Autentificare
Dr Stefan Alexandru

Dr Stefan Alexandru

Medic veterinar

Editor colaborator Revista Veterinarul

Website URL:

Tulburarile congenitale de piele la cal

Sindromul alb letal : La cai albinismul trebuie distins de sindromul alb letal, care este în principal o problema la caii Paint (în special, dar nu exclusiv, la împerecherile overo). Gena imperfecta a fost de asemenea descoperita la caii americani miniaturali, caii jumatate sange arab, caii pursange si caii Quarter Horse cu pete (manjii care au prea mult alb pentru a fi înregistrati în Asociatia Cailor American Quarter). Laboratorul de Genetica Veterinara din cadrul Scolii de Medicina Veterinara de la Universitatea din California, Davis (VGL-UCD) ofera teste de diagnostic pentru determinaea starii de purtator. Letalitatea albinismului la cai provine de la asocierea cu aganglionoza intestinala. Manjii afectati mor la scurt timp dupa fatare. Datorita faptului ca unii manji albi nu sunt afectati, eutanasia ar trebui realizata doar dupa ce apar semnele disfunctiei intestinale. Aceasta afectiune este similara cu boala Hirschsprung de la oameni si este legata de o mutatie din gene receptoare endotelina-B. 

Pruritul la cal

Schimbarile de comportament precum frecatul, lovirea sau muscatul indica prezenta pruritului. La examinarea fizica, pierderea parului si/sau excoriatiile sunt cele mai comune sechele clinice ale mancarimii.

Colangita felina

Colangita felina este o boala relativ comuna la pisici si este foarte diferita de boala hepatica de la caini. Tratamentul poate fi putin perplex, in special daca nu suntem siguri de cauza care sta la baza bolii. Acest articol asigura o imagine de ansamblu a clasificarii colangitei feline, luand in considerare semnele clinice si optiunile de diagnostic disponibile, privind o abordare practica pentru tratarea pisicii cu colangita.

Procedura examinarii calului in teren

In primul rand, examinati animalul in stare de stationare si de la distanta. Acest lucru poate fi adesea facut in timp ce luati anamneza de la proprietar. Luati in calcul tipul si conformatia corporala, orice variatie in greutate sau postura anormala si atitudinea animalului. 

In al doilea rand, examinati animalul de aproape, pentru pozitii anormale ale membrelor, copitelor, taieturi, laceratii, inflamatii ale tendoanelor sau articulatiilor, atrofii sau tumefactii musculare, si pentru orice alte modificari evidente. 

 

Torticolis iepuri

Inclinarea capului sau torticolisul, conditie cunoscuta si sub denumirea de „gat stramb” si rotirea episodica sau necontrolata a capului sunt probleme comune pentru iepurii de companie (Oryctolagus cuniculus) (Fig. 1). Exista doua cauze comune pentru inclinarea si rotirea capului la iepuri: otita medie/interna cauzata de o infectie bacteriana. Bacteriile izolate in mod obisnuit de la iepuri cu otita includ Pasteurella multocida, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa si Streptococcus spp. (Fisher si Carpenter 2012). Encefalomielita cauzata de Encephalitozoon cuniculi, un parazit obligat, intracelular, microsporidian intalnit adesea la iepuri de companie. Acest articol de prezentare a problemei se va concentra pe aceste doua aspecte diferentiale importante, desi exista multe alte cauze potentiale a inclinarii capului, inclusiv: sindromul larva migrans cauzat de Baylisascaris procyonis (Furuoka et al 2003, Deeb si DiGiacomo 1994), listerioza, toxoplasmoza, infectarea cu virusul rabic (Karp 1999) sau alte conditii care afecteaza sistemul nervos central cum este trauma, intoxicatia cu plumb si neoplazia (Sato et al 2011, Muller et al 2009, Paul-Murphy 2007, Morgan 1994).

Evaluarea reproductiva a armasarilor

Evaluarea reproductiva a armasarilor constituie o examinare de rutinainainte de monta, care trebuie realizatainainte de inceperea sezonului de reproducere. Face parte, de asemenea, din examinarea de rutina realizatainainte de achizitionarea unui armasar, mai ales daca acesta urmeaza sa fie folosit ca animal de monta.

Limfagita ulcerativa la bovine

Limfangita ulcerativa este o infectie bacteriana rara a vaselor limfatice cutanate. Plagile cutanate se pot contamina cu numeroase bacterii, in special cu Arcanobacterium pyogenes, Cory nebacterium pseudotuberculosis, Staphylococcus aureus si cu streptococi beta-hemolitici. Infectiile suprapuse sunt posibile. Nu exista predilectie in functie de rasa, sex sau varsta. 

FOLICULITA SI FURUNCULOZA la bovine

Foliculita (inflamatia foliculului pilos) si furunculoza (degradarea foliculului pilos) apar rar, indiferent de zona geografic si sunt cauzate de bine-cunoscutul Staphylococcus aureus sau, mai putin cunoscutul, S. hyicus, iar factorii favorizanti includ traumatismele si umezeala. Nu pare sa existe o predilectie in functie de rasa, sex sau varsta.

IMPETIGO - boala bacteriana de piele la vaca

Impetigo (latina: atac; eruptie scabioasa) este un tip de dermatita pustuloasa superficiala care nu implica foliculii pilosi. Este frecvent, cosmopolit si cauzat de Staphylococcus aureus, iar factorii predispozanti ai bolii sunt reprezentati de traumatisme, umezeala constanta si de stresul parturitiei. Rasele de lapte si vacile aflate in lactatie sunt predispuse. 

Abonează-te la acest feed RSS