Autentificare
Dr. Bartoiu Alin

Dr. Bartoiu Alin

Website URL:

Determinarea momentului optim pentru monta la catea

Identificarea momentului optim pentru monta/I.A. la catea reprezinta unul dintre cele mai importante elemente pentru instalarea gestatiei. Perioada in care catelele accepta monta naturala se poate intinde pana la sapte zile. Cu toate acestea momentul ovulatiei este diferit in functie de individ, perioada in care aceasta, poate incepe fiind cuprinsa intre ziua a 7-a si ziua a 22-a de la debutul proestrului.

Monitorizarea puerperiumului la vaca

Puerperiumul, la vaca, reprezinta perioada cuprinsa intre parturitie si revenirea uterului la dimensiunile dinaintea gestatiei. Gestatia si parturitia determina in organismul femelei numeroase transformari si in acelasi timp o supun unor eforturi deosebite.

Aceste modificari sunt inaparente clinic in prima jumatate a gestatiei, apoi devin din ce in ce mai evidente si ajung la valoarea maxima in momentul partu - ritiei. in timpul perioadei puerperale, capacitatea de aparare si de adaptare a organismului este redusa, ceea ce va determina aparitia complicatiilor puerperale, mai ales a bolilor aparatului genital si afectiunilor metabolice, care vor determina reducerea fecunditatii dupa fatare.

La nivelul aparatului genital sunt intalnite leziuni produse in timpul parturitiei (mai mult sau mai putin grave), iar la nivel uterin se afla lichide, tesuturi distruse (provenite de la nivelul endometrului sau invelitorilor fetale) si sange. Acest amestec lichid aflat intr-o cavitate inchisa si cu temperatura optima, constanta vor constitui un mediu deosebit de favorabil pentru dezvoltarea florei bacteriene, flora care isi poate exacerba patogenitatea. Secretia lactata contribuie si ea la suprasolicitarea organismului modificand homeostazia organismului.

Din punct de vedere endocrin, la majoritatea speciilor, lactatia este defavorabila involutiei uterine. La toate aceste modificari se pot adauga distociile (aparute in timpul parturitiei), care pot agrava modificarile genitale si perturba activitatea sistemului nervos precum si alte maladii care se pot acutiza in timpul acestor perioade.Datorita acestor considerente perioada puerperala este considerata o perioada critica in viata reproductiva a femelelor, aflanduse la hotarul dintre fiziologic si patologic.

OBEZITATEA la animalele de companie

Decizia de a scrie acest articol provine din faptul ca, observ, pe strada si la cabinetele veterinare, numarul crescand de cazuri de obezitate la animalele de companie. Probabil ritmul de viata tot mai alert ne opreste in a oferi animalelor noastre atentia pe care o merita, in sensul unei hraniri echilibrate si a exercitiilor fizice necesare pentru a creste, a se mentine si a imbatrani firesc.

Probabil ritmul de viata tot mai alert ne opreste in a oferi animalelor noastre atentia pe care o merita, in sensul unei hraniri echilibrate si a exercitiilor fizice necesare pentru a creste, a se mentine si a imbatrani firesc.

Cei mai multi proprietari se plang ca nu mai au timp...pentru familie, pentru ei si, in cele din urma, pentru animalele lor de companie.

Multi incearca sa compenseze absenta fizica sau a atentiei acordate, oferindu-le recompense mai multe, din intelegerea eronata a notiunii de"ingrijire" (primeste"ceva bun") si din informarea gresita in ceea ce priveste un mod sanatos de hranire (vezi, de exemplu, cazuistica de la cabinete dupa sarbatori). Unii colegi trateaza exclusiv"boala" pentru care proprietarul unui animal supraponderal sau obez s-a prezentat la consultatie.

Abonează-te la acest feed RSS