Autentificare
Dr Alexandra Pavaloiu

Dr Alexandra Pavaloiu

Website URL:

Probleme de comportament la cabaline - partea a II-a

In articolul anterior am discutat o scurta introducere in etopatologia ecvinelor si mai ales cum interventia umana, de cele mai multe ori neavenita, duce la modificarea etogramelor normale si la aparitia tulburarilor de comportament. In cele ce urmeaza, vom arunca o privire de ansamblu asupra relatiei complexe om- cal pentru a intelege de unde provin dificultatile de comunicare si aparitia tulburarilor comportamentale (asa cum am mentionat in partea I, ele sunt practic necunoscute in natura, ceea ce automat ne va face sa concluzionam ca interactiunea cu omul are o pondere mare in etiologia acestor tulburari).

Probleme de comportament la cabaline - partea I

Desi neglijata o buna perioada de timp in Romania, problema tulburarilor de comportament ale cailor incepe sa fie adusa in discutie in ultimii cativa ani.

Practic necunoscuta in natura, patologia comportamentului este din ce in ce mai des intalnita in sistemele moderne de intretinere ale cabalinelor, datorita lipsei de experienta dar si organizare a proprietarilor de cai. Asa cum vom vedea mai jos, majoritatea problemelor de comportament deriva din necunoasterea comportamentului normal al cailor, carora trebuie sa li se ofere conditii adecvate speciei lor, pentru a-si putea indeplini necesitatile naturale ale comportamentului. Importanta comportamentelor aberante se leaga atat de aspectul financiar (investitii pierdute), dar si de cel al bunastarii animale.

Parazitismul si colica la cabaline

Caii sunt gazde a zeci de specii de paraziti interni, care nu infecteaza si alte animale. Practic toti caii, in special cei de pe pasuni sunt parazitati in mod continuu, dar in majoritatea cazurilor, parazitul si gazda coexista in mod amical.

Putine parazitoze se manifesta clinic la caii bine intretinuti, in ciuda faptului ca acestia afecteaza multiple organe si tesuturi.

Spre deosebire de bacterii si virusuri, helmintii paraziti nu se pot inmulti in gazda. Un ou de nematod infectant va rezulta intr-un singur parazit adult. Astfel, majoritatea bolilor parazitare sunt consecinta numarului mare de paraziti, cu manifestarea clinica modulata de nutritia deficitara, boli coexistente sau alti stressori concomitenti. Populatiile parazitare mari sunt inevitabil consecinta expunerii la un numar mare de unitati infectante, astfel ca boala parazitara reflecta standardele manageriale ale proprietarilor. Exista si indivizi deosebit de susceptibili la parazitoze, iar acestia nu vor avea un raspuns imun tipic la o provocare infectioasa, probabil din motive genetice.

PARAZITI ASOCIATI CU COLICA LA CABALINE

paraziti la cai

Diagnosticul de laborator al endotoxemiei la cabaline

O definitie simpla a endotoxemiei poate fi derivata chiar si din etimologia cuvantului: termenul se compune din endon (greaca)-in, toxicon (greaca)- toxina si aimia (greaca)-sange. Cu alte cuvinte- toxine in sange. Este importanta separarea termenului de septicemie (septicos, sepein- a putrezi) - asociata de obicei cu prezenta bacteriilor in sange, nu doar a toxinelor.

Principii terapeutice in intoxicatii la ecvine

Unul dintre subiectele mai putin dezbatute in medicina ecvinelor este cel legat de de intoxicatiile care pot aparea la acestea, intoxicatii care in mod frecvent sunt trecute cu vederea la incercarea stabilirii unui diagnostic, tocmai datorita incidentei lor rare. Totusi, intoxicatiile la ecvine nu trebuie privite ca o „rara avis“ in practica, deoarece efectele lor sunt frecvent devastatoare si de durata. Prezentul articol doreste a trasa un cadru in ceea ce priveste protocolul de terapie al intoxicatiilor la cabaline, cu mentiunea ca subiectul este extraordinar de vast, ca atare va fi prezentata o conduita generala in tratamentul toxicozelor.

Narcolepsia la cai

Narcolepsia este o tulburare a somnului cunoscuta la mai multe specii, inclusiv la oameni, caini, cai si bovine. Somnul este o perioada de imobilitate in care indivizii par a nu raspunde la stimulii mediului inconjurator.

Somnul se imparte in mai multe stari: somnul slowwave (SW), somnul paradoxal (PS) si somnul de tip rapid eye movement (REM). Somnul SW este caracterizat de cresterea tonusului parasimpatic, scazand rata cardiaca si respiratorie, acest fapt fiind si mai evident in somnul de tip PS. in acest tip de somn, insa, apar perioade de bradicardie urmate de tahicardie extrema, in timp ce respiratia se accelereaza sau chiar se opreste. Aceste perioade sunt urmate de somnul de tip REM, in care apar miscari oculare rapide.

Cushing-ul la ecvine - PPID

Cushing este un termen utilizat frecvent in caracterizarea unor variate afectiuni reprezentate prin exprimarea clinica atribuita unui exces de glucocorticoizi, de la administrarea de catre medici ale acestora, la tumori ale glandei pituitare (adenoame pituitare, foarte rar carcinoame).

Repere anatomice si cronobiologia cortisolului in cazul cailor, afectiunea datorata unui adenom pituitar (cauza aproape exclusiva a bolii la ecvine, aproape niciodata, ca la alte specii, hiperadrenocorticism primar) nu se denumeste propriu zis boala Cushing, ci PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction)- disfunctia partii intermediare ale glandei pituitare.

Termenii de lob posterior si anterior sunt incorecti din punct de vedere anatomic, deoarece neurohipofiza (echivalenta lobului posterior la primate), este incrustata in si se gaseste dorsal de adenohipofiza (echivalenta lobului anterior al primatelor), compusa din: pars distalis, pars intermedia si pars tuberalis.

Abonează-te la acest feed RSS