Autentificare
Dr Zvorasteanu Raluca

Dr Zvorasteanu Raluca

  1. Medic veterinar practician - administrator cabinet QincyVet Bucuresti. Membru fondator Asociatia Romana de Stomatologie Veterinara
Website URL: http://www.director.veterinarul.ro/Cabinete-Medicale-Veterinare/qincyvet-cabinet-veterinar-bucuresti.html

Hipocalcificarea/Displazia smaltului la animalele de companie

Aceasta afectiune este aparent un defect de formare pe suprafata smaltului, care devine localizat si pigmentat, poate fi si generalizat, fig.6. Rezultatul este smalt moale si poros. Poate fi cauzat de factori sistemici sau ereditari. In functie de caz, afectiunea poate viza unul sau sau mai multi dinti. Este esential sa ne amintim ca displazia de smalt apare doar daca defectul este in cursul stadiului de formare a smaltului, in timpul amelogenezei.

Igiena orala la animalele de companie - notiuni introductive l

Cu toate ca este bine cunoscuta importanta igienei dentare exista cazuri in care acesta este plasata pe locul secund de multi dintre proprietari, care nu reusesc sa aiba grija de dintii animalelor in mod corespunzator.

Igiena orala, reprezinta procesul de ingrijire preventiva dentara. Cel mai important palier din igiena dentara veterinara, consta in procesul de ingrijire efectuat de catre proprietar. Ingrijirea ambulatorie poate fi completata cu tratamente profesionale stomatologice, preventive, furnizate de medicii veterinari periodic. In acest context, perierea dintilor este importanta, desi singura nu va putea elimina patologia dentara cel mai des exprimata prin tartru, la animalele de companie. Prin eliminarea tartrului se pot reduce complicatiile patologice orale exprimate prin riscul de aparitie al durerilor sau cariei dentare, a paradontozei sau chiar pierderii dintilor.

Importanta igienei orale la animalele de companie se reflecta asupra calitatii vietii din punct de vedere al:

  • Homeostaziei aparatului masticator
  • Evaluarii statusului oro-dentar
  • Depistarii afectiunilor complicate

Conferinta Nationale de Stomatologie Veterinara- un eveniment de succes

Prima editie a Conferintei Nationale de Stomatologie Veterinara - primul eveniment de amploare organizat de Asociatia Romana de Stomatologie Veterinara -, desfasurata in luna iunie 2017, in Bucuresti, a adunat aproximativ 100 de medici veterinari si studenti din toata tara, dornici sa afle, direct de la specialisti, totul despre sanatatea dentara a animalelor de companie!

Dentitia temporara persistenta si problemele stomatologice

Dentitia temporara persistenta, este o problema, deoarece acestea poate provoca o serie de probleme ortodontice, parodontale si afectiuni gingivale pentru canide. 

Toti cainii se nasc cu un set complet de dintii temporari. Acestia sunt cunoscuti ca dintii de lapte. Cand catelul incepe sa se maturizeze, dintii de lapte sunt inlocuiti in mod normal cu dintii permanenti. Acest lucru se intampla deoarece ”se muta“ dintele permanent pe pozitie, celule speciale numite osteoclaste, osteoblaste si odontoclaste resorb radacina dintelui de lapte. Cand radacina este resorbita in mod adecvat, coroana se pierde.

Abonează-te la acest feed RSS