Autentificare
Dr Iuliana Ionascu

Dr Iuliana Ionascu

Sef Lucrari FMV Bucuresti

Website URL:

Cheratita superficiala cronica a ciobanescului german (pannus)

Daca la telefon proprietarul iti relateaza faptul ca are un Ciobanesc German cu varsta de peste 4 - 5 ani care a orbit intr-un interval de timp variabil (cateva luni de zile) diagnosticul este facil: pannus sau cheratita superficiala cronica a Ciobanescului German. Cunoscuta in literatura de specialitate sub mai multe denumiri: cheratita pigmentara a Ciobanescului german, pannus keratitis sau sindromul Uberreiter, a fost descrisa pentru prima data in 1961 de catre Uberreiter.

Cheratita superficiala cronica se intalneste cu precadere la Ciobanescul german si metisii acestora, Ciobanescul belgian, Greyhound sau Caniche.

Boala debuteaza la cainii adulti cu varste cuprinse intre 4 si 7 ani si modificarile oculare apar in plina stare de sanatate a animalului. Procesele inflamatorii au ca punct de plecare limbul sclero-corneean  de la nivelul unghiului temporal, de unde invadeaza progresiv corneea.  

Cheratoconjunctivita SICCA

Cunoscuta in literatura de specialitate si sub denumirea de ,,ochi uscat,, cheratoconjunctivita sicca este foarte frecvent intalnita la caine. Afectiunea are etiologie variata, dar la noi in tara poate fi considerata iatropatie pentru ca, intr-o proportie covarsitoare apare secundar chirurgiei pleoapei a treia.

Cheratoconjunctivita sicca poate fi:

  • Indusa chirurgical (dupa excizia glandei anexe a pleoapei a III-a in cazul hiperplaziei si prolapsului acesteia sau dupa excizia pleoapei a III-a in intregime, in cazul eversiei cartilajului tars)
  • Senila - odata cu varsta, se produce atrofia senila a glandei lacrimale si a glandei anexe a pleoapei a III-a
  • Traumatica - in cazul traumatismelor orbitare si supraorbitare cand glanda lacrimala sau inervatia acesteia sunt afectate
  • Simptom al bolilor infectioase - in maladia Carre la caine, virusul afecteaza temporar sau permanent functia glandei lacrimale si a glandei anexe a pleoapei a III-a
  • Simptom al bolilor metabolice (diabet zaharat, hipotiroidism, hipoadrenocorticism, boli autoimune) Important de mentionat este faptul ca deficitul de vitamina A la caine nu produce cheratoconjunctivita sicca, asa cum se intampla la om.

Diagnosticul si terapia corecta a afectiunilor corneene.

Importanta testului cu fluoresceina in diagnosticul si terapia corecta a afectiunilor corneene.

Corneea este un univers de structura histologica, fara vascularizatie proprie dar cu inervatie foarte bine reprezentata. Este alcatuita din 5 straturi reprezentate de: epiteliul anterior al corneei, membrana bazala, stroma corneeana, membrana Descemet si epiteliul posterior corneean.

Este alcatuita din 5 straturi reprezentate de: epiteliul anterior al corneei, membrana bazala, stroma corneeana, membrana Descemet si epiteliul posterior corneean

Foarte important de mentionat este faptul ca epiteliul posterior al corneei se continua cu epiteliul anterior al irisului facandu-se astfel legatura dintre o componenta avasculara (corneea) si tunica vasculara a ochiului (tractusul uveal sau uveea) ce va contribui la vindecarea leziunilor corneene prin vasele sanguine din structura uveei. Ca pozitie, corneea este expusa in permanenta traumatismelor, afectiunile acestei fiind frecvent intalnite.

In examinarea corneei foarte important este testul cu fluoresceina (solutie hidrofila colorata in verde intens). Corneea sanatoasa nu fixeaza fluoresceina (figura 1).

Abonează-te la acest feed RSS