Autentificare
Prof Dr Alexandru Diaconescu

Prof Dr Alexandru Diaconescu

Conf. Dr. Alexandru Diaconescu - Profesor Universitar FMV Bucuresti

Website URL:

Hamartom la o leoaica - studiu de caz

Formatiune pseudotumorala constituita din aceleasi componente tisulare, ca si organul la nivelul caruia se dezvolta, dar se deosebeste prin structura, aranjamentul si gradul de diferentiere anormal al tesuturilor. Se distinge hamartom histioid, in care predomina un tesut similar cu organul unde se formeaza si hamartom organoid, care contine elemente ale diferitelor tesuturi.

Exemple de hamartom: hemangiomul cavernos hepatic sau cutanat, nevii pigmentari etc. Din hamartom se poate dezvolta tumoarea maligna - hamartoblastomul (rabdomioblastomul, nefroblastomul, hepatoblastomul). Formatiunea a fost observata in urma cu doi ani, dar in ultimele luni a crescut foarte rapid in dimensiuni, generand un disconfort vizibil pentru animal, care se deplasa mai greu, se ranea frecvent in zona abdominala. De asemenea, exista riscul abcedarii formatiunii respective si suprainfectarea plagii create, cu bacterii patogene.

In luna ianuarie 2013 s-a luat in discutie posibilitatea interventiei chirurgicale, analizandu-se in mod obiectiv atat motivele favorabile intereventiei, cat si factorii de risc care nu ar fi recomandat o astfel de interventie.

Motivele favorabile interventiei au fost:

Sindromul de raspuns inflamator sistemic

Sindromul de Raspuns Inflamator Sistemic (S.I.R.S.) reprezinta totalitatea reactiilor de aparare a organismului fata de o agresiune septica. Denumirea de S.I.R.S. inlocuieste mai vechiul termen de soc Septic, tocmai pentru a sublinia faptul ca modificarile severe aparute in organism in urma infectiei, se datoreaza de fapt nu atat actiunii microorganismelor ca atare, cat raspunsului diferitelor sisteme la actiunea agentului infectios.

Complicatii ale interventiilor chirurgicale pe aparatul genital femel la carnivore

Exista tendinta, din partea multor proprietari de animale de companie, de a banaliza interventia chirurgicala de sterilizare, considerand-o ca pe ceva extrem de simplu, care nu implica niciun fel de riscuri si care, in consecinta, nici nu ar trebui sa coste prea mult. Din pacate, de aceasta atitudine a proprietarilor suntem vinovati in primul rand noi, medicii veterinari, deoarece nu stim sa ne valorizam actul medical.

Nu doresc sa intru in detalii de management, ii las aceasta placere colegului si prietenului meu, doctorul Cristi Matura, dar imi voi permite in cele ce urmeaza sa atrag atentia asupra consecintelor pe care le poate avea asupra reusitei interventiei, asupra sanatatii animalului si, in ultima instanta, asupra renumelui nostru profesional, neres - pectarea (sau mai rau, necunoasterea) unor timpi operatori de baza, a asepsiei si antisepsiei, precum si utilizarea de materiale de sutura cel putin dubioase.

Fac precizarea ca articolul de fata isi propune sa ia in discutie doar complicatiile legate de actul chirurgical propriu- zis, nu si pe acelea ce pot surveni din cauza anesteziei. Ca in orice alta interventie chirurgicala abdominala, complicatiile ce pot aparea pot fi: intraoperatorii, precoce si tardive. In categoria complicatiilor intraoperatorii pot fi incadrate hemoragiile, precum si punctionarea sau sectionarea accidentala a unor viscere.

Abonează-te la acest feed RSS