Autentificare
Dr. Iulian Vieru

Dr. Iulian Vieru

Medic Primar Veterinar

Fondator Revista Veterinarul 

Website URL: http://www.veterinarul.ro

Teme de meditatie - dreptul la opinie

Influente si interese personale si de grup exista in orice economie, fie ca este comunista, capitalista sau feudala. Pana la urma si in jungla, cel mai puternic grup de lei face legea in detrimentul celorlati lei sau a sarmanelor ierbivore. Desigur ca medicina veterinara nu este in afara acestei legi.

Legi anapoda

Personal am o mare nedumerire. De ce facem lucrurile de-a indoaselea? In toate tarile europene exista legi care reglementeaza obligativitatea microciparii carnivorelor. De mult mai mult timp decat in Romania (in unele). Si ai nostri au facut o lege. Acum nu discut despre interesele financiare din spatele acestei legi care se vad de la o posta, indiferent ce argumente para-stiintifice aduc unii sau altii dintre initiatori sau cei 2-3 importatori de microcipuri "agreati".

Noi provocari

A mai trecut un an de munca, satisfactii sau crize. Criza economica, politica, suspendari, alegeri electorale si multe altele mai mult sau mai putin inspirate din realitatea sociala sau economica. Medicina veterinara este la fel de afectata de situatia economica, sociala sau politica a intregii tari ca oricare alta profesie liberala sau prestatori de servicii.

Utilizarea antibioticelor cu responsabilitate

Se pare ca fermieri din Danemarca sunt mai responsabili chiar si de cat unii medicii veterinari sau distribuitori de medicamente veterinare de pe la noi. Statistic s-a dovedit faptul ca in Danemarca utilizarea antibioticelor in agricultura a scazut cu 10%. Se pare ca fermierii danezi au inteles pe deplin rolul si importanta utilizarii responsabile a antibioticelor in creterea porcilor. Se pare de altfel, ca la ei, reducerea antibioticelor a devenit un deziderat politic.

Noutatile si medicina

Zilele trecute am citit un comentariu care m-a pus pe ganduri. Cititorul astepta noutati in ceea ce priveste colica la cai si tratamente noi. Prima data am crezut ca nu este medic veterinar. Eram nelamurit.

Despre cainii comunitari, medici veterinari, ong, etc….

Este o perioada neagra pentru serviciile veterinare. Lovituri din interior, din exterior, de la politicieni avizi de putere, de la patroni de unitati avizi de a incalca legea, de la nemti care nu ne vor produsele ca a lor sunt mai bune si mai profitabile pentru ei, de la media, de la consumatori….am uitat pe cineva? Inca nu vom discuta de medicamente, circulatia lor, prezenta lor in alimente sau ce mai face sau nu mai face CMVRO sau PMVPR sau altii. Este timp, ca doar nu or intrat zilele in sac si nici nu se vor rezolva problemele in cateva zile sau cu un alt sef la ANSVSA. Sunt multe interse dom'le asa ca vom avea ocazia sa discutam, dar dupa ce se mai domolesc spiritele, sa avem mintea limpede.

Ce viitor au studentii de la medicina veterinara?

Exista multe probleme de fond, esentiale pentru viitorul in medicina veterinara si mult mai multe probleme exacerbate datorita unor interese mai mult sau mai putin vizibile. Nu suntem intersati de scandaluri si interesele unora sau altora. Suntem medici veterinari si suntem preocupati de viitorul nostru. La fel ca la noi, sunt probleme peste tot in lume. Problema absolventilor in medicina veterinara, viitorul lor si locul lor in profesie este problema multor tari. Spre exemplu, The New York Times a realizat un amplu reportaj despre investitia necesara pentru a deveni medic veterinar, care depaseste suma initiala de peste 300 000 dolari. La aceasta se adauga dobanda pentru o perioada de 25 de ani de rambursare si posibilitatea pietii veterinare de a absorbi tinerii medici. Toate acestea, in conditiile in care, economic vorbind, veniturile cabinetelor medicale pe ansamblu a scazut dramatic iar in mediul rural tot mai multi medici renunta la ele pentru a se orienta catre aglomerari urbane si medicina animalelor de companie, aspecte care si la ei afecteaza buna functionare a societatilor rurale. Toate acestea se intampla cu un deficit de peste 15 000 de medici veterinari in mediul rural, asa cum se prezinta intr-un raport al Asociatiei Medicilor Veterinari din SUA.

Abonează-te la acest feed RSS