Autentificare
Dr Stefan Bogdan

Dr Stefan Bogdan

Medic Veterinar CSV Cotnari Jud. Iasi

Website URL:

Flebotomia la iepuri 

Iepurii sunt usor de speriat si pot incepe sa zgarie sau pot sari de pe masa de examinare in timpul consultatiei clinice sau in timp ce se ia o proba de sange. Adesea se smucesc ca raspuns la punctia venoasa in vena marginala a urechii, atunci cand piele nu a fost anesteziata in prealabil. De aceea, iepurii ar trebui contentionati intr-un prosop, sac sau halat. 

Dihorul - un pacient exotic

Nu in fiecare zi ne intra in cabinet un client care are ca animal de companie un dihor. Insa, atunci cand aceasta se intampla,este impetuos necesar ca medic veterinar sa cunosti cateva date despre acest minunat animalut pentru a-l putea trata in cunostinta de cauza.

Multi medici veterinari care au avut de-a face cu astfel de pacienti i-au tratat la fel ca pe un caine sau o pisica, de aici venind si suspiciunea proprietarilor de dihori atunci cand ajung la prima vizita la tine la cabinet. Voi incepe o serie de articole referitoare la aceasta specie pentru a usura munca clinicianului roman.

Dihorul face parte din ordinul carnivorelor, familia mustelidae, speciile: Mustela putorius furo sau Mustela furo. Dihorul este un animal domestic care provine din dihorul european (domesticit initial pentru controlul daunatorilor si pentru vanatoare). A fost folosit pentru vanatul rozatoarelor si al iepurilor si a fost crescut pentru blana. Dihorul este un animal de companie blajin, jucaus, ne-agresiv si neteritorial si care necesita o doza justa de atentie.

Dihorii sunt foarte activi si sunt animale curioase carora le place compania oamenilor si a altor animale. isi mentin spiritul jucaus toata viata. Dihorii nu sunt in mod exclusiv nici diurni, nici nocturni: sunt de obicei mai activi dimineata devreme si seara, dar orarul lor natural poate fi schimbat astfel incat sa coincida cu al stapanilor.

Ca si protocoale de vaccinare, exista pe piata din Romania vaccinuri produse de Intervet sau Bioveta, vaccinarea antirabica fiind recomandabila a fi facuta peste 16 saptamani, cu repetarea vaccinarii in fiecare an. Calea de administrare este cea subcutanata.

Prima vizita sau examinarea anuala

Abonează-te la acest feed RSS