Autentificare
Dr Florin Eugen Grosu

Dr Florin Eugen Grosu

Website URL:

Diagnostic imagistic si tratament chirurgical in boala degenerativa discala

Discopatia degenerativa este o problema comuna la caini dar putin frecventa la pisici. Sunt doua tipuri de baza (degenerare condroida si fibroida), cauzand doua patologii discale distincte.

Degenerarea condroida consta in deshidratarea continutului gelatinos al nucleului pulpos, acesta devenind o structura calcificata. Inelul fibros dorsal de obicei este slabit iar continutul nucleului pulpos extrudeaza prin acesta in canalul vertebral (degenerare Hansen tip 1 sau extruzie discala tip 1). In continuare, severitatea leziunilor pe maduva depind de: forta de impact, durata compresiei si cantitatea de material discal extrudat.

Displazia de cot la caine

 Displazia de  cot este un termen general care include o suma de probleme de conformatie si dezvoltare ale articulatiei humero-radio-ulnare la caine. Exista trei probleme dominante: non-uniunea procesului anconat, fragmentare a procesului coronoid al ulnei si osteocondroza disecanta ce afecteaza de obicei condilul medial distal; aceste trei patologii duc la instabilitate articulara mai mult sau mai putin pronuntata si la modificari degenerative si inflamatorii - artroza si artrita. La anumiti indivizi se constata instabilitate si incongruenta articulara datorata unei cresteri asincrone a radiusului si ulnei, incongruenta care duce la un contact neuniform al suprafetelor articulare care, secundar, poate duce la non-uniunea procesului anconat sau separarea procesului coronoid medial.

Rezonanta magnetica. Instabilitatea atlantoaxiana, malformatia Chiari si encefalita necrozanta

Instabilitatea atlantoaxiana, malformatia Chiari si encefalita necrozanta la un caine din rasa Yorkshire diagnosticate prin rezonanta magnetica.

Encefalita necrozanta este o patologie inflamatorie nonsupurativa cu un caracter sporadic care afecteaza in special cainii adulti tineri si nu are predispozitie de sex. Prima descriere a fost facuta in 1993. Semnele clinice depind de localizarea leziunilor insa predomina semnele vestibulare centrale in combinatie cu semne difuze ale afectarii emisferelor cerebrale ca: deficit vizual, crize epileptiforme etc. Prognosticul este grav, supravietuirea dupa stabilirea diagnosticului variaza intre 3 si 18 luni. Sindromul de malformatie caudala occipitala este asemanator cu malformatia Chiari de tip 1 de la oameni si consta in malformatia osului occipital ce permite hernierea cerebelului prin „foramen magnum”. Secundar apar disfunctii in circulatia LCS si dezvoltarea siringomieliei. Apare in special la rasa Cavalier King Charles Spaniel insa rasele mici precum Yorkshire sunt citate. Semnele clinice: parestezia, ataxia si slabiciunea sunt mai des intalnite si apar mai tarziu in varsta cu toate ca malformatia este prezenta de la nastere

Ruptura ligamentului cruciat cranial la caine. Simptome si diagnostic

Ruptura de ligament cruciat cranial este pe departe patologia cea mai frecventă intalnita la cîine dintre afecţiunile genunchiului.

Anatomia articulatiei

Articulatia genunchiului este o articulatie incongruenta formata din trei oase, femur, tibie si fibula, patru sesamoizi (doi femurali si doi tibiali), doua meniscuri (medial si lateral) si ligamente pentru stabilizarea articulatiei. Prevenirea alunecarii inainte si inapoi a femurului si tibiei se face gratie a doua ligamente cu insertie atat pe femur cat si pe tibie cu orientari diferite ce determinata o intesectare a traseelor lor. Acestea se numesc ligamente cruciate, cranial si caudal in functie de locul de insertie pe femur.

1

Ligamentul cruciat cranial previne alunecarea tibiei spre anterior fata de femur. Cand acesta este rupt, articulatia genunchiului devine instabila iar tibia aluneca spre inainte pe sub femur. Ruptura ligamentului cruciat cranial se produce mai ales cand are loc o rasucire a membrului pelvin, timp in care se exercita o presiune crescuta pe acesta. De obicei se produce prin alunecari pe suprafete alunecoase, intoarceri bruste in timpul alergarii, accidente de masina, sarituri de pe suprafete inalte. Obezitatea este o cauza favorizanta prin excesul de greutate distribuit pe fiecare membru, ducand la un stres cronic articular prin presiune ligamentara.

Acesta in timp duce la o degenerare articulara si slabirea ligamentului cruciat anterior si ulterior intinderea, ruperea incompleta sau completa a acestuia. Leziunile de tip degenerativ sunt de obicei bilaterale si de cele mai multe ori nu au in istoric schiopaturi bruste secundare unor traumatisme. Sunt cateva rase ce par a fi predispuse la aceasta afectiune cum ar fi: Terranova, Labrador Retriever, Rottweiler, St. Bernard, e.t.c. La rasele de talie mica luxatia de patela poate fi o cauza determinanta in ruptura ligamentului cruciat cranial.

2

 

Simptome.

Este de notat schiopatura brusca dupa un traumatism, sprijin usor pe pamant al mebrului afectat (fara a-si mentine greutatea corporala), tumefierea articulatiei genunchiului (artrita traumatica). Semnele acute pot sa se amendeze timp de o saptamana sau doua dar nu in totalitate in functie de gravitatea leziunii (intindere, ruptura partiala sau completa). La marea majoritate a cainilor semnele clinice reapar dupa cateva saptamani sau luni cand se transforma intr-o afectiune cronica. In formele cronice apare amiotrofia piciorului afectat si tumefierea regiunii interne (mediale) a genunchiului.{fua_part id=3}

Diagnostic.

De notat sunt anamneza, semnele clinice si observarea miscarilor anormale ale articulatiei genunchiului implicat (examen ortopedic prin testul sertarului sau testul de presiune al tibiei). La cainii cu dureri mari, nervosi sau fricosi din cauza tensiunii musculare atat testul sertarului cat si testul de presiune al tibiei pot fi negative caz in care, se recomanda sedarea pacientului daca exista o minima suspiciune de injurie a ligamentului cruciat cranial.

Examenul radiografic este recomandat atat pentru un diagnostic de certitudine cat si pentru a caracteriza leziunile secundare instabilitatii articulare. Tehnica cuprinde obligatoriu expunerile nativ lateromedial (LM) si craniocaudal (CR/CD) si de stres LM. La cazurile acute, se observa artrita, usoara tumefiere mediala si uneori, la cainii relaxati sau sedati o incongruenta articulara de diferite grade. La radiografia de stres se pune in evidenta semnul sertarului.

3

Tumefiere a spatiului articular si radiodensitate articulara ce impinge grasimea infrapatelara – artrita.

4

Expunere LT de stres. Incongruenta articulara prin alunecarea tibiei spre inainte si artrita

5

Expunere LT nativ. De notat incongruenta articulara, semnul sertarului pozitiv, entezofite, si osteofite articulare, atrita. Afectiune cronica si prezenta de modificari degenerative (artrita/artroza).

6

Test de stres. Alunecarea severa a tibiei spre inainte.

7

Diferenta de congruenta articulara a genunchilor. Spatiul redus articular genunchi drept medial, degenerare articulara, usoara tumefiere pe fata mediala a genunchiului drept.

Aspecte radiologice in displazia de cot la caine

Displazia de cot reprezinta un complex patologic ce cuprinde 4 tipuri de afectiuni primare: neuniunea procesului ancorat (UAP), fragmentarea procesului coronoid medial (FCMP), osteocondrita disecanta (OD) si incongruenta articulara a cotului (dezvoltarea inegala a radiusului si ulnei si forma eliptica a suprafetei articulare ulnare proximale).

Sunt patologii ce afecteaza cainii de talie medie si mare, mai ales pe cei cu crestere rapida.

Semnele clinice majore sunt reprezentate de durere la examenul clinic al regiunii cotului si schiopatura. Acestea pot aparea incepand de la varste mici (4 - 6 luni) si pot afecta unul sau ambele membre anterioare. Una sau mai multe afectiuni primare pot sa afecteze acelasi membru anterior.

Odata cu inaintarea in varsta se produce boala degenerativa articulara (osteoartroza), progresiva si ireversibila.

Fragmentarea procesului coronoid medial al ulnei (FCMP) Normal, in expunerea mediolaterala in extensie, procesul coronoid medial al ulnei apare ca o forma triunghiulara bine conturata ce se suprapune pe capul radial proximal si suprafata articulara. in expunerea craniocaudala, apare distinct, de forma triunghiulara ce se extinde din aspectul proximomedial al ulnei (Fig 1).

imagistica11 1

Rezonanta magnetica in afectiunile cerebrale congenitale la caine: hidrocefalia, asimetria ventriculara si schizencefalia

Hidrocefalia

Hidroencefalia poate fi consecinta obstructiei sistemului ventricular, iritatiei ventriculului (de la inflamatie la hemoragie), creşterea marimii ventriculare datorita pierderii de tesut parenchimal cerebral (hidrocefalia ex vacuo) şi poate aparea fara o cauza evidenta (congenital) sau rar poate fi consecinta supraproductiei de LCR datorita tumorilor plexului coroid. Obstructia ventriculara poate aparea datorita obstructiei intra- sau extraventriculare. in majoritatea secventelor T1, LCR normal va aparea hipointens in comparatie cu elementele neurale şi corticale.

In secventele T2 LCR va aparea hiperintens iar in secventele FLAIR (folosit pentru suprimarea semnalului LCR normal) LCR va aparea negru. Marimea ventriculara este totuşi greu de estimat. Ca regula generala aceştia pot aparea mai mari in secventele T2. in plus marimea ventriculara nu este strans corelata cu anomaliile clinice şi nici totdeauna corelata cu presiunea intraventriculara care este importanta pentru evaluarea clinica in unele cazuri, mai ales in cele acute; presiunea intraventriculara poate fi crescuta patologic in timp ce marimea ventriculului este neafectata.

Ocazional conturul ventricular poate oferi un indiciu al presiunii intraventriculare crescute. Creşterea marimii ventriculare sugereaza dilatatia ventriculara sau obstructii la nivelul aperturii laterale a gaurii magnum, sau pierdere parenchimala difuza. Extinderea focala ventriculara sugereaza obstructia focala sau pierdere celulara parenchimatoasa. Nu este neobişnuit a se observa o astfel de extindere bilaterala asimetrica. Animalele cu astfel de asimetrie ar trebui examinate obligatoriu pentru obstructie focala sau şocului ventricular datorat efectului de masa.

Hemoragia din sistemul ventricular poate aparea din cauza unor traumatisme craniene, hipertensiunii şi afectiuni hemoragice. Produsele hemoragice sunt iritante rezultatul fiind inflamatia. Daca sistemul ventricular este obstruat LCR va fi prins in urma locului obstructiei. Acest fenomen este denumit, in literatura de specialitate, hidrocefalie necomunicanta. Daca unele cantitati de lichid trec, totuşi, de locul obstructiei nu poate fi asociata sau concludenta pentru starea patofiziologica. LCR care este retinut va avea adesea continut mare in proteine.

Aceasta creştere a proteinemiei poate altera aparitia semnalului LCR şi mai mult in secventele T1 şi FLAIR. in aceste situatii semnalul LCR va aparea relativ hiperintens comparativ cu semnalul relativ hipointens al LCR normal. Zonele anatomic mai mici ale sistemului ventricular sunt semne clare ale obstructiei. Obstructia poate fi rezultatul unei tumori, granulomului, hemoragie sau inflamatiei. in cazuri rare anomalii ale functiilor cililor ependimali pot rezulta datorita dilatatiei ventriculare, cel mai probabil datorita fluxului scazut sau absent al LCR; sindromul imobilitatii ciliare şi sindromul Kartagener sunt unele exemple.

Imagistica prin rezonanta magnetica in patologia cerebrala la caine- procese inflamatorii

Procesele inflamatorii sau infectioase care afecteaza sistemul nervos central pot fi de asemenea usor de diagnosticat cat si greu si frustrant de diagnosticat pentru medicul radiolog. Unele exemple tipice ar fi: un pacient cu dureri mari prezinta suspiciunea de discospondilita sau un pacient cu dureri mari unde exista suspiciunea clinica de meningoencefalita sau meningomielita.

Imaginea RM este putin probabil sa fie normala, doar daca meningele si nu creierul sau parenchimul spinal sunt afectate, desi in unele cazuri s-a evidentiat o crestere dramatica a intensitatii semnalului in imaginile preluate in secventele T1, dupa administrarea unui mediu de contrast paramagnetic, doar daca meningele este puternic afectat. Tehnicile de suprimare, care permit computerului RM sa obtina un alt set de imagini a regiunilor post contrast, pot fi folositoare in acest sens. De aceea, o abordare mai practica si mai importanta a acestor cazuri necesita tehnica de examinare prin RM ca metoda de electie, pentru a confirma suspiciunea clinica sau a o infirma, pentru a elimina orice alt diagnostic diferential al durerii si pentru a determina daca nu trebuie prelevat LCR (de exemplu in cazurile de instabilitate atlanto-axiala, mici fracturi ale vertebrelor cervicale, cazuri in care nu este necesara prelevare de LCR).

Imagistica prin rezonanta magnetica in patologia cerebrala la caine: procese tumorale

Calitatea imaginii este dependenta de marimea cainelui, de grosimea sectiunii si de stadiul anesteziei. La cainii de talie mica SNR (Semnal to Noise Ratio) este mai slab decat la cei de talie mare. Anestezia usoara sau depasirea stadiului de anestezie profunda duce la obtinerea unor imagini neclare, datorita miscarii cainelui.

Pe scala gri de la deschis la inchis, imaginile normale ale capului apar astfel: 

Imaginile ponderate T1 ofera rezolutie spatiala si detalii morfologice a tuturor tesuturilor moi. Cu toate acestea, exista un contrast sarac pana la moderat intre gri si alb pentru substanta creierului. 

Lichidul cefalorahidian in ventriculi si spatiile subarahnoidiene prezinta o intensitate foarte scazuta a semnalului si apare gri inchis sau negru.

Ventriculii sunt in mod normal bine vizualizati la caine. Asimetria ventriculara poate fi prezenta ca o varianta anatomica normala, in special la Beagle si Labradori Retriever.

Grasimea, maduva osoasa a craniului, tesutul subcutanat si planul fascial au intensitatea inalta a semnalului si apare de culoare alb stralucitor.

Substanta alba are semnal de intensitate mai mica decat materia cenusie.

Abonează-te la acest feed RSS