Autentificare
Dr Dragos Petrache

Dr Dragos Petrache

Website URL: http://www.doctordecai.ro

Particularitati de reproductie la Iepele Frizian

Stabilirea momentului optim pentru insamantarea este foarte important pentru a obtine o rata a fertilitati cat mai mare. Chiar daca teoretic detinem toate cunostintele si aparatura necesara, nu de putine ori determinarea clipei ideale cand ar trebui sa indroducem materialul seminal in uter este dificila. 

Cand vorbim despre Iepe din rasa Friesian alegerea momentului este si mai grea, mai laborioasa. Regulile generale referitoare la insamantarea artificial cu sperma proaspata sau cu sperma congelata, raman aceleasi si anume: Insamantarea la mai putin de 5- 6 ore dupa ovulatie cu sperma congelata si insamantarea cu 12-24 de ore inainte de ovulatie cu sperma proaspata.

Stomatologie ecvina

Calul este un ierbivor cu o dentitie puternica. Alcatuita din: incisivi, canini, premolari si molari (masele). Caii au: 12 incisivi; 4 canini (in general la armasari dar exista si iepe cu colti); 24 masele (molari si premolari).

Incisivi sunt cei din fata care se observa la prima vedere.

Ei se impart in trei grupuri dupa locul pe care il ocupa pe maxilarul superior sau pe mandibula: 2 incisivi din mijloc se numesc clesti, incisivi, unul din dreapta si cel din stanga clestilor se numesc mijlocasi iar ceilalti doi unul pe o parte si pe celalalt a mijlocasilor se numesc laturasi.

Higroma genunchiului (carpului) la cai

Higroma genunchiului este o afectiune mai rar intalnita decat higroma cotului insa necesita mai multa atentie in ceea ce priveste tratamentul, diagnosticul si diagnosticul diferential. Higroma este o umflatura pe partea dorsala a articulatiei carpului si in multe cazuri, sub piele, se formeaza o bursa in urma unor traume repetate in aceasta regiune.

Cauzele aparitiei higromei sunt traumatice si sunt afectati caii (in special cei din rasele grele) care se ridica sau se aseaza pe suprafete dure, fara asternut abundent sau caii cu temperament vioi tinuti la iesle si nescosi suficient la miscare.

Simptome

Higroma se observa printr-o umflatura de diferite forme la nivelul carpului. Palparea zonei si flexarea genunchiului de obicei nu sunt dureroase iar calul nu schioapata.

Diagnostic

Proceduri de examinare a membrelor

Dupa anamneza si o scurta observare a starii generale a calului, incepem examinarea pro priu-zisa a picioarelor calului.

Cu mare atentie inspectam vizual picio ar ele calului (nu ne indreptam atentia spre un singur membru ce are o afectiune evidenta sau membrul sugerat de proprietar din anamneza, ci inspectam toate cele patru picioare ale calului) uitandu-ne in special dupa umflaturi (edeme, de lichid, exostoze, etc.) si/sau atrofii musculare, intotdeauna prin comparatie cu membrul congener

  1. Examinarea Membrelor Anterioare
  2. Inspectia vizuala
  3. Palparea piciorului
  4. Manipularea acestuia prin pozitii si exercitii speciale

Diagnosticul schiopaturilor la cai

Pasul caluluice simplu. Ce simpla pare dar totusi cat de complexa este aceasta miscare naturala a piciorului la cal. Acest articol prezinta modificarile fiziologice si eforturile la care sunt supuse partile anatomice ale unui membru fie el anterior sau posterior( a un se confunda cu aliura de mers la pas). Se vor explica miscarile copitei si actiunile tendoanelor care au loc la nivelul piciorului, in partea inferioara mai exact la bulet, chisita si copita.

Acest articol prezinta modificarile fiziologice si eforturile la care sunt supuse partile anatomice ale unui membru fie el anterior sau posterior( a un se confunda cu aliura de mers la pas). Se vor explica miscarile copitei si actiunile tendoanelor care au loc la nivelul piciorului, in partea inferioara mai exact la bulet, chisita si copita.

Partea I -FAZELE PASULUI - calcatura

Abonează-te la acest feed RSS