceste specii nu sunt in special amenintate cu extinctia, dar pot deveni daca nu este controlat strict comertul acestora.

Bolile cardiace la dihori

Alaturi de insulinom, bolile cardiace reprezinta un diagnostic diferential pentru starile de slabiciune generala si letargie la dihori. Cardiomiopatia dilatativa este cea mai frecventa afectiune cardiaca a dihorilor de varsta medie si inaintata. Diagnosticul de insuficienta cardiaca congestiva ar trebui sa fie folosit cu prudenta la dihorii cu efuziuni pleurale severe. Fluidul pleural poate masca prezenta unei mase mediastinale cauzata de limfom, mai ales la dihorii in varsta de doi ani sau mai putin. Gestionarea bolilor cardiace ale dihorilor urmeaza in general aceleasi repere terapeutice folosite pentru caini si pisici, insa dihorii sunt foarte sensibili la tratamentul cu enalapril si devin letargici datorita hipotensiunii secundare. Prognosticul pe termen lung al cardiopatiilor dihorilor este de la rezervat spre grav.
Abonează-te la acest feed RSS