Autentificare
Dr Andrei Caloiu

Dr Andrei Caloiu

Clinica veterinara Sarmivet

Website URL: http://www.sarmivet.ro

Dirofilaria immitis

Istoric

 

Primul caz de Dirofilaria immitis a fost descoperit in Italia in 1626 de Francesco Birago. Abia in 1847, s-a raportat prezenta Dirofilariei immitis si pe teritoriul Statelor Unite. Desi este cunoscuta ca o parazitoza cardiaca, localizarea dirofilariilor si leziunile initale se produc in arterele pulmonare.

 

Osteoartrita la caini

Osteoartrita sau boala articulara degenerativa afecteaza articulatiile producand durere - apare frecvent la animalele mici si in general la animalele in varsta. Artrita este o inflamatie a articulatiei care poate fi degenerativa sau de tip inflamatoriu.

Osteoartrita este de departe cel mai comun tip de artrita intalnita in praxis, este o boala degenerativa si nu inflamatorie tocmai de aceea este denumita si boala degenerativa articulara (DJD) si consta in deteriorarea progresiva a cartilajului articular si producerea de osteofite in articulatiile mobile.

Agenezia radiala la pisica

Hipoplazia radiala sau agenezia radiusului este o boala congenitala autosomala dominanta a pisicilor. Simptomatologia prezenta la puii de pisica nascuti cu agenezie radiala este reprezentata de deformarile in lungime si linearitate a radiusului si a ulnei. (Fig nr. 1).

Desi etiologia ageneziei radiale este necunoscuta, deficientele de minerale din viata intrauterina (magneziu, zinc, cupru), traumele in dezvoltarea scheletului, medicamentele cu efect toxic (cum ar fi insulina, talidomida, imipramina, etc), procesele inflamatorii sau vaccinarea sunt cauze probabile. Cauzele genetice sunt insa cele mai posibile.

La caine, in special la rasa Chihuahua, cauza acestei afectiuni se pare ca o reprezinta o gena autosomala recesiva. Majoritatea pisoilor prezinta la fatare deformatii vizibile ale membrelor caracterizate prin scurtarea si curbarea unuia sau a ambelor membre anterioare (Fig 2 si 3). Pisoii prezinta o gama de miscare redusa a articulatiei carpale si a cotului. Deformitatile de la nivelul articulatiei carpale sunt cel mai des raportate.

Displazia de sold - protezarea totala de sold

Displazia de sold este o boala congenitala cu evolutie bilaterala caracterizata prin instabilitatea articulatiei soldului fapt ce poate duce la subluxatie coxofemurala, sinovita, degenerare articulara, durere si schiopatura.Displazia de sold poate fi diagnosticata radiologic ca o subluxatie a capului femural la cainii tineri, iar la cainii batrani ca o osteoartrita a articulatiei coxofemurale.

Abonează-te la acest feed RSS