Autentificare
updated 7:56 PM UTC, Jan 27, 2020 Europe/Bucharest
Dr Stefan Alexandru

Dr Stefan Alexandru

Torticolis iepuri

Inclinarea capului sau torticolisul, conditie cunoscuta si sub denumirea de „gat stramb” si rotirea episodica sau necontrolata a capului sunt probleme comune pentru iepurii de companie (Oryctolagus cuniculus) (Fig. 1). Exista doua cauze comune pentru inclinarea si rotirea capului la iepuri: otita medie/interna cauzata de o infectie bacteriana. Bacteriile izolate in mod obisnuit de la iepuri cu otita includ Pasteurella multocida, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa si Streptococcus spp. (Fisher si Carpenter 2012). Encefalomielita cauzata de Encephalitozoon cuniculi, un parazit obligat, intracelular, microsporidian intalnit adesea la iepuri de companie. Acest articol de prezentare a problemei se va concentra pe aceste doua aspecte diferentiale importante, desi exista multe alte cauze potentiale a inclinarii capului, inclusiv: sindromul larva migrans cauzat de Baylisascaris procyonis (Furuoka et al 2003, Deeb si DiGiacomo 1994), listerioza, toxoplasmoza, infectarea cu virusul rabic (Karp 1999) sau alte conditii care afecteaza sistemul nervos central cum este trauma, intoxicatia cu plumb si neoplazia (Sato et al 2011, Muller et al 2009, Paul-Murphy 2007, Morgan 1994).

Evaluarea reproductiva a armasarilor

Evaluarea reproductiva a armasarilor constituie o examinare de rutinainainte de monta, care trebuie realizatainainte de inceperea sezonului de reproducere. Face parte, de asemenea, din examinarea de rutina realizatainainte de achizitionarea unui armasar, mai ales daca acesta urmeaza sa fie folosit ca animal de monta.

Limfagita ulcerativa la bovine

Limfangita ulcerativa este o infectie bacteriana rara a vaselor limfatice cutanate. Plagile cutanate se pot contamina cu numeroase bacterii, in special cu Arcanobacterium pyogenes, Cory nebacterium pseudotuberculosis, Staphylococcus aureus si cu streptococi beta-hemolitici. Infectiile suprapuse sunt posibile. Nu exista predilectie in functie de rasa, sex sau varsta. 

FOLICULITA SI FURUNCULOZA la bovine

Foliculita (inflamatia foliculului pilos) si furunculoza (degradarea foliculului pilos) apar rar, indiferent de zona geografic si sunt cauzate de bine-cunoscutul Staphylococcus aureus sau, mai putin cunoscutul, S. hyicus, iar factorii favorizanti includ traumatismele si umezeala. Nu pare sa existe o predilectie in functie de rasa, sex sau varsta.

IMPETIGO - boala bacteriana de piele la vaca

Impetigo (latina: atac; eruptie scabioasa) este un tip de dermatita pustuloasa superficiala care nu implica foliculii pilosi. Este frecvent, cosmopolit si cauzat de Staphylococcus aureus, iar factorii predispozanti ai bolii sunt reprezentati de traumatisme, umezeala constanta si de stresul parturitiei. Rasele de lapte si vacile aflate in lactatie sunt predispuse. 

Anemia imuno-mediata la cabaline

Anemia imuno-mediata apare in urma cresterii nivelului de distrugere a eritrocitelor de catre anticorpi si complement. SINONIME • Anemia autoimuna hemolitica • Anemia hemolitica imuno-mediata (AHIM) EPIDEMIOLOGIE: Anemia acuta apare ca un raspuns autoimun declansat de anticorpi care ataca antigenele membranare eritrocitare. Poate fi declansata de infectia cu Streptococcus fecalis. In aceste cazuri, la caii sanatosi, cand este rece, imunoglobulina M (IgM) aglutineaza la rece celulele rosii. Poate sa apara la caii cu limfosarcom sau melanom.

Ingrijirea neonatala la rumegatoare

Perioada neonatala este un moment de pierderi semnificative ale producatorului prin morbiditate si mortalitate. Viteii proaspat fatati sunt sensibili la diverse conditii odata cu adaptarea la noul mediu. Infometarea si hipotermia sunt printre cauzele principale ale mortalitatii in primele trei zile de viata. Ingrijirea celor foarte tineri implica nu numai cunostinte despre rutina ingrijirii ci si recunoasterea anomaliilor. Identificarea timpurie si tratamentul acestor probleme ofera cea mai buna sansa de succes.

Prevenirea conjunctivitei la bovine

Conjunctivita este des intalnitain lunile de vara. Conjunctivita -  sau keratoconjunctivita infectioasa bovina – este cea mai comuna boala a ochiului la bovine. Conjunctivita cauzeaza atat pierderi economice in randul producatorilor, cat si durere si suferinta animalelor afectate, avand un impact negativ asupra bunastarii acestora. Cauzata de infectia corneei cu bacteria Moraxella bovis (M. Bovis), conjuctivita se traduce prin ulcere corneene dureroase si inflamatia ochiului si pielii ce inconjoara ochiul (conjunctiva).

Cinci urgente comune la reptile

Termenul de „urgenta” este evident ca inseamna un lucru diferit pentru fiecare om. Definitia pentru o urgenta este aceea ca este o problema ce necesita o interventie imediata pentru a preveni moartea, boala ireversibila/progresul leziunilor sau durerea. Insa, definitia unui client pentru termenul de urgenta include adesea: ei „tocmai au observat problema”, „acesta a fost momentul potrivit pentru a se prezenta”, ei „incep sa se simta vinovati cu privire la problema”, ei „au crezut ca se va duce de la sine si nu s-a dus” si, bineinteles, tot ce implica sangele. O alta posibilitate de luat in considerare este aparitia unui lucru normal pentru un individ care nu este constient ca asemenea lucruri sunt normale la o anumita specie. Incercarea de a sumariza toate urgentele care pot fi vazute, este peste posibilitatile unui singur articol insa vom discuta sumar cinci din cele  mai frecvente aspecte pentru reptilele de companie, inclusiv diagnosticul diferential, stabilizarea, prognosticul si tratamentele pe termen lung. 

Inseminarea artificiala la iapa

Este foarte important sa va asigurati ca iepele sunt inseminate doar in perioada estrului. Daca nu puteti recurge la depistarea estrului prin expunerea iepei la un armasar, utilizarea repetata a tehnicii ecografice se poate dovedi utila. Retineti faptul ca simpla prezenta a unui folicul ovarian de dimensiuni specifice celor preovulatorii, nu garanteaza faptul ca iapa este in estru. Trebuie sa fie prezente si alte semne ale estrului.

Abonează-te la acest feed RSS