Autentificare
Dr Alexandra Manasia

Dr Alexandra Manasia

Hrana sanatoasa pentru caini si pisici Website URL:

Hranirea cainilor stelizati

Sterilizarea constituie probabil una dintre cele mai frecvente proceduri medicale desfasurate in clinica veterinara. Medicii recomanda din ce in ce mai mult sterilizarea animalelor de companie; anumite conditii patologice pot fi ameliorate sau chiar prevenite prin sterilizare: lactatia nervoasa, tumorile mamare si altele.

Afectiunile hepatice si abordarea nutritionala

Ficatul este un organ-cheie al organismului, fiind implicat in procese multiple care includ detoxifiere, digestie, metabolism, sinteza sau stocare. Organ voluminos, acesta reprezinta 3- 4% din greutatea corporala a animalului, avand o capacitate de regenerare extraordinara. Dupa cum stim deja, cainii si pisicile sunt diferiti; cainii mici nu sunt pisici! Exista diferente intre aceste doua specii, nu numai comportamental, ci si morfoanatomic.

Daca discutam despre caracteristici anatomice, exista diferenta in ceea ce priveste deschiderea canalelor biliar si pancreatic. La nivelul dodenului canin cele doua canale se deschid individual, separat, iar la pisica acestea se unesc avand o deschidere unica. Trecand in revista patologia ficatului , prin ci palele categorii de afectiuni pot aparea la nivelul parenchimului sau al canalului biliar. O a treia categorie importanta o reprezinta sunturile si respectiv encefalita hepatica, aparuta ca urmare a detoxifierii incomplete. Caracteristici diferite vor determina patologii diferite; la pisica se descrie o entitate patologica denumita triadita. Acest sindrom presupune inflamatia tuturor celor trei elemente implicate in producerea/eliminarea sucurilor digestive la nivelul duodenului: canalul biliar, pancreas/canalul pancreatic si duodenul.

Insuficienta renala la pisici

Insuficienta renala este una dintre afectiunile care pot aparea odata cu inaintarea in varsta; alaturi de celelalte mari functii, functia renala asigura eliminarea reziduurilor rezultate in urma proceselor metabolice fiziologice care au loc in organism. Alaturi de functia excretorie, rinichiul are rol endocrin (productia de eritropoietina, angiotensina II si calcitriol), precum si in mentinerea homeostaziei prin reglarea volumului si compozitiei fluidelor organismului. La nivelul rinichilor are loc filtrarea sangelui, cu formarea produsului de excretie urina.

Sustinerea organismului in stare critica

Conform dictionarului, termenul critic se refera la un moment de criza, care este premergator unei schimbari in rau. Stare critica, terapie intensiva, urgenta...sunt termeni asociati unor situatii grave. Orice animal aflat in stare critica reprezinta o urgenta veterinara si va necesita proceduri de terapie intensiva. in aceasta situatie atentia medicului este orientata catre stabilizarea pacientului prin restabilirea si monitorizarea functiilor vitale.

Orice animal aflat in stare critica reprezinta o urgenta veterinara si va necesita proceduri de terapie intensiva. in aceasta situatie atentia medicului este orientata catre stabilizarea pacientului prin restabilirea si monitorizarea functiilor vitale.

In majoritatea cazurilor, animalele in stare critica sau spitalizate (stres) prezinta o diminuare a apetitului sau chiar anorexie. Aportul nutritiv in aceste cazuri joaca un rol foarte important, acesta avand efecte benefice in procesul de vindecare si in recuperare. Exceptand cazurile in care hranirea enterala este contraindicata medical, aceasta ar trebui sa fie prima optiune pentru sustinerea organismului.

Nevoile energetice ale animalului in stare critica sunt considerate a fi subiect de controversa; formula cel mai frecvent utilizata de autori (Pibot P., Biourge V., Elliot D. - 2008) este cea care calculeaza necesarul energetic pentru starea de repaus, astfel: 70 x (greutatea corporala in kg)0.73 kcal/zi. Este importanta aceasta evaluare intrucat suprahranirea poate avea consecinte mecanice sau metabolice nedorite. inainte de orice, animalului i se va oferi hrana ca atare; la pisici este cunoscut faptul ca au preferinte clare in ceea ce priveste dieta precum si ca vor asocia tipul de hrana cu starea neplacuta si o vor evita in viitor. Astfel, nu este indicat sa se insiste foarte mult pentru a nu se instala aversiunea.

Medicul veterinar expertul in etapele-cheie din viata animalului

Animalele sanatoase reprezinta preocuparea comuna atat a medicului veterinar, cat si a proprietarului. Cu alte cuvinte, atunci cand animalul de companie este sanatos, toata lumea este fericita! Toate actiunile medicului veterinar sunt indreptate catre restabilirea si mentinerea starii de sanatate, precum si catre prevenirea diverselor afectiuni.

Afectiunile tractusului urinar inferior la pisici

Fie ca este vorba despre cistite infectioase, idiopatice, calculi vezicali sau doar nisip, semnele clinice imbraca aceeasi forma: polakisurie, strangurie, hematurie, tenesme vezicale sau chiar retentie urinara. Bineinteles ca toate aceste simptome vor determina o afectare profunda a bunastarii animalului, ce se manifesta prin apatie, inapetenta precum si alte semne generale.

La pisici, vezica urinara este captusita cu un strat de glicoz-aminoglicani, care la indivizii diagnosticati cu cistita idiopatica apare subtiat.

Astfel, vezica devine permeabila pentru diversi compusi cu actiune nociva prezenti in mod normal in urina. La nivelul vezicii apare o inflamatie care va determina toata simptomatologia amintita mai sus, insotita bineinteles de durere.

In cazul nisipului sau al calculilor vezicali, actiunea mecanica are un rol determinant; apare inflamatia, ingrosarea peretelui vezical, si chiar obstructia uretrei in cazul masculilor. Suprasaturatia relativa (RSS) este o metoda prin care se pot dezvolta solutii terapeutice pentru pacientii cu urolitiaza; pentru a masura parametrii urinari folosind aceasta metoda este necesara colectarea urinei timp de 2-5 zile. Prin determinarea concentratiei anumitor elemente (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, amoniu, fosfat, citrat, oxalat si acid uric) precum si a pH-ului urinar se determina gradul de "activitate" din mediul urinar, cu alte cuvinte probabilitatea formarii cristalelor. Acesta se raporteaza apoi la gradul de activitate la care urolitul este stabil, obtinandu-se valoarea RSS (unica pentru fiecare tip de cristal).

Mobilitatea un factor esential pentru pisici fericite

Probleme de mobilitate la pisici? Daca aducem in discutie patologia uzuala a pisicilor, cu siguranta afectiunile articulare nu ar fi nominalizate. Probabil pentru ca alte afectiuni (vezi afectiunile urinare), avand o manifestare mult mai evidenta, sunt diagnosticate probabil chiar zi de zi in clinicile veterinare, spre deosebire de problemele articulare, care ar putea fi catalogate ca fiind mai degraba ale cainilor decat ale pisicilor.

Probabil pentru ca alte afectiuni (vezi afectiunile urinare), avand o manifestare mult mai evidenta, sunt diagnosticate probabil chiar zi de zi in clinicile veterinare, spre deosebire de problemele articulare, care ar putea fi catalogate ca fiind mai degraba"ale cainilor" decat"ale pisicilor".

Afectiunile articulare presupun in primul rand reducerea mobi litatii; un animal cu astfel de probleme va evita miscarea, se va plimba mai putin, nu va mai fi dornic de joaca, nu va mai sari energic dupa o bucatica de carne sau in bratele stapanului atunci cand il intampina dupa o zi de lucru.

Constipatia la pisici

Ce este mai normal decat sa auzi o pisica mieunand? Mieunatul este modul in care aceste animale incearca sa comunice cu cei din jur.

Proprietarul are o experienta speciala in comunicarea cu pisica sa, iar aceasta raspunde mieunand, astfel stabilindu-se un dialog intre cei doi, indiferent de scopul comunicarii sau de starea de spirit.

Dar ce se intampla atunci cand mieunatul este mijlocul prin care animalul ne comunica un disconfort?
Domnule doctor, pisica mea sta mult la litiera, nu poate iesi afara si miorlaie"cred ca este ceva in neregula", auzim des de la proprietarii care vin la cabinetul veterinar cu pisici care prezinta un episod de constipatie.
Constipatia este definita ca eliminarea fecalelor rar sau cu dificultate si este considerata cauza predispozanta pentru megacolon, afectiune grava care trebuie atent monitorizata. Materiile fecale sunt foarte deshidratate, dure si astfel greu de eliminat. Indiferent cum se abordeaza, aceasta afectiune creeaza disconfort animalului iar in cazurile grave ii poate pune viata in pericol.

Dermatita atopica

Prin definitie, atopia reprezinta predis- pozitia la dezvoltarea unei reactii alergice la factori care in mod normal sunt non- alergenici, cum sunt polenurile, acarienii si alte substante prezente in mediul inconjurator.

Sensibilizarea se face prin contactul cu substanta si producerea in organism a IgE specifice, care se cupleaza la situsurile receptoare ale celulelor mastocitare cutanate. Expunerea ulterioara la stimul va determina de- granularea mastocitelor (reactie de hipersensibilitate imediata de tip I), cu eliberare de histamina, enzime pro- teolitice, citokine, chemokine si alti mediatori chimici. Prurit, xeroza, piodermita superficiala recurenta, micoze, otite externe re- cidivante, conjuctivite - toate acestea sunt simptome ale atopiei care sunt suparatoare atat pentru animal, cat si pentru proprietar. In general discutam de tratamente indelungate, complexe prin faptul ca trebuie limitat pe cat posibil contactul cu factorii alergeni.

Alergie alimentara - proteine hidrolizate

Alergie alimentara, hipersensibilitate alimentara, intoleranta alimentara...sunt termeni vehiculati frecvent in clinica veterinara.

Cu toate acestea, exista controverse asupra definirii foarte clare a lor. Conform nomenclaturii stabilite de catre Academia Europeana de Alergologie si Imunologie Clinica, hipersensibilitatea alimentara poate sau nu sa aiba mecanism imunologic.Daca vorbim despre mecanismul imunologic, atunci avem in vedere alergiile: hipersensibilitatea IgE mediata (aici se incadreaza si atopia) sau hipersensibilitatea non IgE mediata (limfocite T, eozinofile, IgG, altele).

Pe de alta parte, intoleranta alimentara este o hipersensibilitate fara mecanism imunologic, in acest caz fiind incriminata o tulburare in procesul de digestie enzimatica/absorbtie.Alergiile alimentare (hipersensibilitate mediata imun) au manifestari dintre cele mai variate, putand aminti: tulburari gastrointestinale, respiratorii, cutanate sau manifestari generale. Majoritatea alergenelor sunt de natura proteica, dar in anumite conditii unele glucide pure au determinat reactii similare. Carnuri, oua, produse lactate si pana la urma orice proteina prezenta in hrana, in functie de caracterul sau antigenic si de digestibilitate, pot genera o reactie alergica.Masa moleculara este unul din factorii responsabili atat de antigenitatea cat si de digestibilitatea proteinei; in general in acest tip de reactii sunt incriminate proteine cu greutate moleculara mare iar prin hidroliza se reduce antigenitatea intrinseca a acestora si creste digestibilitatea.

Abonează-te la acest feed RSS