Autentificare
Dr Ovidiu Rosu

Dr Ovidiu Rosu

Website URL: http://outdoorvets.wordpress.com/

Contraceptia la lei - implant hormonal si vasectomie

Pentru a intelege mai bine necesitatea contraceptiei la lei vom discuta pe scurt cateva aspecte ce tin de fiziologia lor de reproductie.Daca in salbaticie leii nu ating mai mult de 10-14 ani de viata, intr-o gradina zoo ei pot ajunge la peste 20 de ani, existand femele care au avut pui si la 19 ani. Atat femelele cat si masculii pot ajunge la maturitate sexuala in jurul varstei de 2-3 ani, desi in salbaticie rareori se imperecheaza inainte de varsta de 4 ani. 

Indepartarea chirurgicala a unui antlerom la un caprior (Capreolus capreolus) castrat tardiv

Introducere Masculii din familia cervidelor isi schimba coarnele in fiecare an in functie de activitatea hormonilor androgeni, care sunt influentati de perioada de lumina a zilei (fotoperiodism).

Coarnele cervidelor sunt formatiuni osoase diferite structural de coarnele celorlalte specii de animale. Daca la celelalte specii se dezvolta direct din craniu precum niste maneci de natura cheratinica, cele ale cervidelor se formeaza dintr-un pedicul (periost antlerogenic), ce se mineralizeaza si se transforma in os (Fig 1 [4]).

Patologii specifice ale animalelor salbatice tinute in captivitate

In acest numar vreau sa vorbim despre patologii intalnite la animalele salbatice din captivitate tinute in conditii inproprii.

Cand spun conditii improprii ma refer la o plaja ampla de factori ce influenteaza direct sau indirect bunastarea animalelor si in consecinta, sanatatea lor. Toti acesti factori sunt interdependenti si trebuie abordati ca un tot unitar.
Cea mai des intalnita problema la animalele salbatice din captivitate este factorul de stres. Pentru o perioada scurta de timp, stresul este benefic, adaptand corpul la noi factori si evenimente. Odata ce acesta se prelungeste, provoaca modificari fiziologice, devenind stres cronic, ce poate duce la scaderea sistemului imunitar iar prin aceasta, susceptibilitatea pentru boli, ingreunarea proceselor reparatorii, cresterea tensiunii arteriale, stari de anxietate si depresive etc.

 

Patologii specifice animalelor salbatice tinute in captivitate

In acest articol vreau sa vorbim despre patologii intalnite la animalele salbatice din captivitate tinute in conditii improprii.
Cand spun conditii improprii, ma refer la o plaja ampla de factori ce influenteaza direct sau indirect bunastarea animalelor, si in consecinta, sanatatea lor. Toti acesti factori sunt interdependenti si trebuie abordati ca un tot unitar.

Cea mai des intalnita problema la animalele salbatice din captivitate este factorul de stres.

Pentru o perioada scurta de timp, stresul este benefic, adaptand corpul la noi factori si evenimente. Odata ce acesta se prelungeste, provoaca modificari fiziologice, devenind stres cronic, ceea ce poate duce la scaderea sistemlui imunitar, iar prin aceasta susceptibilitatea pentru boli, ingreunarea proceselor reparatorii, cresterea tensiunii arteriale, stari de anxietate si depresive etc.

Stresul datorat capturarii la animalele salbatice

 

In biologie si medicina, stresul se refera la raspunsul corpului generalizat si nespecific la orice factor care depaseste sau ameninţa sa depaseasca capacitatea compensatorie a corpului de a menţine homeostazia. Agentul sau, stimulul care induce acest raspuns este cunoscut ca si factor stresor. Stresul este o parte naturala si integranta a vieţii zilnice a animalului si nu reprezinta neaparat un lucru rau.

 

Abonează-te la acest feed RSS