Leziunile ficatului
- Editor: Conf Univ Dr Eugenia Avram
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Ficatul se examineaza dupa detasarea plastronului sternal, sub aspectul topografiei, culorii si volumului. Se compara marimea lui cu talia pasarii si cu parametrii rasei sau liniei. Eviscerarea se face pentru a examina fata interna a organului, capsula si fiecare lob, pe toate fetele. In ultima faza se apreciaza duritatea si friabilitatea.
1. Hemoragiile prin ruptura ficatului
Hemoragiile prin ruptura ficatului sunt foarte des intalnite la gainile grase, hranite cu exces de porumb, care prezinta depozite adipoase in peretii abdominali. Ele pot fi consecinta unor traumatisme directe sau al unor eforturi.
Hemoragiile hepatice apar ca urmare a modificarilor distrofice si hipoxice si/sau infiltratiilor limfoide a prezentei unor toxice sau supradozajului unor medicamente (coccidiostatice, antibiotice, sulfamide).
Hemoragiile prin ruptura hepatica se produc datorita unor traumatisme sau datorita maririi friabilitatii hepatice si/sau vasculare.
2. Perihepatita fibrinoasa
Se caracterizeaza prin ingrosarea capsulei hepatice, care are culoare albicioasa iar la suprafata prezinta depozite de fibrina, de culoare alb cenusiu. Este leziunea cea mai frecventa in sistemul industrial de crestere si exploatare al puilor, dar si la gainile adulte. Ea apare in infectiile cu E.coli, Micoplasme, Pasteurelle, Chlamydii.
3. Hepatoze sau distrofii hepatice
Hepatozele sunt cele mai fregvente leziuni ale ficatului. Se caracterizeaza prin modificarea culorii si consistentei. Afecteaza gainile si puii la orice varsta.
4. Hepatoza granulo-grasa sau grasoasa
Ficatul are culoare galbena, lutoasa, este marit in volum si friabil. Se observa la puii in primele zile de viata cand este fiziologica si pasagera, datorita rezorbtiei viteline.
La gainile adulte se datoreaza alimentatiei bogate in lipide, excesului de porumb, sau a unor toxice, cum sunt micotoxinele.
Un caz deosebit il prezinta palmipedele care in mod fiziologic depun lipide de stocaj in ficat, calitate exploatata in producerea de ficat gras ("foie gras")
Hepatoza urica se caracterizeaza prin prezenta granulelor de urati pe suprafata capsulei hepatice iar in cazuri grave si in profunzime. De obicei apare impreuna cu guta viscerala, cu cea renala si cu cea generalizata. Cauzele sunt alimentare (exces de proteina, calitatea proasta a proteinelor, sau lipsa de aport alimentar); mai pot fi cauze infectioase virale (bronsita infectioasa) sau bacteriene.
Hepatoza amiloidica in care ficatul, datorita depunerilor de amiloid, devine indurat (dens, omogen, vitros) si colorat in brun. Datorita acumularilor de amiloid se produc rupturi hepatice, cu hemoragiile consecutive. Este frecvent la galinaceele cu TBC si la rate.
Hepatita amiloidica este insotita de pereti abdominali dilatati de continutul lichid din cavitate. Lichidul este usor citrin si prin contact cu aerul se coaguleaza. Ficatul este marit, capsula ingrosata devine in fazele avansate fibrozata, lasand sa se vada cu ochiul liber, zonele de amiloid.
5. Hepatitele
Hepatitele limfohistiocitare
Hepatitele limfohistiocitare sunt mai greu diagnosticabile cu ochiul liber, sunt diagnosticabile microscopic, in infectiile salmonelice. In fazele avansate, subacute si cronice ficatul este marit si capata o tenta verzuie (metalica).
Hepatitele hemoragice
Se prezinta prin culoarea rosie cu zone hemoragice vizibile sub capsula. Este o leziune spectaculoasa in hepatitele virale la boboci sau in intoxicatiile cu micotoxine la pui si boboci.
Fig 22. Hiperemie hepatica - imagine histologica
Hepatitele hemoragico-necrotice
Se intalnesc in infectiile colibacilare subacute (cu tulpini septicemice) si stafilococice.
Hepatitele miliare necrotice
Este leziunea patognomonica in holera aviara; se prezinta sub forma unor zone mici, indurate, de culoare galbena.
Daca fondul ficatului are culoare violacee poate fi vibrioza, iar pe fond verzui poate fi infectie salmonelica. Diagnosticul de certitudine este cel bacteriologic.
Fig. 23 Hepatite miliare necrotice stadiu incipient comparativ cu faza cronica
Fig. 24. Hepatite miliare necrotice - imagine histologica - original
Hepatitele necrotice in focare mari
Acestea se observa prin diferenta de culoare si consistenta dintre masa ficatului si zonele necrotice. Se intalnesc in formele cronice de holera , sau pot lua forme neregulate si/sau stelate cum sunt in streptococii si in histomonoza curcilor. Leziuni asemanatoare, pentru care se face diagnostic diferential sunt cele din trichomonoza si spirochetoza.
Fig.25. Hepatita necrotica - focare mari - Histomonoza - original
Hepatitele granulomatoase
Granuloamele hepatice sunt leziuni mari, caracterizate prin prezenta granuloamelor albe-galbui, de dimensiuni variabile, vizibile atat la suprafata ficatului cat si in profunzime. Natura granuloamelor poate fi: TBC, coligranulomatoza, micoze, metastaze ale unor infectii cum sunt stafilocociile plantare sau chiar depozite de urati, in guta generalizata.
Fig.26 Hepatita granulomatoasa - TBC - original
Fig. 27 Granulom TBC aviar (imagine microscopica); Col. HE; Ob. 20x
Tumorile hepatice
Tumorile hepatice au o incidenta mai mare la gainile adulte. In ultima vreme varsta la care sunt diagnosticate histopatologic dar si morfopatologic a coborat la 4-6 saptamani. Tumorile cuprind de obicei tot organul, mai rar portiuni din acesta.
In leucoza, ficatul se mareste, ocupand toata cavitatea abdominala si chiar toracala. Este de culoare roz-cenusiu, friabil si cu strii albicioase pe sectiune. Daca in leucoza mieloida difuza intreaga masa a organului este modificata, in forma nodulara se constata focare cenusii albicioase de diferite dimensiuni. In leucozele limfoide sau limfoblastoze, cu incidenta mai mare la adulte, ficatul este imens, reprezentand uneori peste 27% din greutatea corpului.
Dimensiunea si friabilitatea produc cel mai adesea ruptura hepatica urmata de hemoperitoneu. Diagnosticul diferential dintre formele de leucoza se face prin examen histologic.
In boala Marek, ficatul este marit si cu friabilitate mare, sau prezinta tumori cu aspect slaninos. Poate sa apara de la 4-5 saptamani pana la 18-26 saptamani.
Adenomatoza biliara
Adenomatoza biliara afecteaza vezica biliara care este marita cu peretii ingrosati. Fenomenul de staza si obstructie asupra canalului biliar, produce imbibitia biliara a ficatului. Este intalnita in micotoxicozele cronice(aflatoxicoza) la boboci si la pui.
Continuarea textului o puteti citi in numarul urmator al revistei Veterinarul
Articole înrudite
-
Canibalismul gainilor
-
Informatii utile din biochimia si hematologia aviara
-
Decizia Comisiei Europene privind masurile de diminuare a riscurilor, masurile consolidate de biosecuritate si sistemele de depistare timpurie in legatura cu riscurile pe care le prezinta pasarile salbatice de transmitere a virusurilor gripei aviare
-
Boala lipsei de nisip sau pietris la pasari
-
Anestezia la animalele exotice - anestezia la pasari partea I