updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Leziunile tubului digestiv postdiafragmatic Leziunile proventricolului

1. Proventriculitele hemoragice

Mucoasa proventriculara prezinta mai intai puncte congestive (vizibile dupa indepartarea mucusului), care sunt in varful papilelor glandulare, pentru ca ulterior, sa se agraveze si sa cuprinda toata suprafata mucoasei.

Ele pot evolua in proventriculite hemoragico-necrotice. Sunt frecvente asocierile lor cu enteritele hemoragico-necrotice, in hipovitaminoza A, in fuzariotoxicoza. Pot sa apara si ca rezultat al traumelor provocate de cereale nedezaristate. De asemenea pot fi rezultatul unor infectii cu Pseudomonas, Proteus sau E. coli. in ultima vreme proventriculita hemoragica este o leziune frecventa in bursita infectioasa, unde obligatoriu trebuie coroborat cu leziunile bursale. Proventriculita hemoragico-necrotica situata in zonele marginale, cunoscuta sub numele de „brau“ este leziunea cea mai cunoscuta din patologia aviara, fiind intalnita in boala de Newcastle sau pseudopesta. Diagnosticul se stabileste numai prin examen de laborator.Leziuni asemanatoare pot fi si in infectiile gripale sau in pseudomonoza si in intoxicatii supraacute cu pesticide.

leziuni tub digestiv1

2. Proventriculita fibrinoasa

Prezenta fibrinei care adera la mucoasa stomacului glandular, lasand sub ea zone congestivo-hemoragice, poate fi cauzata de Candida (la curci si la gaste), de Aspergillus la gaini, sau de inflamatii granulomatoase (in TBC, coligranulomatoza etc.) in primele faze evolutive.

3. Hipoplaziile proventriculare

Peretii somacului glandular sunt ingrosati, cu aspect slaninos; la deschidere papilele glandulare sunt evidentiate, une - ori cu o tenta roz care inconjoara papila. Ele se gasesc in boala Marek si in bolile tumorale.

4. PANCREASUL

Poate sa prezinte un aspect tigrat datorita zonelor congestive care alterneaza cu cele distrofice si este o leziune a infectiilor pasteurelice. Pancreatita congestiva si hemoragica propriu-zisa Pancreasul poate avea un aspect tigrat, datorita unor zone congestive alternante cu zone distrofice. Este o leziune a infectiilor Pasteurelice.

5. LEZIUNILE STOMACULUI MECANIC

Stomacul triturator se examineaza la exte rior si la interior. Pentru aceasta se face o sectiune longitudinala in muschiul stomacului, descoperind continutul si apoi dupa indepartarea acestuia se examineaza cuticula. Este important daca aceasta se desprinde usor sau greu si ce culoare prezinta.

5.1. Atrofia stomacului muscular

Cand stomacul muscular este mic, comparativ cu talia si varsta pasarii, cauza poate fi in folosirea in furajare a unor materii prime foarte fin triturate, sau a unor obstructii in zonele anterioare, care nu permit alimentarea. Hialinoza si necroza Zenker Este o leziune intalnita in miopatia de nutritie si in avitaminoza E. Stomacul este flasc, decolorat. Cuticula se desprinde greu, lasand sa se vada o mucoasa decolo - rata.

5.2. Ventriculita limfohistiocitara

Peretii stomacului mecanic sunt ingrosati, decolorati iar cuticula se desprinde greu. Leziunea este intalnita in salmoneloza.

6. LEZIUNILE INTESTINALE

Mai intai se examineaza pancreasul intre ansele duodenale. In stadiul urmator se scoate pancreasul din ansele duodena - le, iar acestea se sectioneaza pe lungime,cand apare continutul si mucoasa. Intestinul se examineaza dupa eviscerare si se deschide pe toata lungimea, cand se examineaza continutul (aspectul, culoarea, mirosul) si aspectul mucoasei. Daca este cazul se completeaza cu examene parazitologice si/sau bacteriologice.

6.1. Enterita catarala

Continutul intestinului este lichid, de culoare maro-galbui, destins de bule de gaz, cu mucoasa acoperita de un exsudat galbui, sau daca este cauzat de infectii bacteriene de culoare verde, maro sau galbena. In enterotoxiemia anaeroba intestinul este plin cu gaze, in pseudomonoza mucoasa este acoperita cu un exsudat verzui, care poate urca in stomacul muscular si in proventricol. In colibaciloza sunt multe bule de gaz. In intoxicatii (cu sare) continutul are un aspect fluid.

6.2. Enterita fibrinoasa si fibrinonecrotica

Intestinul este destins de gaze, mucoa - sa fiind acoperita cu un exsudat fibrinos, aderent, care se inlatura greu si lasa sa se vada o mucoasa denudata, uneori congestiva. Cand capata aspect necrotic mucoa sa care pe alocuri este ingrosata si de culoare alb-cenusiu, este erodata si lasa pe unele zone sa se vada leziuni congestive si hemoragice. Este leziunea infectiilor bacteriene si virale cronice: anaerobioze, in fectii cu B. Necroforus, variola, apare si in avitaminoza A cand este simultana cu alte leziuni epiteliale (traheale).

6.3. Enterita hemoragica

Enterita hemoragica este usor de recunoscut, prin prezenta sangelui partial coagulat. Mucoasa este congestivo-hemoragica si de cele mai multe ori cu leziuni intinse. Daca sangele este necoagulat si de culoare deschisa, poate fi datorita unor intoxicatii sau deficiente de coagulare (avitaminoza K). Cand este insotit de leziuni erozive ale mucoasei, iar la nivelul tonsilelor cecale apar leziuni hemoragico- necrotice, poate fi o infectie cu virusul bolii de Newcastle. Cand intestinul este destins de gaze, poate fi o infectie cu Clostridii. Congestia si hemoragia cecala poate fi produsa de infestatii cu coccidii. Pentru toate aceste afectiuni se face diagnostic diferential prin examen microscopic, virusologic si/sau bacteriologic.

6.4. Enterita difteroida

Inflamatiile difteroide ale diferitelor zone intestinale se pot vedea la deschiderea duodenului si intestinului. Mucoasa prezinta zone de eroziuni sub forma de enantem: macula, papula, vezicula si eroziuni acoperite cu fibrina aderenta, care lasa dupa indepartare o mu coasa sangeranda, pe alocuri necrotica. Este leziunea pseudopestei sau a variolei- forma de enantem. Este necesar diagnosticul diferential de laborator.

6.5. Duodenita difteroida

Duodenita difteroida este intalnita in holera, cand are un fond violaceu si este insotita si de zone congestive ale pancreasului care ia un aspect tigrat. in salmo - neloza fondul este galben-rosiatic.

leziuni tub digestiv2

6.6. Jejunita difteroida difuza

Jejunita difteroida difuza apare in spirochetoza si se caracterizeaza prin ingrosarea mucoasei, care ia un aspect rugos, galben-cenusiu. Tiflita hemoragica leziune inconfundabila in coccidiozele cecale.

6.7. Tiflita fibrinoasa

Ce cumurile sunt pline de fibrina care are un aspect cazeos, foarte aderent la mucoasa. Se intalneste in holera, colibaciloza cronica si in histomonoza. Un aspect interesant se poate intalni la embrioni cu tiflita cazeoasa, cauzata de transmiterea transovariena a salmonelelor (gaina, fazani, curca). In majoritatea cazurilor examenul bacterilogic al acestor embrioni demonstreaza prezenta unor salmonelle. Urmarea leziunii este mortalitatea mare in primele zile de viata.

6.8. Enterita granulomatoasa

Sunt mai multe feluri de granuloame care pot fi gasite in peretii intestinului: TBC, coligranulomatoza, aspergiloza etc. Pot apare in orice zona, peretii intestinului fiind deformati de granulomul care este cuprins in mucoasa si submucoasa intestinala.

6.9. Hiperplaziile intestinale

Apar in bolile tumorale si in unele forme din boala Marek. Sunt frecvente asocierile lor cu enteritele hemoragico-necrotice, in hipovitaminoza A, in fuzariotoxicoza. Pot sa apara si ca rezultat al traumelor provocate de cereale nedezaristate. De asemenea pot fi rezultatul unor infectii cu Pseudomonas, Proteus sau E. coli. Cloacita difteroida Este usor de observat prin depunerile de fibrina pe mucoasa cloacei. La indepartarea ei, lasa o mucoasa congestivohemoragica. Este des intalnita la porumbeii cu trichomonoza si in unele forme cronice de pseudopesta.

Continuarea in numarul viitor al revistei Veterinarul

 

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 19:31
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.