Autentificare
Dr Ioana Popescu

Dr Ioana Popescu

Website URL: http://outdoorvets.wordpress.com/

Bolile felinelor salbatice - partea I

Voi incepe acest articol cu putina taxonomie: s-a stabilit ca in cadrul ordinului Carnivora, familiile Felidae si Panteridae sa se cuprinda toate pisicile planetei, fie ele mari sau mici. Dar ca de obicei in taxonomie, exista multe probleme de incadrare, pe motive de asemanari sau diferente fenotipice sau genetice.

Primatele ce trebuie sa stim despre ele?

Primatele sunt probabil printre cei mai dificili pacienti pe care ii poate avea un medic veterinar. Sunt animale care ne seamana, de aceea putem deveni mult mai sensibili la problemele lor, dar nu trebuie uitat ca pot fi deosebit de periculoase din foarte multe multe punct de vedere.

Scopul acestui articol este de a reaminti aceste surse de pericol atat pentru medicul veterinar cat si pentru proprietar sau ingrijitor si de a puncta cateva particularitati privind intretinerea unei primate, amanunte pe care un medic veterinar trebuie sa le cunoasca pentru a putea indruma mai departe.

Probleme de siguranta si zoonoze

Primatele sunt vectori ai multor zoonoze, de aceea trebuie in permanenta respectate stricte reguli de igiena si securitate (manusi, masca si ochelari de protectie, carantina stricta, indepartarea speciala a deseurilor medicale):

Animalul Salbatic - ca pacient

Se poate intampla sa ni se ceara sfatul medical despre animale salbatice gasite bolnave sau despre pui pierduti, raniti, ori presupusi abandonati. Cum reactionam in aceste cazuri?

In limita spatiului restrans, iata cateva sfaturi practice care trebuie luate in considerare, insa trebuie retinut ca despre acest subiect se poate discuta foarte pe larg si diferiti specialisti au puncte de vedere diferite.

In primul rand, odata capturat, trebuie luata o decizie imediata in ceea ce priveste cea mai buna optiune pentru animal. El poate fi:

  1. eliberat,
  2. tinut in intretinere permanenta sau
  3. eutanasiat.

Primii pasi catre medicina animalelor salbatice

Anii studentiei ne modeleaza pe fiecare dintre noi. Ei dicteaza ce fel de medici devenim, ne directioneaza catre o anumita specializare si ne ajuta sa ne cream o baza de relatii. In cazul celor care vor sa devina medici de animale salbatice sau exotice, facultatile (si nu ma refer doar la cele din Romania) nu ajuta prea mult.

Wildlife, Zoo, Exotics

In ultimii ani s-a putut observa un real avant al medicinei veterinare in Romania. Si acesta este un fapt imbucurator pentru toti cei care tin de aceasta profesie, incepand cu medicii veterinari, oameni de stiinta si pana la pacientii nostri.  Acest progres este insa mult mai avansat (sau cel putin asa il remarc eu) in cazul ingrijirii animalelor de companie. Vor urma desigur si celelalte ramuri, insa un domeniu este inca la noi complet necunoscut.

Abonează-te la acest feed RSS