Autentificare
Gabriel Fratila

Gabriel Fratila

medic veterinar primar.

Website URL:

RECOLTAREA, EXAMENUL SI PRELUCRAREA SPERMEI LA TAURINE IN VEDEREA CONSERVARII

Managementul masculilor in vederea recoltarii spermei:

Producerea unui material seminal de buna calitate depinde de conditiile asigurate masculilor. In cazul in care masculii tineri sunt hraniti si intretinuti corespunzator, sperma poate fi colectata eficient la urma­toarele varste aproximative: tauri - 12 luni; berbeci, tapi, vieri - 7 la 8 luni; armasari - 24 de luni. Alimentatia exercita un efect notabil asupra gradului de dezvoltare sexuala la toate animalele de ferma. In cazul restrictionarii aportului energetic, cresterea testiculara este intarziata, momentul instalarii pubertatii este amanat iar productia spermatica este redusa. O alimentatie carentata prelungita poate cauza infertilitate. Pe de alta parte, o alimentatie care asigura unii nutrienti in exces determina ingrasarea masculilor si, de asemenea, afectarea caracteristicilor spermei.

Dimensiunile testiculare sunt importante prin corelatia evidentiata intre dimensiunile testiculelor si potentialul productiei spermatice. Testiculele se maresc in volum pe masura apropierii pubertatii, iar la varsta de aproximativ un an, taurii ating aproape 50% din potentialul caracteristic masculilor maturi. Dimensiunile testiculare reprezinta un caracter transmis dominant, monitorizarea sa facandu-se cu usurinta prin masurarea circumferintei scrotale.

Transferul de embrioni la vaca V - DEPISTAREA ESTRULUI SI INSEMINAREA FEMELELOR

Obtinerea unei bune fertilitati consecutiv insamantarii artificiale este conditionata de:

1. utilizarea unui material seminal de buna calitate;

2. respectarea tehnicii de decongelare precum si a celei de depunere a spermei in tractul genital al femelei;

3. sanatatea deplina a aparatului genital femel;

4. inseminarea la momentul optim al estrului.

Depistarea estrului si evidentierea momentului optim de inseminare reprezinta factorul limitativ al acestei tehnici. Este esential ca spermatozoizii sa fie capacitati si sa ajunga in apropierea ovocitei la scurt timp dupa ovulatie. Datorita faptului ca detectarea ovulatiei este dificil de realizat, momentul inseminarii trebuie sa fie raportat la cel al debutului estrului (tabelul 4).

Transferul de embrioni la vaca(IV) -Material seminal - examinare si pastrare- Estrul la femele

Transferul de embrioni este o sursa importanta de profituri atat pentru medicul veterinar cat si pentru fermier. Continuam seria de articole despre transferul de embrioni inceput in numerele 17,18,19.

Examenul Spermei


Evaluarea spermei si fertilitatea Evaluarea spermei in relatie cu fertilitatea se face cel mai frecvent la taurine, si mai rar in cazul altor specii. Standardele minime utilizate pentru a clasifica un taur drept „probabil fertil" sunt: prezenta a peste 500 milioane spermatozoizi per ml, mai mult de 50% spermatozoizi cu miscari progresive de inaintare, peste 80% spermatozoizi cu morfologie normala. Daca vreunul dintre aceste trei criterii nu este satisfacut la analiza a cel putin trei ejaculate diferite, taurul este suspectat a fi infertil, insa doar in cazul in care spermatozoizii motili sunt complet absenti si aparatul reproductiv al taurului a fost atent examinat, taurul poate fi declarat steril. Evaluarea spermei trebuie sa se desfasoare rapid, astfel incat sa permita prelucrarea in vederea pastrarii calitatii initiale si fertilitatii. Nu exista un test unic care sa caracterizeze cu acuratete capacitatea fecundanta a unui ejaculat, insa combinarea atenta a rezultatelor mai multor teste, ofera criteriile necesare selectarii ejaculatelor cu capacitate fecundanta crescuta. Ejaculatele sunt analizate din punct de vedere al mai multor caracteristici, precum culoare, miros, vascozitate, pH, precum si al concentratiei, mobilitatii, anomaliilor etc., fiind utilizate criterii unitare de apreciere a rezultatelor obtinute (tabelul 1). Sperma trebuie sa aiba un aspect opac, relativ uniform, indicator al concentratiei crescute a spermatozoizilor.

Transferul de embrioni la vaca (III). Aspecte privind ciclul sexual-partea a 2-a. Insamantarile artificiale - partea 1-a

Transferul de embrioni este o sursa importanta de profituri atat pentru medicul veterinar cat si pentru fermier. Continuam seria de articole despre transferul de embrioni inceput in numerele 17 si 18. Structurile tecale si granuloasa secreta estrogeni, progesteron si cantitati reduse de androgeni care determina impreuna aparitia comportamentului sexual si modificarea tractusului genital pentru realizarea actului montei. Cresterea titrului de estradiol initiaza descarcarea unei cantitati crescute de LH si in consecinta se precipita dehiscenta foliculului ovarian. 

Ovulatia consta in ruperea peretelui folicului matur la nivelul stigmei si expulzarea ovocitului impreuna cu celulele coroanei radiate si o mica cantitate de lichid folicular, in mod treptat ele fiind captate de pavilionul oviductului.

Este dovedit cu certitudine rolul LH-ului in producerea ovulatiei, acesta elibereaza histamina si prostaglandina. In mecanismul hormonal al ovulatiei mai este implicat si progesteronul sintetizat de granuloasa foliculului de Graaf, structura care prezinta un inceput de luteinizare, preovulator si care stimuleaza eliberarea LH. La vaca, valul de LH se produce la 1-5 ore dupa varful caldurilor, in plus este stimulata si de estrogenii foliculari.

Abonează-te la acest feed RSS