updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

La ce serveste procesul verbal de plati?

Procesul verbal de plati constituie, in primul rand, un document justificativ pentru sumele predate de casierul unitatii mandatarului platitor, in vederea efectuarii platilor. De asemenea, acest proces reprezinta si document justificativ al sumelor primite de mandatarul platitor. In functie de situatia existenta, procesul verbal de plati poate avea si rolul de document justificativ de inregistrare in contabilitate a salariilor si altor drepturi neachitate.

In ceea ce priveste procedura de completare si gestionare, se precizeaza faptul ca acest document se intocmeste intr-un exemplar si se retine in casieria unitatii ori de cate ori se fac plati prin casierii platitori, dupa cum urmeaza:

- fata formularului se completeaza de casierul unitatii, care semneaza de predarea sumelor si a actelor de plata, si de casierul platitor pentru primirea acestora. Documentul se retine in casieria unitatii pentru justificarea salariilor, ajutoarelor din fondurile de asigurari sociale, premiilor si altor drepturi asimilate acestora, ridicate de la banca si predate casierilor platitori pana la termenul legal de efectuare a platii sumelor respective. Sumele predate casierilor platitori nu se inregistreaza la plati in registrul de casa, acestea figurand in soldul casei de la data inmanarii sumelor pana la data cand casierii platitori justifica sumele primite la casieria unitatii;

- verso-ul formularului se completeaza la restituirea sumelor neachitate, impreuna cu actele de plati.

In situatia in care spatiul este insuficient se intocmeste o lista (anexa) suplimentara care trebuie sa contina toate informatiile cerute de document.

De asemenea, documentul circula la compartimentul financiar-contabil ca anexa la exemplarul 2 al registrului de casa si se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

Referitor la continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului, se redau urmatoarele elemente:

Fata:

- denumirea unitatii;

- denumirea si data (ziua, luna, anul) intocmirii formularului;

- numele si prenumele casierului si mandatarului platitor;

- suma predata/primita (in cifre si in litere), cu mentionarea actelor de plati;

- semnatura casierului si mandatarului platitor pentru suma predata/primita, precum si pentru suma primita/restituita.

Verso:

- data (ziua, luna, anul) decontarii sumelor neachitate;

- numele si prenumele; marca sau nr. matricol; sumele ramase neachitate.

sursa: www.contabilul.manager.ro

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul